SLUZAVE NAKUPINE

VIDEO Pogledajte što je dočekalo turiste u Istri, rijetki fenomen na ‘novoj liniji‘, stručnjak objasnio što se događa

‘Cvjetanje mora s formiranjem sluzavih nakupa posljednji smo put zabilježili prije dvadesetak godina. Otad fenomen nije bio ovako intenzivan‘

Cvjetanje mora u općini Dajla u Novigradu

 Čitatelj Jutarnjeg Lista/

U zadnjih par dana, istarske plaže ponovno su jače prekrivene sa sluzi i morskom prljavštinom. Ne radi se o ni o kakvom zagađenju nego je riječ cvjetanju mora koje je izraženo od lipnja. Cvjetanje mora došlo je i do Pule dok se većinu ljeta zadržavalo sjevernije od Rovinja. Sada se pruža do samog sjevera Jadrana, negdje do linije Rimini-Pula, a dio se cvjetanja mora može vidjeti i u Kvarneru.

image

Cvjetanje mora u općini Dajla u Novigradu

Čitatelj Jutarnjeg Lista/

- U zadnja dva dana, intenziviralo se cvjetanje mora uz našu i talijansku obalu. Ovaj put je došlo skroz do Pule. Prije dva tjedna, na otvorenom moru vidjeli su se i dobili "oblaci" i sada su isplivali na površinu i došli do obale. Do kada će se zadržati, ne znamo jer je pred nama period stabilnog vremena i nema vjetrova. Ova pojava je dakle konstantna u zadnjih dva mjeseca. Javili su nam se i ribari koji trenutno ne mogu raditi jer im to jako otežava mreže - rekla nam je Daniela Marić Pfannkuchen iz rovinjskog Centra za istraživanje mora.

image
Goran Sebelic/Cropix

Ističe da svi oni koji poznaju more dobro znaju o čemu je riječ i da se ne radi ni o kakvom ispustu ili nekoj vrsti zagađenja. Pojava se tako dugo zadržava u ovom području jer nema jačih struja i cirkuliranja mora koje bi nakupine "maknule" s ovog dijela Jadrana.

image
Goran Sebelic/Cropix

Marić Pfannkuchen je još prije mjesec dana objasnila da je cvjetanje mora ili "mucillagini" u našim krajevima normalna prirodna pojava koja se dešava rijetko ovakvim intenzitetom. Cvjetanje mora s formiranjem sluzavih nakupina posljednji smo put zabilježili prije dvadesetak godina. Otad fenomen nije bio ovako intenzivan, objašnjava nam ova stručnjakinja.

Da podsjetimo, rovinjski stručnjaci smatraju da razvoju ovog fenomena pridonosi pojačani utjecaj rijeke Po koji je Centar za istraživanje mora zabilježio mjerenjima na oceanografskim plutačama ispred Rovinja gdje je izmjeren rekordno niski salinitet ovog proljeća. Satelitskim istraživanjima bilježi se i rasprostranjenost i kretanje fenomena na razini cijelog sjevernog Jadrana.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Stabilni vremenski uvjeti, brzi porast temperature mora u kasnu zimu i rano proljeće, izraženi gradijenti saliniteta i temperature, dosta padalina što u more donosi i puno hranjivih soli pogoduju procesima povećanja broja stanica fitoplanktona. Trenutno cvjetanje mora ove godine obuhvatilo je cijeli sjeverni Jadran od talijanske do hrvatske obale. Među čimbenicima koji pogoduju stvaranju polisaharidnih eksudata su ograničenje fosfora i nagla povećanja temperature. Fenomen se ne događa samo u Jadranu nego i u drugim dijelovima Sredozemlja i nekim svjetskim morima. Nedavno, u proljeće i ljeto 2021. i 2022. fenomen je zabilježen u masovnom obliku u Mramornom moru u Turskoj - rekla je Marić Pfannkuchen.

image
Goran Sebelic/Cropix

Dodaje da sluzave nakupine nastaju djelovanjem fitoplanktona koji pod određenim uvjetima proizvodi i izlučuje veliku količinu organske tvari, no točni pokretači i mehanizmi nastanka sluzavih nakupina još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Vjetrovi i površinske struje ih tijekom dana najčešće nose prema obali, gdje se nakupljaju, uglavnom u zatvorenim uvalama, lukama, plažama. Osim neugodnog osjećaja na koži može se osjetiti i neugodan miris kada se sluz počne razgrađivati. Nakupine su nošene vjetrom i morskim strujama i pomiču se kroz dan. Obično su u jutarnjim satima dalje od obale i mjesto na kojima ih možemo vidjeti ovisi kako puše vjetar koji dan. Tako da se uvijek mogu izabrati neke plaže na kojima nisu prisutne kada se odlučimo na kupanje, zaključila je Marić Pfannkuchen.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 13:44