BRANITELJ TRAŽI POMOĆ

'Ukrali su mi identitet i digli kredit za koji sad ja odgovaram'

Netko je pokušao dobiti još jedan kredit na njegovo ime, ali je Zagrebačka banka zahtjev odbila
 Grgić/CROPIX

ZAGREB - Zoran Hržan smireno je 27. kolovoza ušao u područni ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Zagrebu te zatražio izdavanje potvrde o visine mirovine za odobrenje kredita u Volksbanku d.d . Ljubazna službenica na šalteru zatražila ga je osobnu iskaznicu. Zoran ju je predao, potpisao zahtjev i za nekoliko minuta potvrda mu je bila u rukama. S tom je potvrdom otišao u Volksbanku koja mu je zatim odobrila kredit u iznosu od 107.000 kuna.

Istodobno se pravi Zoran Hržan, hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, sa suprugom i djecom vraćao iz Pakoštana gdje je cijela obitelj ljetovala. Čim su stigli u Zagreb, krenuli su prema Varaždinu na Špancirfest.

Prijava policiji

Nije znao da mu je nepoznata osoba ukrala identitet i na njegovo ime podigla kredit sve dok mu 28. siječnja 2011. godine nije stigla opomena Volksbanke zbog nepodmirenih dugovanja za kredit, koja su iznosila 1500 kuna.

- Nikad nisam bio klijent, niti sam se zanimao za kredit te banke. Odmah sam posjetio poslovnicu Volksbanke u Dubravi, a čim sam im rekao da sam došao zbog opomene u vezi s kreditom, službenica mi je odgovorila da sam ja već četvrti branitelj koji se javio u banku zbog istog problema. Tražio sam da mi pokažu kredit, ali oni su mi samo rekli da njihova Pravna služba rješava cijeli slučaj - ispričao je Hržan.

Slučaj je odmah prijavio policiji gdje kažu da su dosad primili samo jednu prijavu krađe identiteta.

Osnovana sumnja

U Volksbanci, pak, navode da ne smiju davati podatke o konkretnim predmetima i klijentima jer “bismo time prekršili odredbe o bankovnoj tajni Zakona o kreditnim institucijama”.

Međutim, ako se utvrdi da banka raspolaže podacima koji izazivaju osnovanu sumnju da je počinjeno kazneno djelo, podnijet će kaznenu prijavu nadležnome Državnom odvjetništvu i poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitili prava i interese banke te njezinih klijenata.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 14:16