BUKTINJA NA JUGU

Veliki požar na Pelješcu, gase ga četiri kanadera i čak 90 vatrogasca, šef HVZ-a objavio nove informacije

Gori velika površina iznad mjesta Ponikve na Pelješcu, nedaleko od vjetroparkova

Požar na poluotoku Pelješac

 Facebook: Vatrogasci 193//

Ključni događaji

- na Pelješcu je kod Ponikva izbio veliki požar

- gase ga četiri kanadera i barem 85 vatrogasaca

- kuće zasad nisu ugrožene

- jak vjetar smeta gasiteljima


NOVO 15:17 Stanje na požaru otvorenog prostora na Pelješcu-Ponikve je bolje, a na terenu je oko 90 vatrogasaca. Trenutno požar gase dva Canadaira, a dva su otišla na punjenje gorivom.

- Situacija je puno bolja, jugozapadni dio požarišta smo uspjeli riješiti još je ostao istočni, ali ono što je najvažnije da smo požar zaustavili u onome dijelu koji je prijetio prema Ponikvama - rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.


14:02 - Županijski vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović otkrio je za Dalmaciju danas kako “požarište ne izgleda lijepo":

- Dignuli smo u zrak čak četiri kanadera i puno vatrogasaca je na terenu. Objekti za sada nisu ugroženi, ali vatra se proširila neposredno uz vjetroelektrane. Borimo se da požar ne prođe brdo na koje se sada nalazimo jer ako nam tu vatra prođe, onda neće biti dobro i onda smo u problemima. A već sada je blizu toga…, otkrio je Simović.


NOVO 13:40 - O požaru na Pelješcu se oglasila i Hrvatska vatrogasna zajednica.

- Na intervenciji gašenja požara angažirano je 85 vatrogasaca iz Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-a Putniković, Ston i Ponikve te su angažirana i 4 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

Prema riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića jak vjetar otežava gašenje požara, ali u ovome trenutku objekti nisu ugroženi, kaže HVZ.

Dodaju i i kako je u 12:34 sati ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Oton Brdu. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 12 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Knin, DVD-a Sv. Juraj Kistanje, Drvenik i Knin te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor koji je preusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja.


13:12 - Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović rekao je za Dubrovački vjesnik kako se još ne može reći koliku je površinu zahvatio ovaj požar, ali je zahvaćena velika površina i čini se sve kako bi se čim prije vatrena stihija stavila pod kontrolu:

- Podigli smo sve vatrogasce s Pelješca i brojne vatrogasne snage iz županije: javne vatrogasne postrojbe iz Dubrovnika, Metkovića i Dubrovačkog primorja, kao i Interventnu postrojbu. Uz dva kanadera koji su već angažirani u gašenju požara, zatražili smo angažman još dvije letjelice - rekao je Simović i tako na najbolji način ilustrirao ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze vatrogasci juga Hrvatske.

Žitelji Pelješca javljaju da je do 13 sati vatra zahvatila površinu veću od više od 2 četvorna kilometra i da se, uz uz sav nemali uloženi trud vatrogasaca, vatra nošena vjetrom i dalje širi.


Veliki požar izbio je na otoku Pelješcu, iznad Ponikava. Potpomognuta vjetrom vatra se brzo širi, a zemaljskim snagama upomoć su pristigli i kanaderi, javlja Dubrovački vjesnik.

Svi dostupni vatrogasci s tog područja upravo jure na intervenciju. Kako je za Dubrovački vjesnik rekao načelnik Općine Ston Vedran Antunica, uz kanadere su na požarištu već i brojni vatrogasci, njih oko 80. Također, u pomoć su krenuli i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Župe i Konavala.

- Gori velika površina iznad mjesta Ponikve na Pelješcu, nedaleko od vjetroparkova. Uhvatilo je područje iza njega. Jučer je bilo nevrijeme s grmljavinom, a danas se digao vjetar i raširilo se. Svi vatrogasci s Pelješca su na terenu, a pripremam i dodatne snage. Dva kanadera su već stigla, podigao sam sad i treći - rekao je za 24sata dubrovački županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

- Gadno izgleda, rekli su svjedoci za 24sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 16:56