ODUZIMANJE IMOVINE

UTJERIVANJE DUGOVA Država priprema ovrhu i prodaju 15 tisuća vozila poreznih dužnika

Ovrhe će uslijediti kad se država dogovori gdje će uskladištiti oduzetu imovinu
Pula, 170511.Zaposlenici Agencije za upravljanje drzavnom imovinom pocela je plijeniti imovinu iz slucaja Cetinski. Prva zapljena je iz odvjetnickog ureda supruznika Hrvatin u Rovinju, a zapljenjen je Audi A3 i Audi Q7. Na slici: oduzeti automobili smjesteni su u slobodnoj zoni luke Pula.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Još prije Nove godine, iz Ministarstva financija najavili su da će Porezna uprava oduzimati i prodavati automobile i plovila onih građana koji državi duguju porez.

Kako piše Glas Slavonije , lista od petnaestak tisuća automobila i nekoliko tisuća jahti i jedrilica već je sastavljena, a njihovi vlasnici su već izviješteni o ovrsi koja će uslijediti kad se država dogovori gdje će uskladištiti oduzetu imovinu.

Pretpostavka je da će to biti na prostorima HAK-a, a dogovorit će se i sustav preko kojeg će se automobili i druga vozila prodavati na licitaciji kako bi se otplatio dug. Naravno, netko ih mora i zaplijeniti, a za to će biti zadužena mobilna jedinica Carine. Sve to će država učiniti kako bi popunila svoju praznu blagajnu.

Cijela priča izazvala je i tvrdnje kako će se to dodatno negativno odraziti na, posljednjih godina i ovako, problematično automobilsko tržište, posebice prodaju polovnih vozila.

Naime, prodaja novih automobila nikako da se u ovim teškim ekonomskim vremenima vrati na nekadašnje brojke, a ovo bi sada moglo ugroziti i “pomoćne položaje”, s prodajom rabljenih vozila.

O tome najbolje govore procjene da bi na hrvatskom tržištu ove godine moglo biti prodano oko 30 tisuća novih i isto toliko rabljenih vozila. Pa ispada da bi čak 50 posto iz ove druge kategorije pokrila - država. Nagađa se da će ti automobili na kraju biti prodani po cijeni osjetno nižoj od tržišne jer dosadašnja iskustva govore da takva vozila nije lako prodati po imalo realnijoj cijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 15:41