OKRŠAJ NA ODBORU

VELIKA SVAĐA U SABORU PEĐA GRBIN 'Oduzimam vam riječ' VLADIMIR ŠEKS 'Vi ste Milanovićev trbuhozborac!'

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ovo je parlamentarno nasilje. Karikatura demokracije. U znak prosvjeda zbog kršenja Poslovnika do daljnjega nećemo sudjelovati u radu ovog Odbora - rekao je ljutito Vladimir Šeks i s kolegama iz HDZ-a napustio sjednicu Odbora za Ustav. Šeks se odmah na početku sjednice sukobio s predsjednikom Odbora, SDP-ovim Peđom Grbinom oko prve točke dnevnog reda, odnosno, otvaranja javne rasprave oko prijedloga za utvrđivanje Nacrta promjene Ustava koje je izradila radna skupina. Šeks je odmah imao primjedbi na tu točku.

- Treba reći da se otvara javna rasprava o prijedlogu stručne radne skupine o prijedlogu Nacrta promjene Ustava s obzirom da je ovo prijedlog radne skupine, a ne prijedlog Odbora, kazao je Šeks.

- Ovdje se ne radi niti o Nacrtu, niti o prijedlogu Nacrta, nego o prijedlogu utvrđivanja prijedloga Nacrta ustavnih promjena - odgovorio je Grbin.

- Ne možete na taj način voditi sjednicu, uzvratio je Šeks i nastavio - pogrešno ste rekli.

- Oduzimam vam riječ - odgovorio je Grbin, sto je Šeksa razljutilo.

- Ovo je parlamentarno nasilje. Ne možete vi meni uskratiti pravo govora. Tražim stanku - uzviknuo je Šeks.

- Ne možete dobiti stanku. Ne odobravam to, rekao je Grbin, poslije čega je Šeks najavio da u znak prosvjeda zbog kršenja poslovnika HDZ-ovci napuštaju sjednicu.

- Ovo nije sjednica Odbora, ovo je seljačka radna zadruga - prokomentirao je, odlazeći sa sjednice, HDZ-ov Davorin Mlakar.

Vladimir Šeks je nakon sjednice na pitanje novinara kako ocjenjuje vođenje Odbora za Ustav, kazao.

- Bez primjera. U povijesti parlamentarne demokracije i radu Odbora za Ustav i hrvatskog Sabora, predsjednik Odbora Peđa Grbin vodi sjednicu na način protivan svim demokratskim uzusima. Radi se o jednom parlamentarnim nasilju. O takvom nasilju gdje se eklatantno pokazuje od strane Peđe Grbina jedno vrhunsko neznanje i nepoznavanje temeljnih instituta, i ustavnog prava i poslovnika Sabora. U jednom takvom ozračju i klimi kršenja elementarnih propisa o vođenju sjednice Odbora, Klub zastupnika HDZ-a na takvim sjednicama Odbora i pod vodstvom takvog predsjednika, neće sudjelovati, ustvrdio je Šeks i dodao kako na sjednicama uopće vise neće sudjelovati "dok je Grbin predsjednik Odbora".

Komentirajući kratak rok za održavanje javne rasprave, od svega šest dana, na što su primjedbe na sjednici imali i članovi Odbora Branko Smerdel i Dragan Zelic iz GONG-a, Šeks je kazao da je pravi razlog skraćenja rokova to da se izigraju obaveze Hrvatske prema EU.

- Sve je sračunato s time. Što je s osnivanjem Istražnog povjerenstva oko utvrđivanja činjenica i okolnosti smrti Stjepana Đurekovića? Donesena je odluka o osnivanju, a nema ništa od toga. Prvoga siječnja stupa na snagu Zakon o pravosudnoj suradnji. Zeli se ubrzati da do 1. 1. stupi na snagu i ova promjena Ustava. A cijela je igra počela s ukidanjem zastare za politički motivirana ubojstva. Kasnije je sve došlo na to. U takvoj igri Klub HDZ-a nema namjeru sudjelovati, jer se očito radi o tome da budemo smokvin list i pokriće za očito nezakonite, neposlovnicke i neparlamentarne postupke predsjednika Odbora Peđe Grbina kojeg, na žalost, presutno podržavaju i neki drugi članovi Odbora koji nisu iz redova vladajuće koalicije, ustvrdio je Šeks.

Zapitao se kakva je to javna rasprava koja će početi danas objavom prijedloga Nacrta stručne skupine na internetu.

- Ne može stručna radna skupina utvrđivati Nacrt promjene Ustava. To utvrđuje Odbor za Ustav. Kakva je to javna rasprava koja će poceti 21. 11. i završiti 27.11. , a onda je tu i Okrugli stol o promijeni Ustava, i to dan prije dok jos traje rasprava. Sve je to jedna karikatura demokracije, bio je ostar Vladimir Šeks. Njegov stranački kolega Davorin Mlakar ustvrdio je kako je ono sto se moglo vidjeti na sjednici Odbora jedan "primitivni način vođenja sjednice gdje nemate argumenata ni za vlastita stajališta".

- Šest dana za javnu raspravu je kraći rok nego sto imate za sastanak kućnog savjeta ili udruge ptica pjevica. Ovo nije stručna, nego nestručna radna skupina jer smo mi više puta pozivali da se u rad skupine uključe stručnjaci ustavnog i kaznenog prava. To se nije dogodilo, kazao je Mlakar, dodajući kako je vladajuća koalicija odlučila da mora promijeniti Ustav, pa makar i uz silu i uz protivljenje svih onih koji misle da ovo nije nacin.

Na komentar novinara da je Grbin rekao ako Ustav bude usvojen do Nove godine, da će amandmanom staviti da stupa na snagu 1. sijecnja, Vladimir Šeks je komentirao kako "to što je Grbin rekao, nikoga ne obvezuje, nego samo njega".

- Ja Grbinu ništa ne vjerujem. On radi jedino tako kako mu iz Banskih dvora Milanović klikne. I onda on refleksno, po Pavlovljevom refleksu i odgovara. Ne iz svoje glave, nego iz glave predsjednika Vlade čiji je glasnogovornik, ili trbuhozborac. Puko i slijepo izvršava njegovu volju - Ustav mora do Nove godine pasti - zaključio je Šeks.

Šef Odbora za Ustav Peđa Grbin ustvrdio nakon sjednice, da mu je doista žao sto je HDZ napustio sjednicu, ali da nisu prekršili Poslovnik.

- Prije svega, sukladno članku 225. prigovor je trebalo uputiti pisanim putem, ali dobro, na stranu to. Kolega se nakon toga pozvao na drugu odredbu Poslovnika gdje kaže da traži stanku u ime Kluba. Ja bih to dopustio, ali to je moguće tek nakon što pređemo na dnevni red. Tako da nikakvog kršenja Poslovnika nije bilo. Ali, to su samo proceduralne stvari, ono što je srž, ono što je sadržaj cijele te priče je da smo mi danas htjeli započeti postupak javne rasprave o prijedlogu za promjenu Ustava, a HDZ je to pokušao spriječiti. Oni promjene Ustava pokušavaju spriječiti od prvog dana. Danas su pokušali spriječiti priliku cijeloj hrvatskoj javnosti da kaže što misli o našem prijedlogu, a to je nedopustivo - kazao je Grbin. Osvrčući se na kratak rok za javnu raspravu, kazao je kako ona u osnovi traje od prvog dana kada je prvi prijedlog za promjenu Ustava došao, dakle, jos od sedmog mjeseca.

- Sada u ovih tjedan dana svatko će putem obrasca moći uputiti konkretnu primjedbu na svaku odredbu koja je predložena u ovom prijedlogu koji je radna skupina izradila. A što se tiče samog prijedloga, ponovit ću, radna skupina je osnovana na temelju odluke koju je Odbor za Ustav donio jednoglasno. U tom trenutku Odbor je imao 12 članova, a svih 12 članova uključujući i HDZ je glasovao za osnivanje radne skupine i za mandat radnoj skupini da pripremi ovaj prijedlog za utvrđivanje nacrta. Dakle, ovo nije niti prijedlog, ovo je samo radni materijal koji je Odbor trebao usvojiti da bi mogao Sabor eventualno o tome odlučivati. Međutim, kolege iz HDZ-a su ponovno zaboravili ono što su jučer rekli, vjerojatno zato što tako moraju, izjavio je Grbin.

Na novinarski komentar kako HDZ kaže da se pravi motiv u skraćivanju rasprave i ubrzavnju postupka krije u tome da spriječi izručenje Perkovića, te da se spriječi referendum vezan uz ćirilicu, Grbin je odgovorio - "da smo htjeli ubrzati proceduru i postupanje na taj način na koji oni kažu, niti bi osnovali radnu skupinu, niti bi donijeli odluku o pokretanju javne rasprave".

Optužbe koje je na njegov račun iznio Vladimir Šeks, o tome da loše vodi sjednice i da je Milanovićev trbuhozborac, Grbin nije htio previše komentirati. Kazao je tek kako "gospodin Šeks ima puno pravo na mišljenje", te da mu ga nema namjeru uskratiti. Oko osnivanja Istražnog povjerenstva koje treba istražiti slučaj Đureković, Grbin je kazao da će ono započeti s radom kada se političke stranke u Saboru usuglase oko toga tko će voditi Povjerenstvo, te tko će sudjelovati u njegovom radu. Dodao je kako se o tome vode razgovori. Na upit hoće li, ako se Ustav donese prije Nove godine, ići amandmanom da nezastara stupa na snagu 1.siječnja, Grbin je odgovorio da s obzirom na sve, u ovom trenutku ne moze reći kada će se Ustav donijeti.

- Ali, ono što smo rekli na radnoj skupini je vrlo jasno, ukoliko to bude potrebno, razmotrit ćemo i dogovorit ćemo se kada će odredba koja se tiče članka 31. Ustava stupiti na snagu, zaključio je Grbin.

Odbor za Ustav donio je odluku o otvaranju javne rasprave o prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava koja će trajati od 21. do 27. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:31