PRESTIŽNA NAGRADA

Varaždinci i službeno Europski grad stabala

Komisija Europskog vijeća za arborikulturu u Zadru je uručila nagradu Varaždincima

Direktorica Parkova Jelena Sekelj

 Ustupljene Fotografije

Varaždinski Parkovi od ovog su vikenda i službeno "Europski grada stabala". Prestižna nagrada, za koju je Jutarnji već pisao da odlazi u Varaždin, dodijeljena je na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu održanoj u zadarskoj Kneževoj palači.

Da bi neki ponio titulu "Europskog grada stabala", mora se isticati izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima, u skladu s najvišim arborističkim standardima, što je Varaždincima i uspjelo. U elitnom krugu dobitnika dosad su se našli Beč, Amsterdam, Prag, Krakow, Frankfurt… Svi redom veći i znatno bogatiji gradovi od grada na hrvatskom sjeveru, koji, eto, prkosi tezi da si samo bogati mogu priuštiti ulaganja u zeleno i održivo. Štoviše, predsjednik žirija, Jan Goevert, istaknuo je proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima. - Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području – pohvalio je.

Da bi odlučili o pobjedniku, članovi žirija obišli su gradove kandidate i na licu mjesta se uvjerili o brizi koju gradske službe poklanjaju svojim stablima. Varaždin se posebno istaknuo opsežnim mjerama, rečeno je, poduzetima u osiguranju zdrave budućnosti gradskih stabala, a time i životnog okruženja Varaždinaca.

Jelena Sekelj, direktorica Parkova, prisutnima je na svečanosti dodjele u Zadru, prezentirala što to i kako Varaždinci čine da bi u Varaždinu očuvali stoljetna gradska stabla, ali i pobrinuli se za novi fond nasada. Upravo je bogatstvo gradskog zelenila jedan od najzaslužnijih aspekata statusa grada Varaždina kao najboljeg velikog grada u Hrvatskoj po kvaliteti života.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, najeminentnijim je europskim stručnjacima za arborikulturu obećao još i veće napore na uređenju gradskog zelenila.

image
Ustupljene Fotografije
image

Dodjela titule

Ustupljene Fotografije
image

Jelena Sekelj

Ustupljene Fotografije
image
Ustupljene Fotografije
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 21:06