AFERA SMS

Uskok odbacio prijavu protiv ministara i glasnogovornika vlade: ‘Nisu uhljebljivali u Hrvatskim šumama‘

Uskok je proveo opsežne izvide u okviru kojih je analizirao komunikaciju imenovanih

Domagoj Hajduković

 Vlado Kos/Cropix

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta odbacio je kaznene prijave bivšeg saborskog zastupnika Socijaldemokrata Domagoja Hajdukovića koje je on podnio protiv glasnogovornika Vlade Marka Milića, bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, te ministara Branka Bačića i Marije Vučković zbog sumnji na trgovanje utjecajem, a vezano uz aferu SMS poruka bivšeg šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića o zapošljavanju njima bliskih osoba.

"USKOK je donio rješenje o odbačaju kaznenih prijava koje je Domagoj Hajduković podnio protiv Davora Filipovića, Marije Vučković, Branka Bačića i Marka Milića zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem. Naime, USKOK je proveo opsežne izvide u okviru kojih je analizirao komunikaciju imenovanih, pribavio cjelokupnu relevantnu dokumentaciju te prikupio obavijesti od više osoba. Budući da iz rezultata provedenih izvida proizlazi kako se u radnjama prijavljenih osoba nisu ostvarila obilježja kaznenog djela trgovanja utjecajem, niti nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, kaznene prijave su odbačene", priopćili su jučer iz USKOK-a.

Glasnogovornik Vlade, podsjetimo, našao se u ovoj aferi nakon što je tjednik Nacional objavio njegovu prepisku s tadašnjim šefom Hrvatskih šuma.

"Hvala ti Kruno!"

Prva poruka odnosila se na zapošljavanje Branka Filipetija, pripravnika lovstva. Jakupčić 5. rujna 2018. šalje poruku Marku Miliću u kojoj pita za zapošljavanje Filipetija, te da premijer zna o kome je riječ. Na tu poruku Milić mu nije odgovorio.

Glasnogovornik Vlade sljedeće godine, 30. rujna, šalje Jakupčiću poruku u kojoj stoji "Niko Dujmović".

Sljedeći dan Jakupčić mu odgovara:

"Radit će, do godinu dana na određeno - takva je praksa u HŠ, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP."

Milić mu odgovora: "Hvala ti Kruno puno", na što mu tadašnji šef Hrvatskih šuma odvraća: "Nema na čemu."

Niko Dujmović, kako je i sam Milić priznao, njegov je dobar prijatelj, ali je tvrdio da nije utjecao na njegovo zapošljavanje jer je on još i ranije radio kao pripravnik u Šumama, već se samo raspitivao kakav je radnik, a da je ugovor dobio tek 2021.

Slične prepiske otkrivene su i s ministrima koje je Hajduković prijavio, gdje su se također spominjala zapošljavanja u Hrvatskim šumama.

Milićevim slučajem bavilo se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je zaključilo kako glasnogovornik Vlade nije povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa dopisivanjem sa šefom Hrvatskih šuma oko zapošljavanja Nike Dujmovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 12:14