SANKCIONIRANA

Urednica s HRT-a završila na crnoj listi Kremlja, zabranili joj ulazak u Rusiju! Ona je posve iznenađena: ‘Ovakav pritisak...‘

Rusi hrvatsku novinarku sankcionirali su jer je Velikoj Britaniji pomagala provoditi ‘antirusku politiku‘

Daniela Draštata Flock

 Vedran Peteh/Cropix

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije u ponedjeljak objavilo da nekoliko trustova mozgova, konzultantskih tvrtki i sličnih institucija Vladi Ujedinjenog Kraljevstva pomaže provoditi antirusku politiku te da je Rusija zbog toga sankcionirala devet institucija i 32 osobe, uključujući i Danielu Draštatu Flock, vršiteljicu dužnosti urednice programa TV postaja Hrvatska televizija 1 i 2 te dugogodišnju novinarku i urednicu emisije "Prizma", ona je Telegramu rekla da joj nije jasno zašto je sankcionirana jer se na poslu nije bavila temema koje su povezane s Rusijom i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Draštata Flock jedna je od tri osobe povezane s londonskom nevladinom organizacijom Media Diversity Institute (MDI), organizacijom koja medijima pomaže da kvalitetnije i odgovornije izvještavaju o etnicitetu, religiji, spolu, seksualnosti i drugim osjetljivim pitanjima. Rusi su sankcionirali i osnivačicu te izvršnu direktoricu MDI-a Milicu Pešić te profesora novinarstva i jednog od bivših povjerenika MDI Johna Owena.

- Na koji način me suradnja s Media Diversity Institutom, koji se inače bavi promocijom kvalitetnog i nepristranog izvještavanja o različitim manjinskim skupinama, temom koja mi je godinama u fokusu, dovela na listu novinara i stručnjaka kojima je zabranjen ulaz u Rusiju, vjerojatno će mi zauvijek ostati u području misterija. Naime, ruskom politikom bavim se samo na razini konzumiranja vijesti. No, ovakva taktika pritiska koja je usmjerena prema bilo kojem novinaru, zaslužuje svaku osudu što je u svojem današnjem priopćenju naglasio i MDI London - rekla je Draštata Flock Telegramu.

MDI je odbacio optužbe Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije te konstatirao da se to što mu se stavlja na teret kosi s njegovim principima i vrijednostima. MDI je dodao da se zalaže za slobodu izražavanja te da vrednuje raznolikost i uključivost. Ustvrdio je i da na njega ne utječu ni vlade ni politika. "Služimo javnosti i nemamo političku agendu", rekli su iz MDI-a. "Isticanje ljudi koji su povezani s MDI-jem oblik je pritiska koji osuđujemo. Stojimo iza članova naše organizacije i stručnjaka koji su s nama sudjelovali", dodali su iz MDI-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:11