SPAS U ZADNJI ČAS

Usred Hvara muškarac doživio srčani udar, bio je klinički mrtav, no onda mu je jedan poziv spasio život…

Na Ploči, trgu u Starom Gradu, turist je doživio srčani udar. Njegovi prijatelji su u panici zvali pomoć...
 CROPIX/Slobodna Dalmacija

Hrvatsko društvo puno je podjela pa se tako ljeti dijelimo na one koji vatrogasce smatraju herojima i one koji smatraju da samo, za promjenu, rade svoj posao, a ionako su plaćeni cijelu godinu. Prva skupina jest brojnija, ali čak i najvatreniji pripadnici druge skupine bi se složili da je vatrogasac iz ove priče - heroj, piše Slobodna Dalmacija.

Na Ploči, trgu u Starom Gradu, turist je doživio srčani udar. Njegovi prijatelji su u panici zvali pomoć, a u kafiću “Ploča” sjedio je dobrovoljac i pripravnik DVD-a Stari Grad. Mladić ustaje i smireno obavlja poziv od par sekundi.

Taj poziv spasio je čovjeku život…

S druge strane bio je Nikša Dužević, koji je direktno zaslužan za to što ovaj članak nije završio u osmrtnicama.

Novinari Slobodne su pitali Nikšu, iskusnog vatrogasca, da opiše kako je spasio život turistu koji je, u trenutku kada je Nikša došao, već bio klinički mrtav.

- Oko 15.30 sati 3. rujna ovdje smo odmarali. Naš mlađi kolega, pripravnik, me zvao na mobitel da je na trgu Ploča turist doživio srčani udar. U tom momentu ja sam odmah skočio i uzeo opremu koju imamo. Na mjestu događaja zatekao sam turista koji je ležao klinički mrtav, a njegov prijatelj mu je masirao srce.

Skupa s njim sam nastavio reanimaciju. Donijeli smo svoj defibrilator i svoju opremu za kisik koju mi koristimo u našim intervencijama, drugo nemamo. I eto, tako… Malo masaža srca, malo šok, malo kisik i držali smo ga dok nije došla Hitna.

U trenutku kad su oni došli, preuzeli su ga, a mi smo odradili drugi dio posla - pomogli s vozilom, pripremili nosila i osigurali da helikopter može sletjeti na igralište. Čovjek je prevezen u Split i što je dalje bilo, ne znam - ispričao je novinarima Nikša Dužević čija je pribranost spasila jedan život.

Splitskoj bolnici su novinari Slobodne poslali upit o stanju nesretnog turista, a njihov odgovor će objaviti čim ga dobiju.

Dužević im je rekao i da se ovakve situacije znaju događati, srećom, ne često, ali i da je ovo prvi put da su imali priliku iskoristiti defibrilator. U ovom slučaju taj je uređaj zasigurno uvelike pomogao u održavanju unesrećenika na životu, ali korištenje vatrogasnog kisika treba pripisati Nikšinu iskustvu i snalažljivosti jer, nažalost, druge opreme nemaju, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 22:16