VRIJEDNI PROJEKTI

Više od 50 tisuća djece uključeno je u različite STEM aktivnosti

Ukupno 63 organizacije civilnoga društva u partnerstvu sa znanstvenim organizacijama dobile su sredstva za provedbu projekata

Cilj manifestacije je popularizacija znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike među djecom i mladima.

 Damjan Tadic/Cropix

Vladin Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u utorak su na Europskom trgu održali STEM FEST Zagreb. Cilj manifestacije je popularizacija znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike među djecom i mladima. Na STEM FEST-u Zagreb predstavljeni su eksponati i oprema razvijena u okviru 11 projekata, od ukupno 63 ugovorena projekta koje je sufinancirao Europski socijalni fond.

Na događaju su prikazani rezultati provedenog natječaja te je najavljen novi natječaj Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za promociju STEM-a). Prema riječima Luke Bogdana, zamjenika upraviteljice za sustavne i europske programe Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, nakon sjajnih postignuća projekata udruga koje su diljem Hrvatske uključile preko 50.000 djece u različite STEM aktivnosti, kako je i najavljeno, raspisan je novi natječaja za udruge u području popularizacije STEM-a u vrijednosti 20 milijuna eura.

Sljedeće su udruge eksponatima, eksperimentima, multimedijom, maskotama i radionicama približile STEM osnovnoškolcima: FabLab - udruga za promicanje digitalne fabrikacije, Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, Udruga Profesor Baltazar, Zajednica tehničke culture Dubrovnik – DU STEM, Institut za popularizaciju znanosti, INNCRO-IT - udruga inovativne informacijske tehnologije, Institut Ruđer Bošković, Institut za razvoj i inovativnost mladih - IRIM, Udruga Gradionica, Udruga Zelene i Plave Sesvete i drugi.

Postignuća ovih udruga u popularizaciji STEM-a nastala su zahvaljujući natječaju "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a" vrijednom 20 milijuna eura, na kojem su 63 organizacije civilnoga društva u partnerstvu sa znanstvenim organizacijama dobile bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekata popularizacije STEM-a.

Uz predstavnike organizatora Helenu Beus, ovlaštenu za obavljanje poslova ravnatelja Vladinog Ureda za udruge i Luku Bogdana, zamjenika upraviteljice za europske i sustavne programe Nacionalne zaklade, STEM FEST Zagreb su posjetili predstavnici ministarstava, javnih ustanova, udruga i brojna djeca, za koju je događaj i osmišljen.

Među uzvanicima je među ostalima bila Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, Marko Pavić, izaslanik predsjednika Sabora i Ivan Vidiš, izaslanik predsjednika Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2024 19:54