NESTVARNI PRIZORI

Ulice istarskog grada prekrila morska pjena: Razlog bi mogla biti kombinacija ova dva faktora

Prisutnost pjene sama po sebi ne predstavlja rizik, ali može sadržavati zagađivače i opasne tvari

Pjena u Novigradu

 Facebook/IstraMet

U Novigradu je blizu obale uočena gusta pjena, koju je vjetar počeo odnositi i po obližnjim ulicama. Vidljivo je to na snimkama koje je podijelio Istramet, ali sudeći prema komentarima, radi se o pojavi koju većina vidi po prvi put u životu.

Iako još nema službenog objašnjenja, razlog stvaranja ove pjene, prema Nacionalnoj oceanskoj i atmosferskoj administraciji, mogla bi biti istovremena kombinacija nekoliko faktora - jakih valova zbog vjetra i visokih koncentracija organskog materijala u moru.

S obzirom na nedavno zahlađenje i pojačan vjetar, valovi udaraju u obalu i stvaraju turbulenciju koja zarobljuje zrak u vodi. Stvaraju se mjehurići, koji nisu sami dovoljno stabilni da bi formirali pjenu, ali u tome im pomaže raspadajuća flora i fauna, cvjetanje mikroalgi, bakterije i gljivice.

Krajem lipnja na službenoj stranici Novigrada izvijestili su o prirodnom fenomenu cvjetanja mora u novigradskom akvatoriju, tipičnom za taj dio godine, tijekom kojeg se zajednica fitoplanktona razmnoži u većem broju. Javlja se pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju, uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton.

Velike količine organske materije izbacuju se na obalu kad se veliki cvjetovi algi raspadaju u moru i nakon što ih uzburkavaju valovi, formira se pjena. Istovremeno se tijekom raspadanja planktonskih organizama oslobađaju tenzidi, koji omogućuju stvaranje stabilne pjene jer oblažu mjehuriće zraka i stabiliziraju ih, sprječavajući da odmah puknu i djelujući kao “ljepilo”.

Prisutnost pjene sama po sebi ne predstavlja rizik, ali može sadržavati zagađivače i opasne tvari koje su već prisutne u morskoj vodi - poput ugljikovodika, sintetičkih površinski aktivnih tvari, pesticida ili otrovnih algi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:58