‘SVE JE SPREMNO‘

U Batini uskoro izvanredne mjere obrane od poplava, u pričuvi 50 tisuća vreća s pijeskom

U Batini se idućih dana očekuje vodostaj od oko 720 centimetara, što je nekih 50 centimetara manje nego 2013.

Zeleni otok, Batina




































































 

 Vlado Kos/Cropix

Na Dunavu kod Batine uskoro se očekuju uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplava, ali nema razloga za zabrinutost jer je najavljeni vodeni val niži i od ublaženih prognoza, izvijestili su u nedjelju predstavnici "Hrvatskih voda" i županijskog Stožera Civilne zaštite.

Nakon obilaska nasipa u Baranji direktor osječkog vodno-gospodarskog odjela "Hrvatskih voda" izjavio je novinarima da se za nekoliko sati očekuje uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplava, kada vodostaj Dunava kod Batine dosegne 650 centimetara.

Ističe da se u takvim okolnostima uspostavljaju stalna danonoćna dežurstva, u pričuvi se nalazi 50 tisuća vreća s pijeskom, a zatvoreni su svi prolazi oborinske odvodnje i sva mjesta, koja su otvorena kada je situacija redovita.

Sve je spremno i nema razloga za zabrinutost. Kada se gledaju uzvodne vodomjerne postaje izgleda da vodeni val pomalo gubi snagu i od Bratislave do Budimpešte val je nešto niži od početnih prognoza, pa i ublaženih prognoza, rekao je Kovačević.

U Batini se idućih dana očekuje vodostaj od oko 720 centimetara, što je nekih 50 centimetara manje nego 2013., dodao je.

"Zeleni otok" na nebranjenom području kod Batine trenutno odsječen

Vikend naselje "Zeleni otok" na nebranjenom području kod Batine, zbog visokog vodostaja trenutno je odsječeno, i ne preporuča se odlazak na to područje. Tamo službe Civilne zaštite imaju svoje aktivnosti, i reagirat će ako bude trebalo, ističe Kovačević.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić rekao je kako vodostaj raste, prema informacijama "Hrvatskih voda" većih problema ne bi trebalo biti, ali da se ništa ne smije prepustiti slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:41