SLIJEDE JOJ SANKCIJE?

Ugledni njemački Der Spiegel teško napao Šuicu, ona tvrdi za Jutarnji: ‘Da sam nešto krila, bih li objavila slike na X-u?‘

Dubravku Šuicu nazvali smo da odgovori na tekst njemačkog tjednika

Dubravka Šuica

 Damir Krajac/Cropix

Ugledni njemački tjednik Der Spiegel u posljednjem je broju ozbiljno napao potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu spočitavajući joj da je potencijalno prekršila pravila lobiranja, zbog čega bi mogla biti sankcionirana.

"Potpredsjednica Europske komisije možda je prekršila pravila lobiranja", naslov je u spomenutom tjedniku, koji nastavlja: "Prema informacijama Spiegela, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica tajila je Komisiji lobističke sastanke. Konzervativnoj Hrvatici sada prijete sankcije."

Kako navode u članku, povjerenica Europske unije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica na web stranici Europske komisije nije objavila najmanje 19 sastanaka s lobističkim skupinama i tvrtkama od 2020. do 2023. godine. Time je Šuica potencijalno prekršila Kodeks ponašanja (Code of Conduct) članova Europske komisije koji propisuje da svi sastanci s lobističkim udrugama moraju biti transparentni.

Ti osjetljivi sastanci, nastavlja Der Spiegel, uključivali su, između ostaloga, sastanke s Microsoftom, Svjetskim ekonomskim forumom i Uefom. Šuica je sama te fotografije podijelila na svom profilu na X-u, ali sastanke nije prijavila povjerenstvu.

Na upit Spiegela, jedna glasnogovornica im je objasnila da se radilo o "spontanim sastancima, govorima ili intervjuima" koji ne moraju biti deklarirani. Dva sastanka će se naknadno prijaviti.

Zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund izjavio je za Der Spiegel da je "europovjerenica Šuica očito zatajila cijeli niz lobističkih sastanaka". Ustvrdio je da su joj izgovori slabi jer Šuica dobro poznaje pravila, "koja je ovdje više puta prekršila".

"Svatko tko tako redovito krši kodeks ponašanja povjerenika EU trebao bi biti sankcioniran", naglasio je Freund.

Der Spiegel navodi da dosadašnja potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica pripada umjereno-konzervativnoj stranci Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te je također imenovana za nadolazeće povjerenstvo predsjednice Ursule von der Leyen.

"U novom kabinetu bit će zadužena za područje Mediterana. U studenom će se suočiti s kritičkim pitanjima zastupnika EU u Odboru za vanjske poslove, što bi moglo dovesti i do toga da Šuica ne prođe. Komisija bi Šuicu mogla sankcionirati i izreći joj opomenu ako nadležno tijelo utvrdi da se ponašala nedopušteno.

Dubravku Šuicu nazvali smo jučer da odgovori na ovaj tekst Spiegela. Rekla nam je da je njemačkom tjedniku odgovorio glasnogovornik Europske komisije i da se možemo obratiti njemu.

- Da sam nešto zatajila, ne bih objavila fotografije na X-u - kratko nam je komentirala Dubravka Šuica.

Inače, zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund, kojeg Der Spiegel citira u svom članku, Dubravki Šuici je zadavao glavobolju i prilikom saslušanja pred zastupnicima nadležnog Odbora Europskog parlamenta 2019., kada je prvi put ušla u kabinet povjerenika Ursule von der Leyen.

Tada je Daniel Freund podsjetio na njeno glasanje kada je bila zastupnica u Europskom parlamentu i kada je na red došao slučaj Mađarske i kršenja vladavine prava. Šuica tada nije glasala za rezoluciju koja bi osudila Mađarsku, a Zeleni su na kraju glasali protiv njezina imenovanja za povjerenicu.

"Kako ćete uskladiti svoje prethodno glasanje s misijom koju vam je dala predsjednica Komisije i kada biste mogli promijeniti svoj glas, biste li danas glasali drugačije?" upitao je tada Freund.

Šuica je tada pojasnila da vjeruje u vladavinu prava, ali je u slučaju rezolucije koja je tražila pokretanje kaznene procedure iz članka 7. protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava glasala protiv jer je ta inicijativa stigla od Parlamenta, a ne od Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 08:01