SPOJILI SE NEBO I ZEMLJA

U Istri se temperatura strmoglavila za 18 °C, padala tuča veličine oraha: Radarske snimke otkrivaju kako se kreće oluja

DHMZ je objavio crveni meteoalarm za područje čitave Hrvatske zbog iznimno visokih temperatura i mogućnosti grmljavinskog nevremena

Nevrijeme u Istri

 Facebook/screenshot/

Područje Istre je u srijedu poslijepodne pogodilo snažno grmljavinsko nevrijeme. Najgore je bilo u središnjoj i sjevernoj Istri.

Žestok pljusak s tučom pao je i na području Pazina i Buzeta, odakle stižu fotografije leda veličine oraha.

Portal Istramet javlja da se na sjeveru poluotoka temperatura strmoglavila s 35 °C na 17 °C.

Kretanje nevremena može se pratiti i na satelitskim snimkama na kojima se vidi kako se olujni oblaci kreću prema sjeveroistoku, no oluja istovremeno slabi.

image

Radarska snimka

Dhmz/

Portal Istramet ranije je objavio fotografiju oblaka kumulusa koji su se formirali iznad Učke što je, kako su rekli, uvod u lokalne pljuskove u unutrašnjosti Istre kasnije poslijepodne.

DHMZ je za srijedu objavio crveni meteoalarm za područje čitave Hrvatske. I dok se za jug zemlje upozorenje ponajprije odnosi na iznimno visoke temperature, u ostalim regijama alarm je oglašen i zbog mogućnosti grmljavinskog nevremena. Crveni meteoalarm na snazi je i za sutra i to za čitavu Hrvatsku.

image

Crveni meteoalarm za čitavu Hrvatsku

DHMZ

U Hrvatskoj će u četvrtak biti pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. U unutrašnjosti uz mjestimice jači razvoj oblaka mogući su lokalni kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, uglavnom poslijepodne u gorskim i istočnim krajevima. Vjetar većinom slab, na Jadranu od sredine dana umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 22 i 27, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 38 °C.

Pogledajte još prizora iz Istre:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 17:05