BROJNE NEJASNOĆE

Viktor Gotovac o osječkom ginekologu osuđenom za silovanje: ‘Ovaj slučaj otvara dosta pitanja‘

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji predaje radno i socijalno pravo na Facebooku se osvrnuo na slučaj osječkog ginekologa

Viktor Gotovac

 Ranko Suvar/Cropix

Osječki ginekolog, koji je u veljači na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja pacijentice, u ponedjeljak je završio u istražnom zatvoru u Osijeku. Ondje ga je poslao sudac istrage Županijskog suda u Osijeku na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela bludnih radnji.

Riječ je o, podsjetimo, drugom slučaju za koji je ginekologa prijavila pacijentica koja je kod njega u KBC-u Osijek bila na pregledu 9. rujna. Bolnica je liječniku u ponedjeljak 16. rujna dala otkaz, a ranije su ga odbijali udaljiti s posla smatrajući da nemaju zakonsko uporište jer nije pravomoćno osuđen.

Viktor Gotovac, bivši šef zagrebačkog SDP-a i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji predaje radno i socijalno pravo, na Facebooku se osvrnuo na slučaj osječkog ginekologa.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

- Redom.

Prvo je bilo silovanje. Nakon toga prijava. Pa inicijalne radnje policije. Onda istraga. Potom optužnica. Pa rasprava. I donošenje prvostupanjske osuđujuće presude. Nepravomoćne.

To je sve bilo. A sada se kreće dalje.

Danas je liječnik nepravomoćno osuđen za silovanje ekspeditivno dobio otkaz. Što otvara dosta pitanja.

1. Kako je liječnik danas mogao dobiti otkaz? Jer do sada je bolnica tvrdila da je do pravomoćnosti ključna presumpcija nevinosti. Što se to sada dogodilo? Je li presumpcija nevinosti, možebiti, ukinuta, brisana, spaljena? (Ili je razlog istražni zatvor - mala pomoć policije u raspetljavanju radnopravnih dilema otkaza?)

2. Da li je ravnateljstvo KBC Osijek danas spoznalo ono što zna svaki, pa i ne odveć talentirani, radni pravnik? Recimo, da se otkaz može dati i za neka druga ponašanja osim onih substanciranih pravomoćnom osuđujućom presudom. Da zakonski kvalificirane povrede ili kršenja obveza iz radnog odnosa mogu voditi redovitom ili izvanrednom otkazu ugovora o radu sve ako se nikad nikakav kazneni postupak ni ne provede.

3. Je li ravnateljstvo bolnice svjesno da je ovaj otkaz priznanje ravnateljstva bolnice da su nesposobni, da ne znaju, uz to što su poprilično bešćutni i indolentni? Da su odmah nakon otkaza trebali podnijeti i ostavke.

4. Da li je Ministarstvo svjesno da ima nesposobno ravnateljstvo koje ne vodi KBC Osijek na produktivan i zakonit način? A da Upravno vijeće to nije primijetilo. Dakle, da je ono davno trebalo uputiti ravnateljstvo u zakonito i sposobno upravljanje ustanovom. A kako to upravno vijeće nije učinilo, da bi Vlada trebala promisliti jesu li tamo pravi ljudi na pravom mjestu.

5. Hm. Možda bi i Ministar trebao promisliti.

A mene, kao dosadnog cjepidlaku, zanima:

6. Kakav je otkaz dan i koji su mu razlozi? Jer ako je dan izvanredan otkaz zbog nepravomoćne sudske odluke, on bi mogao biti izvan zakonskog roka? Pitanje je jesu li, nakon svih obrata, i razlozi za otkaz zakoniti?

7. Konačno - je li provedeno suodlučivanje sa radničkim vijećem/sindikatom? Jer ako nije otkaz će biti nezakonit iz čisto formalnih razloga...

Ukratko, teme i dileme zdravstva. U raljama radnog prava! - napisao je Gotovac na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:18