UHODANA BANDA

USKOK objavio rezultate velike akcije: Devetorica na ilegalnoj trgovini duhanom zaradili više od devet milijuna eura

Devetero osumnjičenih - u pola godine uspjeli su preradili i prodali najmanje 62,9 tona duhana za iznos od najmanje 1.259.740,00 eura, koji su međusobno podijelili

Šverc duhana

 Policija

USKOK je danas izvijestio o rezultatima jučerašnje akcije u kojoj je u suradnji s policijom privedeno devet osoba zbog sumnje u ilegalnu trgovinu duhanom.

Na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko križevačke, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca".

"Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od siječnja do 10. srpnja 2024. u Hrvatskoj i drugim državama članicama Europske unije, povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više drugih osoba u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti kupovinom većih količina duhana u listu u inozemstvu, njegovim unošenjem protivno Zakonu o trošarinama u Hrvatsku, a potom skladištenjem i preradom u sitno rezani duhan te njegovom prodajom na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj bez oznaka duhanskih markica Ministarstva financija. U realizaciji navedenog plana I. i II. okr. su kupili najmanje 81,5 tona duhana u listu koji je uskladišten u Slovačkoj. Nakon toga je IX. okr., za dogovorenu novčanu naknadu koju su mu isplaćivali I. i II. okr., duhan preko Mađarske dovozio u Hrvatsku na područje Zagreba i Bjelovara", opisao je USKOK naglasivši da je na taj način, uslijed neplaćenih trošarina, Državni proračun RH oštećen za najmanje 9.304.366,50 eura.

Nastavno su opisali kako su dopremljeni duhan po dobro uhodanoj shemi pretovarivali u vozila koja su za tu svrhu pribavili te su ga prevozili u skladišta koja su prethodno osigurali i opremili za preradu duhana, gdje su ga prerađivali radi preprodaje na ilegalnom tržištu. "Na opisani način okrivljenici su preradili i prodali najmanje 62,9 tona duhana za iznos od najmanje 1.259.740,00 eura, koji su međusobno podijelili.

Osim toga se osnovano sumnja da je III. okr., od 25. veljače do 28. lipnja 2024. u Zagrebu i Bjelovaru, novac koji je stekao nedozvoljenom trgovinom duhana, kako bi zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlazi iz zakonitog izvora, najmanje 38.800,00 eura uložio u kupnju vozila i nekretnina", navodi se u priopćenju, uz napomenu da je USKOK sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 23:45