PROBLEMATIČNA ODLUKA

Vođa sindikata: ‘Gospodo iz Vlade, ovo je prava istina o povećanju vaših plaća! Stiže vam zanimljiva jesen...‘

Oni koji su sebi ovoliko podigli plaće za dva će se mjeseca protiviti zahtjevima sindikata za povećanjem osnovice, tvrdi šef Preporoda

Željko Stipić

 Ranko Suvar/Cropix

Da je odluka o dizanju plaća političarima i državnim dužnosnicima itekako problematična svjesni su u Vladi jer su pri donošenju itekako pazili na tajming. Prvo se pričekalo da se ona nikako ne odrazi na rezultate izbora, a nakon toga se donošenje odluke uskladilo s godišnjim odmorima, kad su najveće šanse da prođe manje zapaženo - primjećuje predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

- Pod geslom povećanja plaća svima Vlada je neznatno povećala plaće radnicima u javnim službama. Značajno su, primjerice dvostruko više no u obrazovanju, povećane plaće u državnoj službi. Na kraju, po onoj narodnoj da je "Bog najprije sebi stvorio bradu", slijedi drastično povećanje dužnosničkih plaća - navodi Stipić, dodajući da će ministrima i državnim tajnicima, ali i ravnatelju porezne uprave, pravobraniteljici i glasnogovorniku Vlade, plaće porasti otprilike onoliko koliko iznosi učiteljska plaća nakon svih povišica, pa jednima plaće rastu dvadesetak, a drugima pedeset, šezdeset i više posto, navodi u priopćenju.

Zdrav razum, nastavlja Stipić, vrijeđaju pojašnjenja da se sve ovo čini jer nitko više ne želi raditi u državnoj službi.

- Gospodo iz Vlade, stvari stoje posve suprotno. Plaće se najviše dižu onima za čije se usluge nitko ne otima. Ni ovdje, a ni nigdje drugdje. One pak koje se "mora svijećom tražiti", a među njima su sve češće i učitelji, ovakvim se odlukama tjera što dalje od škole, što dalje od Hrvatske. Sustav plaća u državnim i javnim službama nikad nije bio pravedan. Oduvijek se u ovoj zemlji bolje ugrijao onaj tko je bio bliže vatri. Nažalost, umjesto uklanjanja postojećih, sada se uvode nove razlike i nepravde - stoji u priopćenju, uz zaključak da je Vlada ovom odlukom definitivno bacila rukavicu sindikatima u onim javnim službama koje su izvukle deblji kraj u ovogodišnjoj raspodjeli proračunskog novca.

- Oni koji su sebi ovoliko podigli plaće za dva će se mjeseca pokušati usprotiviti zahtjevima sindikata za povećanjem osnovice. Ako Vlada ne udovolji sindikatima, poslušnost bi joj mogli otkazati i oni "partneri" koji su je dosad bezrezervno podržavali - procjenjuje Stipić uz najavu "zanimljive sindikalne jeseni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 17:13