TRI EURA DNEVNO

U jednoj hrvatskoj bolnici pacijentima naplaćuju - gledanje TV-a u sobi. Evo kakva je praksa drugdje

U nekim EU zemljama naplaćuju TV prilikom hospitalizacije, a ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač

Ilustrativna fotografija

 Vladimir Dugandzic/cropix/Cropix

Pacijenti koji leže u splitskoj bolnici gledanje televizije u sobi moraju dodatno platiti, i to tri eura dnevno. Dakle, ako se netko liječi u KBC Split desetak dana, samo za TV u sobi mora platiti 30 eura. Novi list piše da iz splitske bolnice ističu da oni nemaju svoje TV prijamnike, već ih unajmljuju od jedne privatne tvrtke pa zbog toga tu uslugu pacijentima naplaćuju.

Oprema bolničkih soba televizorima praksa je koja je započela prije više od dvadeset godina.

Dio bolnica tu uslugu uopće nije službeno ugovarao, dio je sklapao ugovore s tvrtkom koja nudi televizore, a dio bolnica ubirao je privatnicima i mjesečni paušal za bolničku blagajnu, piše Novi list.

Dok pacijentima mnogo znači na ovaj način skratiti vrijeme dok borave u bolnici, neki si to ipak ne mogu priuštiti.

Ipak, većina bolnica sada ima vlastite televizore, a uglavnom su ih dobili donacijama. Takav je primjer riječka bolnica, koja pacijentima ne naplaćuje gledanje televizije.

U Općoj bolnici Pula imaju 50 TV prijamnika, no nemaju ih sve sobe.

- Postojeći TV prijemnici nabavljeni su najvećim dijelom donacijama tvrtki i pacijenata tijekom proteklih desetak godina i u vlasništvu su ustanove. Postojeći TV prijemnici ne iznajmljuju se pacijentima i bolnica nema prihoda od istih, već je isto samo u cilju podizanja kvaliteta prilikom liječenja i boravka pacijenata u našoj ustanovi, poručili su iz uprave OB Pula.

KBC Zagreb danas ima TV prijamnike u većini soba, a oni su u vlasništvu bolnice, iako je ta bolnica nekad i sama odobravala naplatu gledanja TV-a pacijentima. Sada to ne čine.

U većini soba u KBC Sestre milosrdnice također postoje televizori, a ako ga u određenoj sobi nema, pacijent može donijeti svoj TV uređaj. To prakticiraju i KB Dubrava, KBC Osijek te KB Sv. Duh, gdje su sobe djelomično opremljene televizorima.

Iako naplata gledanja televizije u bolničkim sobama djeluje nehumano, takva je praksa ustaljena diljem EU.

- Ta praksa je vidljiva u drugim sveučilišnim bolnicama u EU-u, pa po tome nismo iznimka. Dapače, u Francuskoj i Belgiji u standardu naplaćuju TV prilikom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira gledali je ili ne, a ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač, rekla je za Novi list Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:35