RIJEČ EKSPERTA

U Hrvatskoj ima mnogo više zaraženih koronom nego u službenim brojkama. Trobonjača: ‘Nema ugroze‘

‘Virus se mijenja, a neki dijelovi ostaju isti. Na njih imamo određeni imunitet, na nove segmente izmijenjenog virusa nemamo‘, rekao je Trobonjača

Zlatko Trobonjača

 Marko Miscevic/Cropix

Covida-19 trenutno ima mnogo više nego što pokazuju službene brojke, ali nema govora o nekoj većoj javnozdravstvenoj ugrozi, smatra prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

- Tijekom ljeta primijetili smo nešto veći broj hospitalizacija, ali nije bilo dramatično. Što se tiče prijavljenih slučajeva, oni su u manjoj mjeri. Građani se ili ne testiraju ili ne prijave da imaju covid kad se testiraju. Svi već znamo kako se ponašati kad smo zarazni, tako da blaže simptome većina ne prijavi - govori Trobonjača.

Možemo govoriti, dodaje, da su blaži simptomi, ali uvijek će biti sugrađana koji će stradati od ovog virusa. Naime, osobe otprije narušenog zdravlja i stariji su u riziku.

- Njima može naštetiti bilo koji virus, gripa, pa tako i koronavirus, tako da će smrti uvijek biti. No, ona je manja u odnosu na početak epidemije, kada je ta smrtnost bila na razini 2 posto, a sada je nešto veća nego što je smrtnost od gripe, koja je 0,1 posto - napominje Trobonjača.

Iako je teško doznati pravo stanje, Britanija je, dodaje, počela mjeriti zastupljenost virusa u otpadnim vodama i tako barem otprilike može doći do nekih podataka.

- Gleda se zastupljenost virusnog genoma u RNA u otpadnim vodama i na temelju toga se određuje intenzitet, naravno uspoređujući s podacima otprije, kada se zapravo sve prijavljivalo - govori Trobonjača.

Iako je virus blaži, kaže da u Americi u posljednja tri mjeseca bilježe povećanu smrtnost od covida.

Virus postupno evoluira.

- Nove virusne varijante koje se trenutno šire nasljednici su virusa omikron, i to soja BA2, nazvanog BA.2.86, ili pirola. Za taj su virus govorili da izaziva nešto teže kliničke oblike bolesti, no nije bilo tako. Nasljednici su sada virusi FLiRT. Bolest je blažeg karaktera nego što je bila bolest covid koja je bila izazvana virusom delta - govori i zaključuje da se svi sjećamo zime 2021. godine, kada smo dnevno imali i po 90 smrti, broj oboljelih je bio i po desetak tisuća, što danas srećom nije niti blizu.

- S obzirom na sve relevantne činjenice, osobe lošijeg zdravlja ipak bi se trebale cijepiti - smatra Trobonjača.

Govori i da smo zapravo svi bili u kontaktu s koronavirusom, bilo cijepljenjem ili preboljenjem, što se ponekad može povezati s nešto blažim simptomima.

- Virus se mijenja, a neki dijelovi ostaju isti. Na njih imamo određeni imunitet, na nove segmente izmijenjenog virusa nemamo. Tako da se tu može ublažiti klinička slika oboljelog - zaključuje imunolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:39