DESTABILIZACIJA

VLADIMIR PUTIN SE UZNEMIRIO U Ukrajinu stigli američki marinci: 'Ovo će ugroziti ionako krhko primirje'

Putin upozorava kako će dolazak 290 marinaca ugroziti ionako krhko primirje
 AFP

Na Javorovski poligon kod zapadnoukrajinskoga grada Lavova iz svoje talijanske baze stiglo je 290 američkih marinaca 173. zračno-desantne brigade, koji će sljedećih šest mjeseci obučavati pripadnike ukrajinske Nacionalne garde.

Američki veleposlanik u Kijevu Geoffrey Pyatt rekao je da su američki vojni instruktori trebali doći još u ožujku, ali je to odgođeno kako bi se “dala šansa da zaživi Sporazum o primirju iz Minska” između Ukrajine i snaga proruskih pobunjenika s jugoistoka Ukrajine.

Putin demantira

U Ukrajini se već više od godinu dana vodi rat između regularnih snaga odanih Kijevu i proruskih separatista koje pomaže Rusija. Upravo zbog te činjenice (doduše, ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je demantirao nazočnost ruskih snaga na teritoriju Ukrajine, a iz Washingtona su odmah poručili da “nije dovoljno uvjerljiv”) SAD je odlučio pomoći ukrajinskim snagama.

Eskalacija sukoba

Naime, američki instruktori pomoći će Ukrajincima da se naviknu i osposobe za rukovanje NATO-ovim naoružanjem te bezbolno prijeđu s ruskog i bivšeg sovjetskog oružja. Arsen Avakov, ukrajinski ministar unutarnjih poslova, rekao je da će američki marinci učiti ukrajinske vojnike “kako se ponašati u direktnom vojnom sukobu i bojevim akcijama”.

Svoje će vojne instruktore Ukrajincima poslati i Poljska ,Kanada (200 marinaca) i Velike Britanija. Na vijest o dolasku američkih marinaca u Lavov Kremlj je reagirao vrlo žustro izjavom da nazočnost stranih vojnika može dovesti do daljne destabilizacije situacije u Ukrajini i narušavanja dogovorenog primirja u Minsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 00:14