VREMENSKA PROGNOZA

U BiH pao prvi snijeg, za dio Hrvatske izdan narančasti meteoalarm, pripremite se i na olujne udare vjetra!

Na Jadranu u nedjelju povremeno kiša, a nakon toga će je biti rjeđe

Vremenska prognoza - ilustracija

 Nikola Vilic/Cropix

Meteorološke prilike sredinom rujna iznenadile su mnoge. Na planinama Bjelašnici, Jahorini i Vlašiću u BiH pao je prvi snijeg, no do jutra se zadržao jedino na Jahorini.


"U subotu u istočnoj Hrvatskoj kišovito, osobito u drugom dijelu dana, kad će jačati zapadni vjetar te navečer okretati na sjeverozapadni. Uz temperaturu većinom između 9 i 12 °C bit će hladno za sredinu rujna.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, povremeno s kišom, pogotovo potkraj dana. Vjetar slab i umjeren zapadni i sjeverozapadni, a navečer na sjeveru i jak uz moguće olujne udare. Jutarnja temperatura od 7 do 9 °C, a dnevna malo viša nego u petak - no i oko 10 °C niža od prosjeka!

Umjereno do većinom oblačno bit će na zapadu zemlje. U Gorskoj Hrvatskoj mjestimice kiša, češće poslijepodne, kad će je vjerojatno biti i na dijelu sjevernog Jadrana. Puhat će umjeren i jak sjeverni vjetar i bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša temperatura zraka od 10 °C u Gorskome kotaru do 20 °C na otocima.

image

meteoalarm

Dhmz/

Uz promjenjivu naoblaku u Dalmaciji djelomice sunčano i uglavnom suho, no i dalje vjetrovito te hladnije. Umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, more umjereno valovito i valovito. Najniža temperatura zraka uglavnom od 9 °C u unutrašnjosti do 14 °C na otocima, a danju između 16 i 21 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske u početku još ponegdje kiša, pa i u obliku pljuskova, zatim sunčana razdoblja. Vjetar umjeren zapadni, a na otvorenom moru i jak sjeverozapadni, uz moguće jače valovito more. Najviša dnevna temperatura zraka oko za sredinu rujna svježih 20 °C" - ovako glasi vremenska prognoza dipl. ing. Tomislava Kozarića iz DHMZ-a za HRT.

image

DHMZ - vrijeme danas

DHMZ

Kakvo nas vrijeme čeka u nedjelju?

"U oblačnu nedjelju kišovito će, osim na istoku, vjerojatno biti i na zapadu unutrašnjosti. Početkom novog tjedna kiše će biti manje i samo mjestimice, a u utorak i djelomično smanjenje naoblake. Umjeren i jak sjeverozapadnjak u ponedjeljak će slabjeti, a zatim - sjeveroistočni vjetar. Temperatura u blagom porastu, ali i dalje svježe.

image

Vrijeme na kopnu

Screenshot HRT

Na Jadranu u nedjelju povremeno kiša, a nakon toga će je biti rjeđe, uz više sunčanih razdoblja. Umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar te bura početkom idućeg tjedna bit će u slabljenju, a u utorak će bura na sjeveru ojačati, dok će u Dalmaciji biti istočnjaka i juga. Temperatura zraka bez veće promjene ili malo viša, a mora niža", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

image

Vrijeme na moru

Screenshot HRT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:02