RODITELJIMA VEĆ STIŽU OBAVIJESTI

U ZAGREBU ZA SVE BESPLATNE KNJIGE ZA ŠKOLU Knjige će djecu dočekati u školi

Besplatni udžbenici trebali bi dočekati svih 57.600 zagrebačkih osnovnoškolaca ove jeseni. Takvo je obećanje uoči izbora dao aktualni gradonačelnik Milan Bandić. Početkom srpnja trebala bi biti prva radna sjednica jučer konstituirane zagrebačke Gradske skupštine na kojoj Milan Bandić planira predložiti rebalans proračuna i tako naći novac za udžbenike koji bi, planiraju, trebali koštati nešto više od 30 milijuna kuna.

I radne bilježnice

Ta će odluka, neslužbeno doznajemo od Bandićevih suradnika, vjerojatno proći Skupštinu, a i sam je gradonačelnik medijima rekao da njegova lista ima većinu u Skupštini. Gradskom uredu za kulturu, obrazovanje i sport ravnatelji svih osnovnih škola poslali su popis djece i potrebnih udžbenika koji su, a na temelju tog popisa u gradskoj su upravi zaključili da će im biti potrebno nešto više od 30 milijuna kuna. Djeca će tako dobiti i udžbenike i radne bilježnice, neki čak i popratna pomagala, a roditelji će morati kupiti samo bilježnice, pisaći pribor i školske torbe. Neke su škole već obavijestile roditelje da će ih knjige za djecu čekati prvog dana u školi.

- Gradonačelnik će za prvu radnu sjednicu Skupštine predložiti odluku o kupnji udžbenika. Ako ta odluka prođe, raspisat ćemo javni natječaj i svih 57.600 školaraca imat će besplatne udžbenike - rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje.

Računica nakladnika

Kallkulacija nakladnika i knjižara bitno odudara od računice gradske uprave. Za knjige zagrebačkim osnovnoškolcima treba, nagađaju neki od njih, od 45 do čak 80 milijuna kuna. Izdavači upozoravaju da bi kriteriji otkupa trebali biti vrlo jasni, tj. ili će Grad otkupljivati sve, dakle udžbenike i radne bilježnice, ili samo udžbenike ili samo radne bilježnice, jer će, u protivnom, biti puno prostora za manipulacije i pogodovanje nekim nakladnicima nauštrb ostalih.

Vjeruju da ima vremena

No, kako je srpanj iza ugla, pitanje je ima li uopće vremena da se provede proces javne nabave koji podrazumijeva i 30 dana žalbenog roka te da se postignu dogovori, potpišu ugovori? U gradskoj upravi kažu da vremena imaju.

U Splitu će pak prvašići imati subvencionirane udžbenike, ali samo sa 200 kuna. Naime, na inicijativu gradonačelnika Ive Baldasara školarci će od Grada dobiti poklon-bon od 200 kn za kupnju dijela školskih udžbenika. Roditelji bon mogu preuzeti u tajništvima jedne od 27 splitskih osnovnih škola od 17. lipnja do 5. srpnja od 9 do 13 sati. Pravo na bon ostvaruju i prvoškolci čiji roditelji imaju prebivalište u Splitu, a pohađaju školu negdje drugdje u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 08:08