SUĐENJE SANADERU: VRH HDZ-A ODLUČIO O INI

VIDEO Polančec svjedočio protiv Sanadera: Kosor mi je rekla: Šef je tražio prodaju dionica Ine!

Polančec potvrdio: I Jadranka Kosor je sudjelovala na pregovorima s MOL-om o INA-i
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ugovorom kojim je MOL stekao upravljačka prava u INI bili su zaštićeni nacionalni interesi Hrvatske! To je bio dobar ugovor.

Ustvrdio je to danas u sudnici u nekoliko navrata Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, jedan od ključnih svjedoka u postupku protiv Ive Sanadera u slučaju INA-MOL. I Polančec je bio optužen u ovom procesu, ali je Tužiteljstvo u međuvremenu odustalo od kaznenog progona.

Polančec je bio prvi operativac u pregovaranju s MOL-om, a jučer je tijekom četverosatnog svjedočenja opisivao okolnosti pregovaranja. U jednom trenutku, kada je sudac Ivan Turudić shvatio da je Polančec govorio jedno u iskazu USKOK-u, a sada na sudu mijenja svoje riječi, došlo je do svađe.

Ponijela ga strast

Strasti i emocije, koje su ga, kako je rekao, ponijele, Polančec je smirio nakon pauze tijekom koje su se i on i sudac Turudić ohladili pa mu je rasprava nastavljena uobičajenim tijekom.

Jučer smo tako doznali da je krajem 2008. - zbog toga što je omjer između neto gubitaka i neto dobiti bio 3,9 prema 1 - INI prijetio stečaj. INA je u to vrijeme podigla kredit od milijardu dolara i jedna od klauzula kreditora bila je da se cijeli iznos kredita može naplatiti ako taj omjer bude veći od 3:1, a to je tada bilo premašeno.

Svoje svjedočenje Polančec je počeo objašnjavajući svoju ulogu u pregovorima s MOL-om, a onda je došao i do ključnog trenutka: sredine ljeta 2008. kada je MOL dao javnu ponudu za otkup dionica INE i kada je Fond hrvatskih branitelja, kojem je na čelu bila Jadranka Kosor, odlučio prodati svojih sedam posto dionica po cijeni od 2.800 kuna po dionici.

Opisao je i što mu je o toj prodaji dionica rekla Jadranka Kosor.

Susret s premijerkom

“Što misliš kako je meni bilo kad sam morala donijeti odluku o prodaji sedam posto dionica Fonda hrvatskih branitelja. Kako je reagirao Đuro (Đuro Dečak, nap. a.). Rečeno mi je doslovce: “Baš me briga za Đuru. Riješi to kako znaš! Rekao mi je to tadašnji predsjednik stranke!” - opisao je Polančec svoj razgovor s Jadrankom Kosor u rujnu 2010. Opisao je i što mu je prethodilo:

“Kad me sestra iz pritvora u Remetincu vozila kući 22. srpnja 2010. nazvala me supruga i rekla mi da bi jedan dužnosnik HDZ-a sa mnom htio popiti kavu. Ne želim reći njegovo ime da on ne bi imao neugodnosti. Pristao sam na sastanak i u sjedištu stranke sam se u rujnu sastao s Jadrankom Kosor. Pitala me: “Kako ti stranka može pomoći!”. Protiv mene su se već vodili postupci Podravka, reflektori, slučaj radnika Borova. Ja sam rekao da ću ja te postupke sam riješiti, a da oni sazovu konferenciju za novinare i očituju se o odlukama koje su zajedno donosili”, ispričao je i nastavio:

Što je govorio prije

“Rekao sam im. Izvolite stati iza njih ili recite: “Donosili smo ih u određenim okolnostima”. Samo sam to tražio. Predsjednica Kosor mi je rekla da ona o slučaju radnika Borova ne zna ništa.

Rekao sam joj: “Ti ne znaš jer u tome nisi sudjelovala, ali drugi ljudi poput gospodina Šeksa jesu. I tu se sad očitujte, a ne da ja snosim odgovornost i za političke odluke!”

Htio je nastaviti, ali ga je tu sudac Turudić prekinuo.

Među njima je zaiskrilo kad je Polančec opsivao kako je došao k Sanaderu na sastanak upoznati ga sa zahtjevom Mađara za konsolidacijom poslovanja INE. To je praktički značilo da im se proda dodatni paket dionica ili da dobiju većinu u upravljanju.

“Ja sam Sanaderu predočio koji su argumenti za i protiv te odluke i on je nakon toga rekao da se može prihvatiti zahtjev Mađara!”, rekao je Polančec.

Sudac Turudić: Na ispitivanju u USKOK-u rekli ste da ste imali dojam da kad ste došli kod Sanadera da je on već imao gotov stav. Ovo što kažete danas je drugačije!

Polančec: Ja ne vidim da govorim išta drugačije od onoga što sam tada rekao. Ne mogu napamet znati što sam rekao prije tri dana...

Turudić: Ne, rekli ste da je već prilikom vašeg dolaska premijer Sanader imao stav...

Polančec: Dajte pročitajte tri rečenice prije toga....

Turudić dikira ono što je Polančec rekao, a on ga prekida riječima:

“Ne! Ne i ne!”

Isprika sucu

Turudić povišenim tonom: “Nemojte mi više upadati u riječ. Vaš iskaz danas drugačiji je od onog što ste rekli u USKOK-u.

Polančec: Uz dužno poštovanje prema vama ja nisam rekao ono što ste izdiktirali!

Turudić: Ja vam sada po peti puta predočavam da vi niste u USKOK-u išta rekli da je Sanader iznio argumente za i protiv. Kako da sad ovo formuliramo.

Polančec: Vi ste dosad sve formulirali pa formulirajte i ovo!

Turudić: Ako od vas tražim da ponovite ono što ste rekli to je moja dužnost. Vi krećete u vrijeđanje, a tu ste samo svjedok i ništa više i manje. Ovo prelazi granice civiliziranog ponašanja...

Nakon pauze Polančec se ispričao zbog neprimjerenih reakcija i rekao da je reagirao emocionalno.

Sudac mu je odgovorio: “To smo apsolvirali. To je riješeno”.

Polančec je pojasnio kako se odlučivalo na Predsjedništvu HDZ-a, koje je odlučivalo i o tome hoće li se MOL-u prepustiti upravljačka prava u INI.

Sanaderova primjedba

“Ako je predsjednik stranke imao neki stav onda je on za nas maltetne bio obvezujući. Govorim sam protiv sebe, to grubo zvuči, ne pamtim neku odluku koja je bila suprotna njegovu stavu!”, rekao je Polančec.

U završnicu pregovora kojim su upravljačka prava INE prepuštena Mađarima bila je uključena i Jadranka Kosor.

“Ona je tu bila kao medijator između mene i ministra Šukera jer je između nas često iskrilo”, rekao je Polančec. A, bez blagoslova Šukera i Marine Matulović-Dropulić, rekao je, ugovor nije mogao ići na sjednicu Vlade. Ministar financija je pak - iako je bio član pregovaračkog tima -ignorirao dolazak na sastanke čime je, rekao je, Polančec i njemu slao poruku. Kad je Polančec završio svjedočenje Sanader je dao primjedbu i rekao: “Ja sam samo kao član Predsjedništva HDZ-a imao svoje mišljenje i iznosio zaključke tek na kraju rasprave”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:01