STUDIJ UZ RAD

Unuk (20) Šime Krasić kupio tvrtku za 16,8 milijuna kuna

Stjepan Pavić prvo je negirao da je stvarni kupac, a kasnije je priznao da je pokrenuo cijelu akciju, zajedno s dva partnera

KARLOVAC - Luka Ivančić, 20-godišnji student ekonomije, unuk državne revizorice Šime Krasić, danas je obavio vrlo neuobičajen posao za dečke svojih godina: kupio je Pamučnu industriju Duga Resa u stečaju . Za tog posrnulog dugoreškog tekstilnog diva Luka Ivančić platio je 16,8 milijuna kuna ili više od dva milijuna eura.

Ivančić je na dražbu na Trgovački sud u Karlovcu došao kao direktor i osnivač poduzeća Prave nekretnine d.o.o. iz Zagreba, koja je lani u Karlovačkoj županiji organizirala izbor za Miss. U ime te tvrtke, osnovane prije tri godine, dao je najbolju ponudu i postao vlasnik tvrtke u stečaju.

Austrijski trgovac

Luka je sin Silvane Ivančić, kćeri Šime Krasić i članice Uprave Croatia osiguranja koja bi, prema neslužbenim najavama, trebala zamijeniti Hrvoja Vojkovića na mjestu predsjednika Uprave te osiguravajuće kuće. Prema nekim informacijama, iza Luke Ivančića zapravo stoji Stjepan Pavić, austrijski trgovac pamukom, podrijetlom iz Hrvatske, i njegova tvrtka Glasteks iz Klagenfurta, inače dugogodišnji dobavljač sirovine za Pamučnu.

Njegove su izjave, međutim, danas bile kontradiktorne.

Ispred Trgovačkog suda u Karlovcu novinarima je izjavio: - Ne pitajte me za Pamučnu, nisam ja kupac.

Bitna je pozadina priče

Nekoliko sati kasnije u telefonskom razgovoru s novinarima Jutarnjeg Pavić je rekao: - Ja sam kupac, ali nisam sam u ovom poslu. U kupnju Pamučne ušao sam s još dva strateška partnera, a cilj nam je prekinuti agoniju ovog poduzeća. Tvrtku Prave nekretnine angažirali smo da nam odradi posao oko preuzimanja i to je sve što vam mogu reći - bio je kratak Pavić.

Tko su mu partneri? Zašto na dražbi nije nastupio sa svojom tvrtkom? Kako to da je posao preuzimanja povjeren poduzeću Prave nekretnine koje vodi 20-godišnjak? Je li Ivančićevo obiteljsko stablo bilo odlučujuće te kolika je njegova provizija u ovom poslu?

Na ta pitanja Pavić nije želio odgovoriti.

- Pitajte me pametnija pitanja. Ovo o čemu vi pričate, nema veze s krajnjim ciljem, a to je da Pamučna industrija ponovno pokrene proizvodnju. Ispoštovat ćemo sve što od nas traže uvjeti natječaja, ali ništa više od toga - rekao je Pavić.





U sindikalnoj podružnici Pamučne industrije nisu baš bili presretni ishodom dražbe, ocjenivši ga ipak manjim zlom od praznog hoda i stečaja koji traje već godinama.

- Gospodin Pavić nam je ostao u sjećanju po potezu otprije dvije godine kada je bez trunke socijalne osjetljivosti blokirao račun poduzeća i stavio hipoteku na naš objekt u Generalskom Stolu kako bi naplatio oko 500.000 kuna koje mu je PIDR dugovao. Račun nam je bio blokiran sve do ovih dana, kad samo konačno otplatili dug. Nadam se da su njegove namjere iskrene te kako neće skrenuti u neke druge vode. No, s obzirom na veo tajnovitosti koji se provlači kroz ovu priču ne znam što bih vam rekla - zabrinuta je Višnja Pavlić, sindikalna povjerenica u PIDR-u.

Gradonačelnik je optimist

Gradonačelnik Duge Rese nada se da će se ipak sve sretno završiti.

- Glasteks je poduzeće iz tekstilne branše, pa ovu kupnju pozdravljam, naravno uz uvjet da se novi kupac drži svih obvezujućih stavki natječaja. Nemamo razloga sumnjati u namjere Stjepana Pavića, s obzirom na to da u tekstilnoj industriji zapošljava radnike u nekoliko europskih zemalja. Doista ne znam kakav je pravni odnos između njega i Pravih nekretnina - komentirao je dugoreški gradonačelnik Ivan Baršić.

Nekad najveća tvornica

Pamučnu industriju osnovali su bečki veletrgovci 1884., preživjela je sve krize i ratove prošlog stoljeća, a gospodarski vrhunac doživjela je 1989., u vrijeme kada je rođen današnji novi vlasnik Luka Ivančić.

Tada je u tvornici oko koje je nastao grad Duga Resa radilo 4500 stanovnika i bila je najveća tekstilna tvornica na području Balkana. Pamučna je desetljećima bila glavni sponzor svih sportskih, kulturnih i društvenih događanja u gradu na Mrežnici.

Domovinski rat i slom tekstilnog tržišta devedesetih godina načeli su tvornicu, počela su otpuštanja, stečajevi i gotovo potpuna propast pogona u centru grada u kojem je do jučer radio gotovo po jedan član svake dugoreške obitelji.

Luka Ivančić: Moja obitelj ništa ne zna

U kontakt s novim vlasnikom tvornice Lukom Ivančićem stupili smo telefonski, a uhvatili smo ga na adresi na kojoj je registrirano njegovo poduzeće, u zagrebačkoj Prištinskoj ulici 1c. Zaklinjao se da nitko iz njegove obitelji nije znao za ovaj posao.

- To je moj posao. Nitko ništa o tome nije znao - objasnio nam je Luka i dodao da njegova tvrtka nije baš tako nepoznata koliko se misli.

- Organizirali smo nekoliko izbora za Miss Hrvatske, no ovo nam je ipak prvi ovakav, veći posao - pojasnio je Ivančić. Projekt financiraju, tvrdi nam, Stjepan Pavić i tvrtka Neda iz Senja.

- Ja vam nemam ništa s tim. Oni će sve voditi. Moja tvrtka je tu samo formalno - objasnio je Ivančić. Na pitanje kako su Pavić i partnerska tvrtka došli do njega, s obzirom na to da njegovo poduzeće nema službeni broj telefona, kao ni istaknuti naziv tvrtke na adresi sjedišta, Luka je odgovorio:

- Pa i vi ste došli do mene, zašto ne bi i oni?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 19:17