U VODNJANU, FAŽANI...

Uskok optužio 33 ljudi zbog legalizacije bespravne gradnje u Istri: Ilegalno su zaradili 1,18 milijuna eura

Među njima jei Radomir Korać, SDP-ov načelnik Fažane

Županijski sud u Rijeci (ilustracija)

 Tea Cimas/cropix/Cropix

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv 33 okrivljenika iz akcije ‘Dorina‘ koji se terete za pogodovanja i zlouporabe u prostornom planiranju i bespravnoj gradnji u južnom dijelu Istre.

Tužiteljstvo je izvijestilo da su okrivljenici optuženi za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Prema pisanju medija, optužnicom su obuhvaćeni bivša savjetnica za prostorno planiranje i gradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana Dora Komparić, bivši pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana Damir Janko i nekadašnji pročelnik Odjela za prostorno uređenje Istarske županije Sead Ibrahimović.

Mediji navode da su optužnicom obuhvaćeni i supruga županijskog pročelnika za poljoprivredu Ezia Pinzana Sandra Pinzan, fažanski načelnik Radomir Korać, nekadašnji zaposlenik Grada Vodnjana Emil Ferjančić, geodet Krešimir Stojkovski, poduzetnik Ivan Stojkovski, nekadašnji vodnjanski gradski vijećnik i građevinski poduzetnik Damir Iskrić i fažanski građevinski poduzetnik Zdravko Polančec.

Uskok je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestio kako se Komparić, Janko i Ibrahimović, zajedno s još jednim službenikom Grada Vodnjana, terete da su od 2013. do 2019., kao službene osobe u predmetima za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada u Vodnjanu, Peroju, Galižani, Fažani i Pomeru, na tražene okrivljenih vlasnika nekretnina, njihovih punomoćenika ili drugih osoba, u najmanje 26 upravnih predmeta protuzakonito legalizirali izgrađene zgrade ili zgrade koje će se tek izraditi.

Pritom su se po potrebi koristili nevjerodstojnim ispravama priloženim uz pojedini zahtjev ili su ih sami sačinjavali kao podlogu za odlučivanje, znajući da se radi o zgradama koje sukladno zakonskim odredbama ne mogu biti legalizirane, ističe Uskok.

Tužiteljstvo navodi da se Dora Komparić tereti da je u najmanje 19 upravnih predmeta donosila rješenja kojima je omogućila zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, čime je u pojedinim slučajevima ujedno onemogućila donošenje ili provedbu rješenja za uklanjanje ilegalnog objekta.

Na taj način je okrivljenim vlasnicima takvih zgrada i drugim osobama pribavila imovinsku korist od najmanje 758.610 eura, a koja se očituje u razlici vrijednosti zemljišta bez izgrađenog odnosno s izgrađenim objektom.

Uskok predložio oduzimanje 1,1 milijun eura nepripadne koristi

Uskok dodaje da su pojedine isprave koje je Komparić koristila u upravnim predmetima izrađivali optuženici među kojima su ovlašteni inženjer geodezije, ovlašteni inženjer građevinarstva, ovlašteni arhitekt, suradnik ovlaštenog arhitekta te ovlaštena arhitektica i njezina suradnica.

Također se Komparić tereti da je s Jankom u najmanje dva upravna predmeta nalagala legalizaciju, čime su vlasnicima omogućili višestruko povećanje vrijednosti njihovih nekretnina i pribavila im nepripadnu imovinsku korist od najmanje 39.505 eura.

Osim toga, nadodaje Uskok, višeg savjetnika za izgradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove tereti se da je u najmanje tri predmeta donosio rješenja kojima je okrivljenim vlasnicima nekretnina pribavio imovinsku korist od najmanje 302.430 eura.

Nadalje, Ibrahimovića se tereti da je u najmanje dva upravna predmeta legalizirao nezakonito izgrađene nekretnine te je time njihovim vlasnicima pribavio nepripadnu korist od najmanje 37.822 eura.

Osim toga, SDP-ov načelnik Fažane Boris Korać tereti se da je dopunio zahtjev za legalizacijom građevine podnesen još 2013. godine odnosno naknadno priložio geodetsku snimku izvedenog stanja nezakonito izgrađene zgrade u kojoj je jedan od okrivljenika neistinito prikazao da je zgrada vidljiva na karti, koristeći se snimkom stanja na terenu iz 2018. godine.

Na taj način je Korać ishodio donošenje rješenja kojim je legalizirao nezakonito izgrađenu stambenu zgradu i time si pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 41.847 eura.

Uskok je optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist u iznosu nešto većem od 1,1 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2024 10:59