KAD SVINJE UTIHNU

‘U tom je mjestu sve trebalo pobiti u jednom danu!‘: Jedan od naših najpoznatijih proizvođača ostao je bez svega

‘Kuga mi je ubila čak 390 svinja. Kad uzgoj opet počne, trebat će mi dvije i pol godine da bih ponovno imao kulen i kobasice‘, kaže Vlado Ferbežar

Vlado Ferbežar
 

 Vlado Kos/Cropix

Na njegovu slavonskom stanu kod Otoka svinje su se nekad slobodno kretale velikim prostranstvom od 4,5 hektara. Onda ih je, kada se u susjednoj BiH prije nekoliko godina pojavila afrička svinjska kuga, opreza radi smjestio u zatvorene svinjce. Danas na imanju Vlade Ferbežara, jednog od najpoznatijih slavonskih proizvođača svinjetine, ali i kulena, kobasica, slanine i ostalih suhomesnatih delicija više nema nijedne.

Na njegovu, kao i mnogim drugim slavonskim imanjima, već četiri mjeseca gledamo film radnog naslova "Kad svinje utihnu". U Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji u ova je četiri mjeseca, što zbog samog oboljenja, što zbog klanja i eutanazije prema naputku Ministarstva poljoprivrede, utihnulo više od 75.000...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 19:29