ZAHTJEVI PROSVJEDNIKA PRIHVAĆENI

VIDEO Seljaci povukli traktore: Zaštitna cijena pšenice dignuta na 1.05 kuna

Seljaci su istaknuli kako njihovim prosvjedom neće biti ugrožen put prema turističkim odredištima
 Željko Mužević/Cropix

NOVO >> 14:00 U 13 sati sa raskrižja cesta Požega-Slav. Brod-Našice-Pleternica, kod Ferovca, povučeno je 20-ak traktora s kojima su seljaci u znak upozorenja na sat vremena blokirali prometnicu. Iako je sinoć najavljena blokada cesta u 10-ak županija danas su seljaci od svoga nauma odustali jer su njihovi zahtjevi prihvaćeni, odnosno pronašlo se zadovoljavajuće rješenje.

- Akontacijsku cijenu od 1,35 kuna po kilogramu pšenice, koju je predložio Agrokor, prihvatili su mnogi drugi otkupljivači. Naš zahtjev da zaštitna cijena pšenice bude 1,05 kuna umjesto dosadašnjih 0,75 kuna je prihvaćen, a tražili smo da profunkcionira i „skladišnica“ što je danas bila tema sastanka s bankarima i imamo obećanje da je to već riješeno.

Tražili smo poticaj ali on u ovoj godini ne može biti isplaćen, no imamo obećanje da će se s isplatom započeti u siječnju u punom iznosu od 2050 kuna po hektaru - rekao je Dragutin Dukić, koordinator seljačkih udruga Požeško-slavonske županije. Pri tome napominje kako očekuje da će to za 14 dana i biti službeno ovjereno u Ministarstvu poljoprivrede.

11:23 >> U 11 sati u Ferovcu kod Kutjeva sa 20-ak traktora seljaci su blokirali raskrižje cesta za Slavonski Brod, Požegu i Našice (Osijek) ali samo u znak upozorenja.

Jutros su dobili obećanje da će im zaštitna cijena pšenice sa 0,75 lipa na 1,05 lipa, a većina ostalih otkupljivača prihvatila je prijedlog Agrokora da akontacijska cijena za pšenicu bude 1,35 lipa.

Nakon neuspješnih dogovora s ministarstvom poljoprivrede danas ponovo počinju prosvjedi seljaka . Najavljeno je kako će 11 sati prvo blokirati cestu u Ferovcu, a u podne i kod Đakova.

Tijekom dana planirane su blokade 20-ak cesta u osam županija, a seljaci ističu kako će ovo biti najmasovniji prosvjed do sada. Međutim, navode kako njihovim prosvjedom neće biti ugrožen put prema turističkim odredištima.

Uzrok prosvjeda je nemogućnost dogovora oko otkupne cijene pšenice. Seljacima je svaka cijena niža od 1,60 kuna po kilogramu neprihvatljiva, a najviša cijena otkupljivača za sada stoji na 1,35 kuna. Osim toga, pšenice ima malo jer je godina u potpunosti podbacila.

Uz povećanje cijene pšenice po kilogramu, seljaci traže i isplatu poticaja za prošlogodišnju sjetvu, i to do 15. rujna. Situacija im, navode, ne dopuštanje čekanje poticaja do svibnja sljedeće godine. Od ministra poljoprivrede Petra Čobankovića zahtijevaju da ispuni sve to je obećao na prijašnjim pregovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:27