BLAGOVANJE 2.0

U Zagrebu se otvara prvi robotski restoran na svijetu, gledali smo kako stroj priprema crni rižoto

‘Trenutno na meniju imamo desetak stvari. Juha, tjestenine i rižota, a u obzir dolaze bilo kakva jela koja se mogu prirediti u jednom loncu‘

Restoran Bots and Pots

 Marko Todorov/Cropix

Kuhari roboti u završnim su pripremama za otvorenje prvog robotskog restorana u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Bots&Pots svoja vrata na adresi Vlaška 50 otvara sredinom sljedećeg tjedna. Mlada ekipa pomoćnika robotima vođena chefom Vedranom Varvodićem već dva tjedna uči se suradništvu sa strojevima, a mi smo ih posjetili da vidimo kako se organizacija posla bliži kraju te kako će točno izgledati objedovanje u jedinstvenom okruženju gdje se spajaju humano i digitalno.

image
Marko Todorov/Cropix

Zbog jednostavnog plavo-bijelog eksterijera restorana Bots&Pots lako se uočava u Vlaškoj ulici u centru Zagreba. Cilj je da mušterija, jednom kad uđe, bude potpuno uronjena u iskustvo blagovanja 2.0. Prvo što pri ulasku plijeni pažnju pet je četvrtastih strojeva: crni, crveni, žuti, plavi i zeleni. Poslagani su na pultu i čekaju kulinarske naredbe. Iza pulta smiješi se i šestero zaposlenika od krvi i mesa.

image
Marko Todorov/Cropix

Chef Vedran skreće nam pozornost na uređaj kraj ulaza. Iako ljude vidimo, u ovom restorani oni ne primaju narudžbe. Uz pomoć zaslona osjetljivog na dodir mušterija bira što želi pojesti.

- Trenutno na meniju imamo desetak stvari. Juha, razne tjestenine i rižota, a u obzir dolaze bilo kakva jela koja se mogu prirediti u jednom loncu. Ovdje možete vidjeti ima li nekih već gotovih jela ako ne želite čekati, pokazuje na ekran na kojem piše da su četiri porcije juhe od buče spremne za posluživanje, pokazivao je Vedran.

image

Restoran Bots and Pots

Marko Todorov/Cropix

- Ako želite nešto drugo, odaberete koliko porcija i plaćate li gotovinom ili karticom. Dobit ćete račun pa plaćate na blagajni. Na ekranu će biti i vrijeme koje je potrebno da jelo bude gotovo. Obično se radi o kojih petnaestak minuta, nastavio je.

Minute su ispisane bojom onog stroja koji će kuhati odabrano jelo. Tako mušterija odmah zna prema kojem stroju se treba okrenuti i gledati kako njeno jelo nastaje uz minimalnu intervenciju ljudskih ruku. Iznad svakog stroja maleni je ekran koji odbrojava do kraja kuhanja, a svi ti ekrani podsjećaju na fast food restorane koji obično dodjeljuju broj narudžbe. Također, može se birati između konzumacije u restoranu i spremanju hrane za van.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Čim je dobio narudžbu, robotski kuhar dobiva tu informaciju i sprema se za rad. Ipak, sam proces pripreme hrane počinje s nekim od radnika. Vedran vodi tim koji čine Luka, Lovro, Josip, Daniela i Kristian. Netko od njih u posebne posude stavlja već narezane i spremne namirnice, a tu posudu zatim stavlja u stroj. Tu palicu preuzima robot. Taktički su smješteni u samo središte restorana, ipak se radi o projektu koji je star gotovo sedam godina, a razvoj robota GammaChefa bio je najzahtjevniji dio. Nalaze se na rotirajućim platformama pa nakon što ljudstvo ubaci namirnice, strojstvo se može okrenuti i prirediti mali show za posjetitelje.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Mi smo gledali pripremu crnog rižota, koji će svaki put ispasti isto jer postoji točna receptura po kojoj robot kuha. Razvio ju je, kao i za svako jelo u robotskom restoranu, chef Vedran, koji možda bolje od ikoga, poznaje kako roboti dišu.

- Mogu upravljati njima putem aplikacije na bilo kojem uređaju. Tako sam razvijao recepte. Isprobavao sam razne omjere dok nisam došao do savršenih receptura i sada roboti mogu beskonačno reproducirati jela. Uvijek će biti jednaka količina začina. Dok svježe namirnice sami ubacujemo, začini poput papra i soli već se nalaze u stroju pa ih samo dozira. Ispod svakog je i boca s vodom iz koje dodaje vodu. Sva jela su moja autorska i imaju neki moj potpis. Tako crni rižot nije sa sipom nego s lignjom, pričao je Vedran.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- Moja majka bila je uvjerena da radi najbolji crni rižot dok nije probala ovaj. Poslije je samo bacila pregaču i rekla da ga više neće kuhati, nadovezao se u šali jedan od partnera u ostvarivanju projekta Hrvoje Bujas.

Chef Vedran radio je u hrvatskim i europskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a sada se zaželio nečeg drugačijeg. Različitije od toga da mu kuhinju čini petero ljudi i petero robota nije mogao. On je jedini radnik koji je trebao imati kvalifikacije i biti školovani kuhar. Obrazovanje i iskustvo ostalih radnika nije presudno jer, kako sami kažu, robot te vodi kroz proces, čovjek mora samo pratiti upute. Bujas napominje da im je bilo važno odabrati mladog chefa koji je zainteresiran za inovacije i eksperimentalne metode poput ovih.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Jedan robot u pravilu odjednom može kuhati do tri porcije jela. Kada je gotovo, u posude ih raspoređuje netko od radnika, ukrašava i jelo je spremno. Bots&Pots trenutno ne obiluje stolovima i sjedećim mjestima.

- Ovo je više kao showroom. Bitna nam je lokacija i da nas ljudi zamijete. Ideja je bila da se vidimo iz tramvaja koji prolazi. Prostor nije velik koliko bismo htjeli i trebali, no dobro je za početak, pričao je Bujas. Otvorenje restorana posljednjih mjeseci se odgađalo, no sada se uistinu bliži trenutak kada će građani moći vidjeti i okusiti što to roboti znaju prirediti.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Prvi plan nakon otvaranja restorana je i otvaranje terase na Vlaškoj. Ako posao bude uspješan koliko tvorci očekuju, iduća lokacija koja bi mogla dobiti svoj Bots&Pots je Novi Zagreb.

- Konačni cilj je cijeli svijet. Želimo od ovoga napraviti franšizu. Postoje u svijetu restorani gdje roboti sudjeluju u nekom dijelu pripreme, poput sjeckanja, ali ovo je prvi restoran u svijetu gdje roboti sami kuhaju, uzbuđen je Bujas.

image
Marko Todorov/Cropix
image

zaposlenici restorana Bots and Pots

Marko Todorov/Cropix
image

crni rižoto

Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image

Hrvoje Bujas

Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 21:41