DOSTUPNA 24 SATA

U 11 godina rada linije za žrtve i svjedoke kaznenih djela zaprimljeno 17.844 poziva

Devet od deset poziva vezanih uz rodno uvjetovano nasilje koji budu upućeni na 116 006 liniju odnosi se na pozive žena

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

U 11 godina rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja - 116 006 linije, do danas su zaprimljena 17.844 poziva koji su se najčešće odnosili na nasilje u obitelji, prijetnje, silovanja, krađe, teške tjelesne ozljede i prijevare.

Devet od deset poziva vezanih uz rodno uvjetovano nasilje koji budu upućeni na 116 006 liniju odnosi se na pozive žena, priopćila je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima čiji program Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) u utorak obilježava 11. rođendan.

Pozivi na 116 006 liniju upućeni su iz 10 županija: Grada Zagreba, Sisačko – moslavačke, Splitsko – dalmatinske, Zagrebačke, Primorsko – goranske, Istarske, Dubrovačko – neretvanske, Varaždinske, Koprivničko – križevačke te Bjelovarsko – bilogorske županije.

Linija postoji od 2013., anonimna je, besplatna i nacionalno dostupna 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu na hrvatskom i engleskom jeziku, a pruža emocionalnu podršku, pravno i praktično informiranje, te upućuje na organizacije civilnog društva ili institucije.

Iz Udruge podsjećaju da je linija osvojila osam nagrada i priznanja, među kojima su državne nagrade za koordinatoricu volontera i za organizatora volontiranja, nagrada za najboljeg organizatora volontiranja, volonterska nagrada za najbolji primjer dobre prakse uključivanja volontera, Mladi promotori medijacije, Europska nagrada za kvalitetu volontiranja mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:05