LUDO VRIJEME

Uskoro kraj toplinskog vala, temperatura pada za više od 10 stupnjeva, ali stižu nam novi problemi

Kada je riječ o upozorenjima na toplinski val, čini se da bi se velike vrućine uskoro ipak mogle smanjiti
 Cropix, Dhmz/

Nakon gotovo dva tjedna toplinskog vala, čini se da olakšanje ipak dolazi za dio zemlje. U Dalmaciji je ovih dana bilo najgore - tamo se ni noćne temperature nisu spuštale ispod 30 stupnjeva Celzijevih.

Pretežno sunčano i vruće, uglavnom na obali i vrlo vruće. U unutrašnjosti prijepodne mjestimice umjerena naoblaka, a uz umjeren razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina, uglavnom u gorju. Vjetar slab, ponegdje i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, a poslijepodne uglavnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 30 do 35, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 34 i 38 °C.

Sutra će biti pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne te krajem dana u unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, pod Velebitom i jaka, poslijepodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 17 do 22, na Jadranu od 24 do 29 °C. Najviša dnevna između 31 i 36 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša. Sutra vrlo mala vjerojatnost za pljusak postoji u Banovini, ali i u gorskoj Hrvatskoj prilikom jačeg dnevnog razvoja oblaka nad planinskim vrhuncima.

Kada je riječ o upozorenjima na toplinski val, čini se da bi se velike vrućine uskoro ipak mogle smanjiti. Naime, crveno upozorenje zbog toplinskog vala za danas i sutra je izdano za tri regije: Rijeku, Split i Dubrovnik. Za ostatak Hrvatske je za četvrtak i petak izdano narančasto upozorenje, a olakšanje stiže za vikend. U subotu je za područje Osijeka, Zagreba i Karlovca na snazi tek umjerena opasnost od toplinskog vala (žuto upozorenje), dok je za područje Gospića i Knina za subotu na snazi narančasto upozorenje. Vrlo velika opasnost i u subotu će biti na području Rijeke, Splita i Dubrovnika. U nedjelju će situacija biti još bolja: za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca i Gospića nema više opasnosti, dok je za Knin na snazi žuto upozorenje. Za tri regije, Rijeku, Split i Dubrovnik će i u nedjelju na snazi biti narančasto upozorenje.

image

Toplinski val, 18.7.2024.

Dhmz/

Da u subotu slijedi prekid toplinskog vala zbog čestih te lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom, koji su opet mogući potkraj nedjelje, javljaju i meteorolozi HRT-a.

Na Jadranu do kraja tjedna obilje sunca, vrućina i noćna toplina, ali i naznaka slabljenja topliskog vala zbog sve veće vjerojatnosti za pljuskove s grmljavinom. Najizgledniji su u subotu, na sjeveru su mogući i u nedjelju, kada će nakon bure i maestrala zapuhati jugozapadni vjetar.

Sedmodnevna prognoza DHMZ-a prikazuje da će već u subotu temperature znatno pasti, pa će u Zagrebu u 11 sati biti tek 21 stupanj. Nešto toplije će opet biti u nedjelju, no u ponedjeljak uz kišu i grmljavinu možemo očekivati maksimalno 24 stupnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2024 06:15