POD KONTROLOM

Vatra došla do rubova hotelskog kompleksa, u posljednji tren spriječena katastrofa: ‘Postoje indicije da je požar podmetnut‘

Požar kod Trogira još nije lokaliziran, ali je pod kontrolom. U akciji su bila tri kanadera te čak 125 vatrogasaca sa 37 vozila...

Požar kod Trogira

 Cropix; Hrvatska vatrogasna zajednica; Čitatelji;

Ključne informacije:

- Iza 18 sati buknuo je požar u okolici Trogira

- Požar se približio na dvadesetak metara od kuća

- Turisti su evakuirani iz svojih apartmana u hotel ‘Medena‘

- Na gašenju je bilo angažirano 37 vatrogasnih vozila, 125 vatrogasca i tri kanadera

- Požar nije lokaliziran, ali je pod kontrolom, objavljeno je u 21.20h


NOVO, 11:58 - Nakon što je jučer u Segetu Donjem izbio požar u blizini hotelskog kompleksa Medena, priopćenjem su se oglasili iz apartmana Medena.

Podsjetimo, požar je tijekom petka uspješno lokaliziran i stavljen pod kontrolu. Gasila su ga tri kanadera i sve raspoložive vatrogasne snage od Omiša do Trogira. Iako se požar približio obiteljskim kućama i samom kompleksu Medena veća šteta nije zabilježena niti su u ijednom trenutku životi i zdravlje mještana ili gostiju bili ugroženi, ističu u priopćenju.

- Požar je krenuo u neposrednoj blizini našeg kompleksa, a samo zahvaljujući izostanku vjetra i herojskoj organizaciji svih službi, a napose vatrogasaca spriječena je potencijalna katastrofa. Vatra je doprla do krajnjih rubova kompleksa Apartmani Medena te je prouzročena manja materijalna šteta. Sve goste evakuirali smo na vrijeme, a veliki dio njih već se vratio u svoj smještaj nakon što su stručnjaci i institucije za to dale zeleno svjetlo. Također, gostima smo ponudili svu infrastrukturnu, logističku i zdravstvenu pomoć no srećom nije bilo potrebe za istom, izjavila je Petra Jurlina, predsjednica uprave Apartmana Medena d.d.

Jurlina dodaje kako je cjelokupno tehničko osoblje Apartmana Medena u visokoj pripravnosti te iz minute u minutu slijedi naputke stručnih službi.

- Ovim putem bih zahvalila vatrogascima koji su obranili Seget Donji i koji su izuzetnom brzinom, organizacijom i umirujućim pristupom ugasili najveći ovogodišnji sezonski požar. Također u ime našeg kompleksa izražavam zahvalu predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i civilne zaštite.

Dodala je i kako postoje snažne indicije da je požar podmetnut te da policija i istražitelji već provode intenzivne aktivnosti u cilju pronalaženja počinitelja.


7:30 - Požar koji je buknuo u četvrtak predvečer blizu hotela Medena kod Trogira cijelu noć su nadzirali vatrogasci te je i dalje pod kontrolom ali nije lokaliziran ni ugašen, izvijestili su u petak ujutro iz DVD-a Trogir.

"Tijekom cijele noći na požarištu je dežuralo 68 vatrogasaca i 21 vozilo te je i dalje pod kontrolom ali nije lokaliziran te će se danas nastaviti vatrogasne aktivnosti," rekli su Hini u DVD-u Trogir.

Požar je sinoć zaprijetio kućama i obližnjem apartmanskom naselju ali je brzom intervencijom vatrogasca zaustavljen prodor vatre. Kako je rekao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković spriječena je katastrofa.

Požar blizu hotela Medena kod Trogira najopasniji je požar ove godine u Dalmaciji. U njegovu gašenju angažirane su sve raspoložive vatrogasne snage od Trogira do Omiša.


22:30 Požar u blizini hotela Medena kod Trogira u četvrtak navečer stavljen je pod nadzor, a zahvaljujući vatrogascima od vatrene je stihije spašeno obližnje apartmansko naselje i nije bilo evakuacije turista, doznaje se od glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.

- Vatra se bila približila kućama te obližnjem apartmanskom naselju, ali brzom intervencijom vatrogasaca na vrijeme je spriječeno napredovanje vatre prema tom naselju i izbjegnuta je katastrofa, rekao je Hini Tucaković koji se nalazi na požarištu.

Naveo je kako je u gašenju požara sudjelovalo 125 vatrogasca, 37 vozila, tri kanadera i jedan air traktor.

- Cijelu noć vatrogasci će dežurati na požarištu i sanirati ga, a pošto povremeno puše vjetar na nekim mjestima vatra se obnavlja te vatrogasci ulaze u požarište i gase tu vatru, kazao je Tucaković. Dodao je kako nitko od vatrogasca nije ozlijeđen.

Na požarište s njim su i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.


22:00 Pogledajte fotografije s požarišta.

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

21:44 - Od jutros smo na nogama. Ovdje smo došli među prvima, ali glavno da je sad sve smireno. Kanaderi su odradili svoj dio posla, rekli su novinaru Slobodne Dalmacije Ivan i Marin, dva neumorna vatrogasca na lokalitetu.


21:28 Ivan Kovačević, zapovjednik VZŽ splitsko-dalmatinske rekao je da požar još uvijek nije lokaliziran.

- U nijednom trenutku nije došlo do direktne ugroze ljudskih života ni privatne imovine, ali je bilo blizu. Požar se približio na dvadeset metara od kuća. Trenutno je pod kontrolom - izvještava zapovjednik.

Na gašenju je bilo angažirano 37 vatrogasnih vozila i 124 vatrogasaca.

image

Požar u Segetu Donjem

Hrvatska vatrogasna zajednica
image

Požar u Segetu Donjem

Hrvatska vatrogasna zajednica
image

Požar u Segetu Donjem

Hrvatska vatrogasna zajednica
image

Požar u Segetu Donjem

Hrvatska vatrogasna zajednica
image

Požar u Segetu Donjem

Hrvatska vatrogasna zajednica
image

Požar u Segetu Donjem

Hrvatska vatrogasna zajednica

21:22 Požar kod Trogira još nije lokaliziran, ali je pod kontrolom vatrogasaca, javljaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Brzom reakcijom vatrogasaca spriječeno je širenje prema hotelskom naselju i nema ugroze za objekte i turiste. Na terenu je 70 vatrogasaca sa 25 vozila, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji se nalazi na požarištu s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom i županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom.


21:18 Mađarica koja je sa svojom obitelji došla u Seget provesti ljetne praznike rekla je Slobodnoj Dalmaciji kako su svi gosti morali biti evakuirani iz apartmana u Hotel Medena!

- Neki su već krenuli kući koliko čujem. Mi još nismo donijeli odluku ostajemo li u Hrvatskoj, a ne znamo ni gdje ćemo noćiti. Nitko nas još nije obavijestio - rekla je pred apartmanskim naseljem.


21:08 S ceste u Segetu Donjem u 21 sat još se vide plamičci stabiliziranog požara koji je danas buknuo u blizini Medene, javlja novinar Slobodne Dalmacije s lica mjesta.

- Sa svog glisera sam prije tri sata vidio mali crni dim koji je onda samo bunkuo u požar i raširio se, rekao je Segećanin Ante, sada čvrsto na kopnu, dok sa ceste promatra opožareno područje.

- Glavno da vjetar ne puše nočas. Više-manje je zaustavljen. Mi se nismo strašili jer se vatra od početka kretala prema apartmanima u Medenoj, kaže nam Kristijan sa balkona svoje kuće na drugoj strani ceste.


20:53 Informaciju oko požara poslala je i PU Splitsko-dalmatinska.

- Večeras oko 19 sati izbio je požar na trogirskom području, u blizini hotela Medena, te je trenutno požarište između navedenog hotela i kampa u Seget Vranjici gdje gori borova šuma. U Seget Vranjici zatvorena je za promet Cesta Hrvatskih mučenika do spajanja s državnom cestom D8.

Na terenu je uz vatrogasce angažiran veći broj policijskih službenika radi reguliranja prometa i praćenja stanja na požarištu. Nadalje, aktivno je uključena posada broda Postaje pomorske policije radi osiguranja nesmetanog rada kanadera.


20:50 Čitatelj Slobodne Dalmacije snimio je fascinantnu snimku dok stoji tik ispod kandera koji gasi požar.


20:31 Čitateljica nam je na mail poslala fotografije i videa koji dočaravaju svu silinu požara.

image

Oko 18:30 izbio je veliki požar kojeg gasi 70 vatrogasaca i tri kanadera

Čitateljica
image

Gusti dim

Čitateljica
image

Čitateljica nam je poslala fotografije požara kod Trogira

Čitateljica
image

Oko 18:30 izbio je veliki požar kojeg gasi 70 vatrogasaca i tri kanadera

Čitateljica
image

Oko 18:30 izbio je veliki požar kojeg gasi 70 vatrogasaca i tri kanadera

Čitateljica

20:30 Iz Hrvatske vatrogasne zajednice stiglo je priopćenje o stanju na terenu.

- U popodnevnim satima izbio je požar otvorenog prostora kod Trogira, u blizini hotelskog naselja Medena. Vatrogasci su spriječili širenje požara prema objektima i oni trenutno nisu ugroženi. U gašenju sudjeluju 3 Canadaira, 70 vatrogasaca sa 20 vozila te su u pristizanju dodatne vatrogasne snage.


20:27 Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da su turisti panično počeli napuštati obližnje hotele.


20:25 Požar nemilosredno guta sve pred sobom kao što je vidljivo na fotografiji snimljenoj s mora.

image

Požar nemilosrdno guta sve pred sobom

Čitatelj SD

20:20 Požar je vidljiv i iz kampa Amadria Parka, sve je zabilježio jedan posjetitelj iz Mađarske.


20:16 O požaru na području Segeta najnovije informacije Slobodnoj Dalmaciji dao je pripadnik trogirskog DVD-a.

- Požar se priližava privatnim objektima, trenutno je na tridesetak metara od kuća. U gašenje požara su uključena i tri kanadera.

Također, svi DVD-ovi s trogirskog i splitskog područja su uključeni u gašenje, sada je na terenu barem dvadeset vatrogasnih vozila, rekli su trogirskog DVD-a.


20:15 MORH je na platformi X objavio da su gašenju požara angažirana tri kanadera.


20:10 Zastrašujući video požara objavljen je i na stranici Vatrogasci - 193


Danas malo iza 18 sati došlo je do velikog požara u okolici Trogira, u Segetu Donjem, u blizini Medene, a prema prvim informacijama vatra je zahvatila poprilično veliku površinu, piše Slobodna Dalmacija.

- Dignute su sve snage s ovog područja - kratko su nam rekli iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra ne ulazeći u detalje.

Očevici su bili zgroženi prizorima buktinje, a neki od njih su uvjereni da je sve ovo podmetnuto.

- Počelo je iznad ceste kod Seget Vranjica, a niti deset minuta kasnije planulo je 700 metara dalje prema moru. Ovo je sigurno bilo podmetnuto, nema šanse da je vatra tako brzo prebacila. Gledao sam na svoje oči, progutalo je šumu, sve je izgorjelo - tvrde.

Požar gase i kanaderi.

image

I kanaderi su na terenu

Rino Belan
image

Požar u Segetu Donjem

Rino Belan
image

Požar u Segetu Donjem

Rino Belan
image

Požar u Segetu Donjem

Rino Belan
image

Požar u Segetu Donjem

Facebook
image

Požar u Segetu Donjem

Facebook
image

Požar u Segetu Donjem

Facebook

Ako ste blizu mjesta požara, šaljite nam snimke i fotografije na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 09:45