VREMENSKA PROGNOZA

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku, prijete i bujične poplave: Evo kad bi se vrijeme trebalo smiriti

Meteoalarm je za većinu zemlje upaljen zbog mogućih obilnih pljuskova s grmljavinoM

Ilustrativna fotografija

 Robert Fajt/Cropix

"U srijedu će na istoku Hrvatske prijepodne biti umjereno i pretežno oblačno mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova. Poslijepodne uglavnom suho uz dulja sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 19 i 22 °C.

Malo niža temperatura zraka u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti većinom oblačno, povremeno s kišom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni", prognozira za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

image

Vremenska prognoza za srijedu

Dhmz/

"Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u Gorskoj Hrvatskoj pretežno oblačno. Povremeno će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, koji ponegdje mogu biti i izraženi. Kiše će biti uglavnom u noći i ujutro te ponovno potkraj dana. Uz obalu će ujutro puhati mjestimice umjerena bura. Dnevna temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici od 16 do 19 °C, a u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu između 23 i 25 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, mjestimice moguće i jače izraženima. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Najviša temperatura zraka uglavnom od 25 do 28 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimice će biti kiše, većinom u obliku kratkotrajnih pljuskova u noći i ujutro. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar", dodaje Dragojlović.

Upaljen meteoalarm za većinu Hrvatske

DHMZ je za srijedu za većinu Hrvatske upalio žuti meteoalarm koji označava potencijalno opasno vrijeme. Meteoalarm je upaljen za osječku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku i splitsku regiju.

Meteoalarm je za većinu zemlje upaljen zbog mogućih obilnih pljuskova s grmljavinom. Lokalno su moguće urbane i bujične poplave.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

image

Prognoza za srijedu

Dhmz/

U četvrtak još promjenjivo

U četvrtak će u u unutrašnjosti još biti promjenjivo i nestabilno, ponegdje s kišom i grmljavinom. Od petka stabilnije - djelomice sunčano uz postupan porast temperature zraka.

"I na Jadranu u četvrtak promjenjivo s pljuskovima, koji mjestimice mogu biti jače izraženi. U petak i subotu djelomice sunčano, pa i sunčanije, te danju vrlo toplo. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a i subotu južni i jugozapadni vjetar", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 08:13