‘KLAPE PJEVAJU...‘

Velikosrbin organizira večer Olivera Dragojevića: Šef je ultradesničarskog kluba koji štuje ratne zločince i huškače

Predsjednik kontroverznog Pravoslavnog moto kluba "Ostrog" će pjevati na festivalu

Dušan Tadić

 Facebook/Screenshot

Hrvatska i Crna Gora su susjedne države. Međukulturna suradnja normalna je i poželjna pojava. Ogledni primjer takve dobrosusjedske prakse trebao bi biti festival klapa koji će se održati 7. i 8 rujna u Herceg Novom. Prvog dana festivala održat će se tematska večer "Klape pjevaju Olivera". Naravno, riječ je o našem Oliveru Dragojeviću. Kao gosti navedenog festivala najavljene su hrvatske klape iz Orebića, Korčule, Splita, Lastova, Makarske i Siska, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, gosti iz Hrvatske mogli bi se naći u nebranom grožđu. Na Radio Televiziji Herceg Novi kao organizator festivala predstavljen je izvjesni Dušan Tadić, inače član hercegnovske klape "Castelnuovo" koja također nastupa na festivalu. Problem je što crnogorski "slavuj" nije samo organizator klapskog festivala nego i predsjednik kontroverznog Pravoslavnog moto kluba "Ostrog".

image

Klape pjevaju Olivera

Na prvi pogled ni tu nema ništa sporno. Zašto bi gosti iz Hrvatske marili što je organizator festivala na kojem će nastupiti ujedno vođa grupe bajkera, makar s prefiksom "pravoslavni"? Iz naknadnog pogleda, stvari postaju jasnije. Radi se o klubu koji okuplja crnogorske Srbe s ekstremnim desničarskim, pače, velikosrpskim političkim sklonostima.

Tko se odluči pogledati sadržaj koji Pravoslavni moto kluba Ostrog objavljuje na društvenim mrežama uočit će slavljenje bratstva Republike Srpske, Srbije i Crne Gore (ono što notorni Aleksandar Vulin zove "srpskim svijetom", odnosno "Velikom Srbijom") te njegovanje kulta pokojnog crnogorskog mitropolita Amfilohija Radovića (ratnog huškača u mantiji iz 90-ih i neformalnog vođe prosrpske opozicije koja je od 2020. godine postala politička vlast u Crnoj Gori).

Možda najproblematičnije u vezi moto kluba "Ostrog" iz hrvatske vizure predstavlja štovanje ratnog zločinca Veljka Milankovića, vođe paravojne formacije Vukova s Vučjaka koji su za vrijeme Domovinskog rata počinili brojne zločine na područje Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Spomenuti Milanković, kojem organizator klapskog festivala Dušan Tadić u Prnjavoru (BiH) odaje počast, smrtno je ranjen 1993. godine tijekom oslobodilačke operacije hrvatske vojske Maslenica.

Kao da to nije dovoljno, Tadićev moto klub ističe se agresivnom rusofilijom, što u kontekstu agresije na Ukrajinu znači podržavanje Putinovog režima i zločinačkog vojnog pohoda na Ukrajinu. Tadićevi bajkeri su tako sudjelovali na prosvjedima u Crnoj Gori protiv uvođenja sankcija Rusiji nakon početka rata, kao i na proruskom skupu u Beogradu.

- Pravoslavni moto klub "Ostrog" iz Herceg Novog je sinoć podržao veličanstveni skup podrške braći koji se bore protiv najveće fašističke izdaje, Amerike. Dok cijeli svijet kažnjava Rusiju i odriče se dobrih odnosa s njom, srpski narod nikada nije bio jedinstveniji. Ulicama Beograda je sinoć u znak podrške braći Rusima prošetalo na desetine hiljada ljudi, noseći u srcima samo jednu poruku: "Braćo Rusi, Srbija je uz Vas.... Mi smo tu da poručimo našoj braći da smo spremni svakog trenutka stati rame uz rame s ruskim borcima zarad obrane čovječanstva od prljavog zapadnog sistema. Živjela Rusija - stoji u Facebook objavi Pravoslavnog moto kluba Ostrog.

Proruski stavovi crnogorskih bajkera postaju jasniji kada se uzme obzir da je njihov klub zapravo kopija ruske bajkerske organizacije Noćni vukovi. Oni su zapravo dio mreže ruskog utjecaja i propagande koju ruske vlasti razvijaju u mnogim dijelovima svijeta, a posebno pojačano poslije 2014. godine kada je počela kriza u odnosima Rusije s Europskom unijom i SAD-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:22