100.000 NAVIJAČA

Ugledni list iz Berlina o Hrvatima: ‘Na lošem su glasu, skandiraju spornu pjesmu, a 2006. su doživjeli emotivni vrhunac!‘

Hrvati uvijek imaju razloga za slavlje, bez obzira na ishod utakmice, piše njemački dnevnik

Hrvatski navijači u Berlinu

 Robert Fajt/Cropix

Hrvatski navijači u velikom broju pohode velika natjecanja na kojima igra naša reprezentacija. U bilo kojem kutku svijeta da zaigra Hrvatska, potpora neće izostati, a posebno je impresivna brojka Hrvata bila prošle subote u Berlinu gdje je Hrvatska u prvom kolu Europskog prvenstva igrala protiv Španjolske.

Tom fenomenu tekst je posvetio njemački dnevni list Berliner Zeitung koji se posebno osvrnuo na stras navijača prema pirotehnici i navijačkim pjesmama.

Tekst prenosimo s Deutsche Wellea.

- Hrvatski nogometni fanovi su poznati po svojim pjesmama i na lošem su glasu zbog pirotehnike, započinje berlinski dnevnik članak posvećen navijačima Vatrenih koji je bio objavljen uoči dvoboja sa Španjolcima koji je odigram u subotu.

- Pirotehnika nije zločin. To nogometni ultrasi skandiraju još od vremena kada im je Prometej, kako kaže slabo poznata legenda, na tribine doturio zapaljenu baklju, piše njemački list i dodaje kako je ta vrsta aktivnosti nekažnjiva samo u slučaju da ‘nogometni piromani‘ imaju važeću dozvolu za korištenje pirotehnike.

A tu dozvolu nije uopće teško dobiti, navodi se dalje:

- Pa čak i kad se radi o ultrasima koje TV-komentatori vole nazivati ‘kaotičnima‘ ili čak ‘idiotima‘ kada zapale baklje u gostujućem bloku. To je navodno ritual, svojevrsna retrospektivna zahvala Prometeju, piše Berliner Zeitung. Preduvjet za dobivanje dozvole je, naime, pohađanje šestodnevnog tečaja, odnosno uspješno polaganje završnog ispita.

Pirotehnika u centru Berlina

U subotu se, već i prije utakmice Vatrenih protiv Španjolaca, koristilo puno pirotehnike u centru Berlina, na primjer na Breitscheidplatzu. Redari koji su bili zaduženi za ‘eliminiranje‘ bengalki i sličnih sredstava, kako piše Berliner Zeitung, praktički su od toga odustali.

- Dok mi dođemo na lice mjesta, to se sranje već ugasilo, citira ovaj list jednog redara. S razglasa se često moglo čuti i ovaj apel: ‘Pirotehnika nije dozvoljena, nemojte paliti pirotehnička sredstva!‘

Mnogi navijači uglavnom nisu razumjeli što se to poručuje preko razglasa, a ionako nitko nije ni slušao, piše Berliner Zeitung. A ni na stadionima nitko zapravo nije kontrolirao imaju li navijači dozvolu za korištenje pirotehnike ili ne, dodaje ovaj dnevnik.

U Berlinu živi oko 13.000 Hrvata, u subotu navečer ih je u njemačkoj prijestolnici bilo možda i oko 100.000, navodi se dalje:

- To je grad s kojim oni imaju poseban odnos. A ta veza seže u ljeto 2006. Tada je Hrvatska posljednji put igrala na Olimpijskom stadionu, protivnik je bio Brazil. Bio je to emocionalni vrhunac Vatrenih na Svjetskom prvenstvu, a dvije utakmice kasnije uslijedilo je ispadanje s turnira već nakon grupne faze.

Ali Hrvati uvijek imaju razloga za slavlje, bez obzira na ishod utakmice, piše list iz Berlina. Oni su poznati po svojim navijačkim pjesmama u kojima se tematizira ljubav, ponos, borbu, domovinu.

- Teško je uopće (pr)ocijeniti u kojem se trenutku slavljenički patriotizam pretvara u sramotni nacionalizam, napominje Berliner Zeitung.

‘U boj, u boj…‘

- U boj, u boj, za narod svoj! Teško je razlikovati radi li se tu o veličanju junaka ili možda ratnih zločinaca, piše njemački list, čiji je novinar očigledno uočio majice hrvatskih navijača s tom porukom.

Bio je to loš dan za Hrvatsku, rezimira reporter poraz (0:3) protiv Španjolaca. U povratku sa stadiona prema centru grada, on je promatrao navijače u podzemnoj željeznici. Muškarci bulje u svoje pametne telefone, žene gledaju kroz prozor, kaže on, razmatraju se opcije kako provesti večer u Berlinu.

I onda jedan od njih vadi flyer, na kojem piše ‘Vatreni dani‘. Glavna zvijezda glazbenog događaja u prošlu subotu je bio Miroslav Škoro:

- Škoro je i bivši predsjednički kandidat i utemeljitelj Domovinskog pokreta, jedne ekstremno desne stranke. Čovjek kojeg neki nazivaju hrvatskim patriotom, a drugi preferiraju oznaku nacionalist, zaključuje Berlinale Zeitung, a prenosi DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 12:07