RIJEČ SINOPTIČARA

VELIKA VAKULINA PROGNOZA ZA IZBORNI DAN 'Neke će rive vjerojatno biti poplavljene, ne samo zbog obilne kiše...'

 
 Tomislav Krišto / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX

Ovaj vikend će u većem dijelu Hrvatske obilježiti iznadprosječno toplo i kišovito te vjetrovito vrijeme, koje je već u subotu izazvalo niz problema u prometu. Prema informacijama Hrvatskog autokluba od 10 sati, kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Pojačan je promet na svim glavnim cestovnim pravcima, autocestama A3 Bregana-Lipovac, A2 Zagreb-Macelj, A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, graničnim prijelazima na ulasku u zemlju iz smjera Slovenije i izlasku prema Bosni i Hercegovini i Srbiji, na gradskim prometnicama i obilaznicama.

Zbog vjetra u prekidu su katamaranske linije: Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Milna-Rogač-Split, Korčula-Hvar-Split, Rab-Lun (Tovarnele)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Zadar–Iž Mali–Iž Veli–Mala Rava–Rava; brodske linije: Zadar-Preko, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd; trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Porozina–Brestova, Zadar (Gaženica)–Bršanj (Iž)–Rava–Mala Rava, Biograd-Tkon, Trogir/Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Prapratno-Sobra, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ.

Inače, nešto ranije u subotu, zbog olujnog je vjetra samo za osobna vozila bila otvorena dionica autoceste A6 Delnice-Kikovica te se prometovalo obilazno starom cestom kroz Gorski kotar.

Kako u najnovijoj prognozi najavljuje glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, očekuje nas i izražena južina te nepovoljne biometeorološke prilike.

- Neke će rive vjerojatno biti poplavljene ne samo zbog obilne kiše u kratkom vremenu, nego i zbog velikih valova, upozorava Vakula.

U novome će tjednu biti stabilnije i sunčanije nego za vikend, ali i hladnije, osobito poslije utorka, kada će u mnogim mjestima kopnenog područja ponovno biti jutarnjih "minusa".

Zbog južine i obilne kiše, koje ponegdje u nedjelju može pasti i više od 65 litara po četvornom metru, DHMZ je putem Meteoalarma za izborni dan izdao upozorenja za cijelu Hrvatsku, žuta za najveći dio unutrašnjosti, a narančasta za čitavo priobalje te Liku i Gorski kotar. Žuto upozorenje izdaje se u slučaju potencijalno opasnih, a narančasta u slučaju opasnih vremenskih uvjeta.

Detaljniju prognozu za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

- U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno, uz kišu uglavnom od sredine dana. Uz umjeren južni i jugoistočni vjetar jutro će biti toplije nego u petak, a najviša dnevna temperatura oko 13 ili 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, uz povremenu kišu i umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će uglavnom između 9 i 14 °C.

Česte kiše, mjestimice i obilne, bit će u gorju i na sjevernom Jadranu. Kasno poslijepodne vjerojatno prestanak kiše i smanjenje naoblake, uglavnom na sjevernom Jadranu. Jako jugo tijekom dana okretat će na jugozapadnjak, koji će puhati i u gorju. Temperatura u gorju između 8 i 13 °C, na Jadranu od 11 do 16 °C.

U Dalmaciji će prevladavati oblačno i dalje iznadprosječno toplo. Povremeno će biti kiše, mjestimice i obilnije, a ponegdje može i zagrmjeti. Puhat će jako i vrlo jako jugo koje će sredinom dana okrenuti na jak južni i jugozapadni vjetar. Pritom će more biti umjereno valovito i valovito.

Jače valovitog mora može biti prema otvorenom južnog dijela, uz jako i olujno jugo, koje će poslijepodne malo oslabjeti i okrenuti na južni vjetar. Pritom će prevladavati oblačno uz povremenu kišu, lokalno moguće i obilniju. Bit će relativno toplo, uz temperaturu između 14 i 18 °C.

U nedjelju će u kopnenom području i dalje prevladavati oblačno, uz povremenu kišu, koja osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije može biti obilnija. Zapuhat će sjeverozapadni vjetar pa će se temperatura, uz djelomično razvedravanje, sljedećih stabilnijih i sunčanijih dana ipak sniziti.

I na Jadranu će u nedjelju još biti obilnije kiše, pa i u obliku izraženijih pljuskova koje ponegdje može pratiti i grmljavina, a prema kraju dana naoblaka će se raskinuti, oborine prestati, najprije na sjevernom dijelu. Barem djelomice sunčano bit će u prvim danima sljedećeg tjedna. Jako jugo će u nedjelju postupno okrenuti na zapadni, zatim i sjeverozapadni vjetar. Bit će malo hladnije, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:25