OD IZVORA DO MORA

Volonteri duž Rječine očistili okoliš od ambalažnog otpada

Lani su čistili predio od Kantride do Preluka, dok je ove godine izabrana najveća tekućica na tom području

Od izvora do mora - Rijeka

 Privatna Arhiva/

Rijeka, treći najveći grad u Hrvatskoj, ove je godine ponovno sudjelovao u ekološkom projektu Od izvora do mora koji organiziraju Coca-Cola, Jutarnji list, Konzum i Udruga gradova. Desetak volontera prošlog je petka sunčano jutro iskoristilo za prikupljanje ambalažnog otpada nemarno bačenog uzduž Rječine pa sve do mlina Žakalj. Grad Rijeka je redovito uključen u projekt Od izvora do mora pa se, nakon što je objavljen poziv gradovima, ni ove godine nisu dvoumili.

image

Od izvora do mora - Rijeka

Privatna Arhiva/

Akciji se prošle godine pridružilo i Planinarsko društvo Kamenjak. Tada su čistili predio od Kantride do Preluka, dok je ove godine izabrana Rječina zbog toga što je najveća tekućica na tom području. Boris Kurilić iz PD-a Kamenjak ističe kako je ova akcija ne samo praktična i korisna, nego i simbolična, edukativna i promotivna na nacionalnom nivou.

“Ljudi se tako podsjete da imamo samo jednu Zemlju, samo jednu Rijeku, samo jedan Draški potok, samo jedan potok na Mlaki, samo jedno more...i da nema plana B”, napominje Boris Kurilić.

image

Od izvora do mora - Rijeka

Privatna Arhiva/

U potragu za nemarno bačenim ambalažnim otpadom krenuli su i studenti riječkog Sveučilišta. Studenti studija Zaštita na radu su u sklopu svog kolegija Gospodarenje otpadom pod vodstvom profesorice Maje Šupuković dali vrijedan doprinos riječkoj akciji.

Boris Kurilić kaže kako s godinama primjećuje sve manje otpada odloženog u prirodi. “Kao planinaru, zadovoljstvo mi je reći da je sve manje otpada po šumama i uz planinarske putove. Od sto ljudi, 80 njih neće otpadom zagaditi okoliš, deset će baciti smeće u prirodu, a deset će pokupiti za onima koji su bacili”, dodaje.

image

Od izvora do mora - Rijeka

Privatna Arhiva/

Cilj projekta Od izvora do mora je akcijama čišćenja povećati svijest o važnosti adekvatnog odlaganja ambalažnog otpada, a urbanim pošumljavanjem smanjiti razinu CO2 i doprinijeti snižavanju temperature te gradove učiniti ugodnijim mjestima za život.

Ove godine svoje akcije čišćenja provodi čak 30 gradova, najbolji mali, srednji i veliki grad dobit će po 15 tisuća eura za sadnju novih stabala. U Rijeci bi taj iznos voljeli iskoristiti za sadnju novih stabala uz južnu stranu prometnice Rujevica-Marinići čime bi nastavili formiranje drvoreda na toj dionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 04:49