Od lipnja 2026. godine, domaći potrošači jest će bolje pekmeze i džemove, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo izmijeniti Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu i zaslađenom kesten-pireu te povećati minimalni udio voća, i to u nekim slučajevima gotovo 30 posto.
Najviše će profitirati obožavatelji džema - umjesto dosadašnjih minimalnih 350 grama voćne pulpe na tisuću grama konačnog proizvoda, taj udio sada se diže na 450 grama kao opće pravilo, dok taj udio kod džema od crvenog ribizla, šipka i dunje s 250 raste na 350 grama (dakle, udio voćne pulpe morat će biti 40 posto viši).
Natjerala nas Europska unija
Primjera radi, džemovi od đumbira, umjesto dosadašnjih 150, morat će imati minimalno 180 grama voćne pulpe, a oni od marakuje 80, umjesto 60 grama na tisuću grama finalnog proizvoda.
Mijenjaju se vrijednosti i za ekstra džem - kao opće pravilo vrijedit će da ekstra džem mora imati minimalno 500 grama voćne pulpe, umjesto dosadašnjih 450 grama, dok kod crvenog ribizla, đumbira i marakuje opet vrijede posebna pravila - udio voća raste od 12 do 30 posto, ovisno o vrsti voća.
Nije, naravno, riječ o domaćoj inicijativi nego unošenju odredbi posebne Direktive EU koju smo morali primijeniti, a proizvođači će se tih pravila morati pridržavati od lipnja 2026. godine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....