NOVO SJEDIŠTE

VIŠE OD 4000 M2 ZA HRVATSKU MISIJU U EU Ovu zgradu u Bruxellesu Vlada je kupila za 11,5 milijuna eura

Sigurnosni standardi te način unutarnjeg uređenja, kriteriji koje Vijeće EU uvjetuje diplomatskim misijama država članica, razlozi su zašto se Hrvatska odlučila na kupnju zgrade

Zgradu površine preko 4000 četvornih metara, u četvrti gdje se nalaze najvažnije EU institucije, hrvatska Vlada je i formalno kupila za 11,5 milijuna eura. Trenutno se u njoj izvode radovi unutarnjeg uređenja, kako bi se u nju što prije moglo smjestiti oko 90 hrvatskih diplomata.

Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova , cijena za koju je Vlada kupila zgradu vrlo je povoljna jer je vrijednost zgrade procijenjena na 13 milijuna eura. Zgrada je sagrađena oko 1980. godine i u odličnom je stanju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova navode i da su sigurnosni standardi te način unutarnjeg uređenja, kriteriji koje Vijeće EU uvjetuje diplomatskim misijama država članica, jedan od razloga zašto se Hrvatska odlučila na kupnju zgrade. I većina drugih država članica EU, njih 90 posto, ima u vlasništvu objekte u kojima su smještena njihova predstavništva u Bruxellesu.

Nova zgrada imat će multifunkcionalne prostorije, dvorane za videokonferencije te prostor za prijeme i izložbe. Trenutno naša misija ima oko 70 djelatnika, a sljedećih godina broj će se povećati na devedeset.

Vlada je odluku o kupnji zgrade donijela još u proljeće te se naše predstavništvo ondje trebalo preseliti još i prije 1. srpnja. Međutim, zbog formalnosti oko upisa vlasništva i zbog procedura javne nabave za uređenje unutrašnjosti, selidba je odgođena.

- Površina: 4078 m2

- Etaže: 6 nadzemnih i 4 podzemne, a prizemlje ima i terasu od 106 m2

- Zgrada je kupljena za 11,5 milijuna eura, odnosno 2800 eura po m2

- Najamnina za prostore koje su koristili Veleposlanstvo RH u Belgiji i Misija pri EU mjesečno je iznosila 18.760 eura!

- 90% država EU ima zgrade u svom vlasništvu

- Trenutno hrvatska misija ima oko 70 djelatnika, idućih godina povećat će se na oko 90

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:37