OPASNOST JENJALA

U Sloveniji bujice nosile sve pred sobom, Hrvatsku zaobišlo jako nevrijeme

U jednog regiji moguće su u sljedećim satima urbane i bujične poplave

Nevrijeme u Hrvatskoj i Sloveniji

 Dhmz; Krajevna Skupnost Žerjav/facebook/

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira da će u nedjelju u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj u večernjim satima doći do naoblačenja te da je moguće da će pasti i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Prema kraju dana, moglo bi ih biti i u zapadnoj Slavoniji.

Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove prolazno na udare i olujan. Na Jadranu umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, navečer će na sjevernom dijelu okrenuti na jaku buru, podno Velebita s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura bit će od 32 do 37 °C.

DHMZ je za zagrebačku, karlovačku i riječku regiju izdao narančasto upozorenje, što znači da će vremenske prilike u njima biti opasne.

image

DHMZ-ova upozorenja za nedjelju

Dhmz/

U zagrebačkoj će regiji opasno biti od 16 do 22 sati. Mogući su izraženi pljuskovi s grmljavinom i olujnim udarima vjetra, osobito u pograničnim područjima sa Slovenijom. Moguće je da će ponegdje pasti i tuča.

DHMZ kaže da je vjerojatnost grmljavine veća od 60 posto, a da će puhati vjetrovi brži od 65 kilometara na sat.

U karlovačkoj će regiji opasno biti od 17 do 00 sati. Mogući su izraženiji pljuskovi s grmljavinom i olujnim udarima vjetra, a moguće je da će ponegdje pasti i tuča. Vjerojatnost grmljavine veća je od 60 posto, a puhat će vjetrovi brži od 65 km/h.

U riječkoj će regiji opasno biti cijeli dan, i to zbog visokih temperatura. U toj regiji ne bi trebalo biti padalina.

Vrijeme će u nedjelju u gospićkoj i osječkoj regiji biti potencijalno opasno.

U osječkoj su regiji mogući pljuskovi s grmljavinom i olujnim udarima vjetra, ponajprije na zapadu Slavonije. Puhat će vjetrovi brži od 65 km/h, a vjerojatnost grmljavine veća je od 30 posto.

U gospićkoj su regiji mogući pljuskovi s grmljavinom i olujnim udarima vjetra, uglavnom u Gorskom kotaru. Moguće je da će ponegdje pasti i tuča. DHMZ upozorava da su na tom području moguće urbane i bujične poplave. Puhat će vjetrovi brži od 65 km/h, a vjerojatnost grmljavine veća je od 50 posto.

Upozorenje zbog nevremena izdalo je i Ravnateljstvo civilne zaštite.

Prve snimke nevremena dolaze iz Slovenije, točnije, iz Črne na Koroškem, vatrogasci interveniraju na nekoliko lokacija. U Spodnjem Javoru mještanina kojeg je odnijela bujica spasili si lokalni vatrogasci, a hitna ga je brzo odvezla u bolnicu.

Prema prognozama, nevrijeme će se prema večeri proširiti na veći dio Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 19:13