OBJAVLJENA ANIMACIJA

VIDEO Pogledajte kako će izgledati novi sustav naplate cestarina na hrvatskim autocestama!

Za kontrolu će biti zaduženo 208 naplatnih točaka, koje će biti na autocestovnim čvorovima

Animacija naplate cestarine

 Hac/

Krajem 2026. godine Hrvatska bi trebala dobiti novi sustav elektronske naplate cestarine koji će se temeljiti na slobodnom prolazu, odnosno očitavanju registarskih pločica ili ENC uređaja. Ugovor o u izgradnji novog sustava naplate danas su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan i predsjednik Uprave slovačke tvrtke SkyToll Martin Okali. Vrijednost ugovora je 80 milijuna eura a cjelokupan projekt u potpunosti se financira EU sredstvima.

Novi sustav naplate cestarine, koji ima mogućnost protoka tri tisuća vozila u satu, bit će ugrađen na svih 1341 kilometara autocesta u Hrvatskoj kojima upravljaju HAC, Autocesta Zagreb-Macelj i Bina Istra. U planu je 208 naplatnih točaka, a za brzu registraciju korisnika predviđeno je 140 staza. Također će biti angažirano 74 mobilne jedinice za nadzor i kontrolu registriranih korisnika autocesta.

- Ovo je povijesni projekt koji označava prekretnicu za cjelokupni sustav autocesta i načina njihovog korištenja, a imat će i veliki utjecaj na turizam i dolaske stranih državljana u Hrvatsku - kazao je ministar prometa Oleg Butković nakon potpisivanja ugovora.

image

Matej Okali, Oleg Butković, Boris Huzjan

Zeljko Puhovski/Cropix

On je najavio da nakon uvođenja novog sustava naplate neće biti povećanja cestarine.

- Uvjeravam vas da ćemo novi sustav naplate ugraditi u predviđene dvije godine - kazao je nakon potpisa Matej Okali, predsjednik uprave SkyTolla. Butković je istaknuo kako je najveći izazov ovog projekta spriječiti da nitko tko će koristiti autocestu nju ne prođe bez plaćanja cestarine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 17:34