NA SAMOM VRELU UNE

U zaštićenom biseru prirode bageri, mještani na nogama, na terenu i čuvari prirode: ‘Ovo što rade je horor!‘

Stanovnici koji žive tik do lokacije koja je zaštićena u sklopu europske ekološke mreže "Natura 2000", ostali su bez pitke vode
 /Cropix/instagram

Mještani Donje Suvaje kod Gračaca već danima prosvjeduju jer su na izvoru rijeke Une počeli radovi na izgradnji male hidroelektrane.

Stanovnici koji žive tik do lokacije koja je zaštićena u sklopu europske ekološke mreže "Natura 2000", ostali su bez pitke vode, a put do vrela Une zagrađen je ogradom i bagerima.

Na teren su osim mještana izašli i čuvari prirode koji tvrde da postoji građevinska dozvola, no da je napravljen propust.

- Mi obustaviti radove ne možemo, nažalost to nije u našoj ovlasti. Ali ćemo napraviti ono što možemo, a to je urgentno optužni prijedlog protiv gospodina i njegove tvrtke jer nema papir koji mi tražimo, a to je papir o ocjeni prihvatljivosti zahvata u ekološkoj mreži i kraj priče - kazao je Zoran Božić, glavni čuvar prirode iz Natura Jadere, javne ustanove koja upravlja zaštićenim hidrološkim lokalitetom Vrela Une.

Ravnatelj Natura Jadere, Damir Perić, ponovio je kako im od strane investitora, odnosno od tvrtke "Pipra d.o.o.", treba studija procjene utjecaja na okoliš koja jasno kaže kako gradnja hidroelektrane neće narušiti prirodne tokove i ugroziti staništa biljaka i životinja i dodao kako su se od vremena izdavanja 2016., tj. produljenja dozvole 2019. promijenili zakonski okviri koji reguliraju radove u zaštićenim područjima prirode.

- Bez našeg znanja i dozvole nadležnog županijskog odjela, koji su u skladu s važećim zakonskim propisima, ne može se graditi unutar mreže "Natura 2000" - poručio je Perić.

Novinari Nove TV na mjestu prosvjeda i radova zatekli su predstavnika investitora Samira Hamzića, no on nije ništa htio kometirati, čak je i grubo odgurnuo kameru snimatelja.

Čuvari prirode zatražili su i policijsku intervenciju, a u cijelu se priču uključio i Državni inspektorat koji provjerava je li građevinska dozvola valjana, odnosno, kako je investitor mogao započeti gradnju u zaštićenom području prirode.

Iz Zadarske županije odgovaraju kako procjena utjecaja na okoliš nije bila potrebna i da su s time suglasne sve institucije, pa i resorno Ministarstvo zaštite okoliša, kao i općina Gračac, čija je načelnica završila u šestomjesečnom zatvoru jer je na zahtjev Josipe Rimac za mito namještala natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima.

No, problem je što je to bilo u skladu s davno važećim propisima.

Pitanje koje se sada postavlja je smije li investitor uopće graditi na lokalitetu budući da nema izrađenu studiju o utjecaju na okoliš, kao i to je li ona uopće potrebna.

Međutim, sama mreža "Natura 2000" ima svoja pravila koja jasno kažu kako se bez studije utjecaja na okoliš graditi na zaštićenom hidrološkom spomeniku prirode ne može graditi, piše Zadarski list.

U međuvremenu su mještani u borbi za očuvanje Une pokrenuli akciju pod nazivom ‘Moj Srb‘, a na društvenim mrežama objavljuju prosvjedne akcije s lokacije, kao i prikupljene informacije.

- Svaki normalan čovjek koji dođe na izvor Une ostane bez daha, a dolaze na tisuće ljudi iz cjelog svijeta - kazala je jedna mještanka, a ispod snimki iz cijele regije stižu komentari puni osude prema projektu, ali i podrške mještanima:

- Ovo je horor, pa tko ovo dozvoljava!

- Ne damo Unu!! Koji nesposobnjaković je potpisao tu dozvolu?!! Una je ponos regije, jedna od rijetkih rijeka koje su još uvijek čiste!!

- Ne dajte da unište Unu. Jedna i jedina. Prelijepa. Poz iz Beograda.

- Podrška iz Vojvodine. Ne odustajete dok ih ne otjerate!!!

- Una teče našim venama, a krv se ne daje tako lako! - samo su neki od komentara.

Inače, tvrtka koja je investitor registrirana je u Gračacu i nema niti jednog zaposlenog, ističe Nova TV. Od siječnja 2021. s Hrvatskim operatorom tržišta električne energije imaju ugovor o otkupu električne energije, a do 2045. imaju i koncesiju za korištenje vodne snage radi proizvodnje električne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 21:40