GRAĐANI SU GNJEVNI

Vani prži, a dijelovi Hrvatske su bez struje i po 7 sati: ‘Upaljen je crveni alarm, je li moguće da je HEP ovo napravio?!‘

HEP govorni automat kaže ako je struja isključena radi popravaka na mreži, a vani su nepovoljni vremenski uvjeti struja će biti vraćena u pogon

Toplinski val u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix

Dijelovi Podvinja i Oprisavaca u Brodsko-posavskoj županiji, dijelovi Slavonske avenije, Heinzelove, Ilice... u Zagrebu, Kukuljanovu kod Rijeke, Kaštel Novom, Splitu, Solinu... samo su neke od lokacija diljem Hrvatske koje su u četvrtak ujutro, pa sve do ranih poslijepodnevnih sati ostale bez struje zbog redovitih radova HEP ODS-a na održavanju mreže. Bez struje su ostale obiteljske kuće, stanovi, poslovni prostori, tvrtke...

Radovi su najavljeni, HEP je o tome izvijestio na svojim web stranicama, kao i preko lokalnih radio postaja ili portala i nije to ništa novo, jer to je uobičajena, svakodnevna situacija u cijeloj Hrvatskoj. No, zadnjih dana u našoj je zemlji pakleno vruće i nekim građanima nije dobro sjela ova redovna akcija HEP-a

- Živim u Slavonskom Brodu, u gradskom naselju Podvinje u kojem HEP trenutačno radi radove na mreži i ostavio je bez struje građane Podvinja od 8 do 14 sati. Zapravo, bilo je predviđeno da radovi traju do 14 sati, ali su očito produženi, pa nam se struja vratila tek u 15,20 sati. Standardni radovi koje izvodi HEP ne bi bili sporni da ih se ne izvodi tijekom najtoplijeg dana u godini, dana na kojem je na snazi crveni meteoalarm u cijeloj Hrvatskoj - javio se redakciji Jutarnjeg lista jedan građanin iz Podvinja u kojem je u četvrtak živa na termometru dosegnula 36 stupnjeva, dok je u Gradištu kod Županje primjerice bilo 37 stupnjeva, pri čemu je u Slavoniji dodatan problem i visoka razina vlage u zraku koja dodatno otežava ionako teške vremenske uvjete, pa se ljudi za rashlađenje snalaze na svakakve načine, a najčešće uključivanjem klima uređaja i ventilatora. Koje, pak, ne mogu uključiti kada nema struje.

- Na takav dan nas je nacionalni opskrbljivač električnom energijom ostavio bez struje. Moje pitanje je, je li moguće da je HEP ostavio Podvinje bez električne energije na najtopliji dan u godini. I ne samo Podvinje, već i brojna druga naselja u Hrvatskoj, kao što je to bilo u ponedjeljak, utorak i srijedu, a bit će i u petak, pa onda i sljedeći tjedan... Zvao sam ih da mi odgovore ima li smisla da ljudi, koji imaju određene zdravstvene probleme i u visokom su zdravstvenom riziku kada su temperature visoke, ne mogu upaliti klimu. Odgovor nisam dobio. Kada se nazove HEP govorni automat, on kaže ako je struja isključena radi popravaka na mreži, a vani su nepovoljni vremenski uvjeti struja će biti vraćena u pogon. Ne mislite li da 37 stupnjeva ne konstituira nepovoljne vremenske uvjete – pita se ovaj građanin koji zaključuje.

- Ovakvo izrazito ne fer ponašanje od strane HEP-a je samo pokaz i dokaz koliko HEP misli o svojim potrošačima za koje moraju odgovarati - istaknuo je ovaj građanin.

HEP-u, čijim radnicima koji rade poslove održavanja mreže na ovim vrućinama isto tako nije lako, smo poslali upit i zatražili njihov odgovor vezano uz ovu i ovakve situacije, no do zaključenja ovog teksta nisu nam odgovorili.

Odgovor HEP-a: Iskreno nam je žao, ali neodgodivo je

Iz HEP-a su u odgovoru na naš upit napisali kako je, u konkretnom slučaju, riječ o hitnim i neodgodivim radovima.

‘‘Iskreno nam je žao i u potpunosti razumijemo probleme s kojima su u aktualnim vremenskim okolnostima suočeni građani koji su privremeno ostali bez opskrbe električnom energijom, a uslijed izvođenja planiranih radova HEP ODS-a. Nažalost, ovi su radovi hitni i neodgodivi, a njihova je što žurnija provedba upravo u interesu građana. Naime, na temelju redovitih preventivnih pregleda zračnih vodova i energetskih postrojenja djelatnici terenskih jedinica HEP ODS-a Elektre Slavonski Brod utvrdili su potencijalno kritično mjesto mogućeg nastanka kvara te se pristupilo hitnom postupku njegovog otklanjanja. Budući da se radi o zračnom vodu VP 10 kV Gornji Slatinik s kojeg se osigurava opskrba električnom energijom za ukupno 1431 korisnika mreže (kućanstvo i poduzetništvo), za potrebe radova bilo je potrebno isključiti dio energetskog postrojenja TS 10/0,4 kV SB409 i SB408 s kojih se napaja ukupno 237 korisnika mreže,‘‘ naveli su u svom odgovoru, dodavši da se ‘‘radovima otklanjanja oštećenja pristupilo kako ne bi došlo do trajnog kvara koji bi za posljedicu imao prekid opskrbe električnom energijom svih korisnika mreže koji se napajaju s navedenog zračnog voda odnosno 1431 korisnika mreže,‘‘, a o čemu su korisnici mreže, kažu, pravovrememo obaviješteni.

‘‘HEP ODS - Elektra Slavonski Brod vodi računa o vremenskim uvjetima za izvođenje radova, kako u svrhu očuvanja zdravlja i sigurnosti vlastitih djelatnika, tako i s obzirom na potrebe svojih korisnika, ali uvijek s primarnim ciljem osiguranja pouzdanosti napajanja opskrbe električnom energijom za sve korisnike mreže. To znači da se u iznimno nepovoljnim vremenskim uvjetima odgađaju svi radovi osim onih neodgodivih, koji se moraju hitno provesti radi sigurnosti opskrbe. Upravo nam je sigurna opskrba građana i gospodarstva na prvom mjestu. Podsjećamo ovom prigodom na olujno nevrijeme od 19. srpnja 2023. kada su radnici Elektre Slavonski Brod nadljudskim naporima i u neadekvatnim uvjetima nastojali u što kraćem mogućem roku osigurati nesmetanu opskrbu električnom energijom za sve korisnike mreže koji su bili pogođeni nevremenom‘,‘ odgovorili su iz HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2024 20:08