IZNENADNA OLUJA

VIDEO: ŽESTOKI PROLOM OBLAKA Vjetar po Splitu lomio grane, temperature pale za čak 15 °C!

Hladan svibanj i sam početak lipnja brzo smo zaboravili uslijed prvog izraženog vala vrućina ove godine koji je počeo još prošli tjedan, piše Slobodna Dalmacija .

U kratko vrijeme su temperature prvo prešle vrućih 30, a onda su najviše dnevne temperature zraka zadnjih dana mjestimice prešle i vrlo vrućih 35°C, što nisu rekordno visoke vrijednosti za mjesec lipanj, ali se svakako može govoriti o preuranjenim vrućinama s obzirom na dio godine.

I srijeda je donijela nastavak vrućina diljem Dalmacije jer nigdje najviše dnevne temperature zraka nisu bile ispod 30°C, a na velikom broju mjernih postaja zabilježeno je i 35°C ili pokoji stupanj više, i to na širem drniškom području, te dijelu doline Neretve.

Izražen pad temperature zraka

Osim velikih vrućina dan je obilježilo i mjestimice izraženo grmljavinsko nevrijeme. Prvo je jak grmljavinski oblak zahvatio dio južne Dalmacije. U Konavlima je u kratko vrijeme palo 19 litara kiše po kvadratnom metru, a temperature zraka pale su za desetak Celizijevih stupnjeva.

Tek što se nevrijeme u južnoj Dalmaciji počelo smirivati, sa sjevera je Zagori srednje Dalmacije prišao novi sustav olujnih oblaka koji se najviše razvio na sinjskom područje, sve do Mosora. U Sinju je u samo sat vremena pala 21 litra oborine po kvadratnom metru, a mjestimice su zabilježene bujice.

Na području Dugopolja uz intenzivno grmljavinsko nevrijeme bilo je tuče. Iza 17 sati jako nevrijeme zahvatilo je širu okolicu Mosora. U Žrnovnici je temperatura zraka s 34 pala na samo 20°C, a palo je 11 litara kiše po kvadratnom metru. Uslijed nevremena zabilježeni su i olujni udari sjevernog vjetra do 70 km/h.

Kiše je bilo i uz obalu, ali samo mjestimice, i to u manjim količinama. Litra do dvije pale su na splitskom i makarskom području, ali je dobrodošao umjeren pad temperature zraka. Na širem sinjskom području u popodnevnim satima temperatura zraka je pala na samo 19 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend novo pogoršanje

Oko 18 sati vjetar koji je praćen kišom zahvatio šire splitsko područje, na Mejama je u Splitu izazvao pravi kaos.

Na cestu je srušeno stablo povećih dimenzija koje je u potpunosti zapriječilo desnu traku ceste, pa se promet odvijao naizmjenično.

Nevrijeme se do 19 sati smirilo, javlja Slobodna Dalmacija pozivajući se na Crometeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:23