IDEOLOŠKI RAT U OSIJEKU

VRKIĆ 'Dižemo spomenik antifašistima' HDZ: 'Hoćemo i spomenik žrtvama komunizma!'

U Osijeku bi se mogao dogoditi neviđeni apsurd da istoga dana dobije spomenike i žrtvama fašizma i žrtvama komunizma, premda tako nešto, kada je riječ o Osijeku i spomenicima, i ne bi bilo neobično
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - „Nijedan spomenik sa zvijezdom petokrakom neće biti postavljen u Osijeku, a kamoli da će biti financiran iz gradskog proračuna,“ poručio je čelnik osječkog HDZ-a Damir Kramarić, s kojim su se složili i Anto Đapić i SU, koji u osječkoj vladajućoj koaliciji predstavljaju desnu političku struju u odnosu na Kukuriku koaliciju i Laburiste.

Desni je to odgovor na inicijativu nekolicine antifašističkih udruga da se u Osijeku postavi spomenik antifašizmu, a koju je gradonačelnik Ivan Vrkić u četvrtak prihvatio. Desne opcije nemaju ništa protiv spomenika antifašizmu ukoliko će biti bez petokrake, no otišle su i korak dalje te pokreću inicijativu za podizanje Spomenika žrtvama komunizma.

Štoviše, žele da obje inicijative idu paralelno, pa bi se u Osijeku mogao dogoditi neviđeni apsurd da istoga dana dobije spomenike i žrtvama fašizma i žrtvama komunizma, premda tako nešto, kada je riječ o Osijeku i spomenicima, i ne bi bilo neobično.

- Bio sam na prvom sastanku gradonačelnika s predstavnicima antifašističkih udruga i bio je unisoni stav svih da se ne traži povrat porušenih spomenika, nego da se na simboličan način oda poštovanje antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednosti. Mi ćemo se suprotstaviti obilježju koje bi asociralo na komunizam i boljševizam. Nadalje, mi smo stava da Osijek treba biti prvi grad u Hrvatskoj koji bi podigao Spomenik žrtvama komunizma i smatramo da bi obje procedure trebale ići paralelno kroz Gradsko vijeće - rekao je Đapić, inače predsjednik osječkog Vijeća.

Premda i Đapić i Kramarič ističu kako su od prvog dana imali stav da se ideološke teme izbjegavaju, sada su morali reagirati. Dodaju i kako ova priča za sada nije uzdrmala koaliciju te da ne bi trebalo biti problema niti ubuduće, to je teško za očekivati, jer kada su u istom društvu pobrojane desne opcije te SDP, HNS i Laburisti jasno je da će ideološke teme izazvati probleme. Kramarić pak drži da iza inicijative za spomenik antifašizmu stoji oporba.

- Ovo je kukavičje jaje koje je podmetnuto od jedne oporbene stranke - smatra Kramarić, aludirajući na HDSSB, kojemu ovakve situacije u osječkoj vlasti sasvim sigurno odgovaraju.

Gradonačelnik je najavio kako će s velikim zadovoljstvom prihvatiti inicijativu svojih suradnika s desne političke strane, dodavši da to neće izazvati probleme u koaliciji.

- Ja to apsolutno podržavam i veseli me da je Osijek otvoren za sve inicijative. Spremni smo govoriti o svim žrtvama, pa tako i žrtvama komunizma. Nama sada zbog spomenika prigovaraju oni koji su rušili spomenike, a varaju se oni koji misle da je ovo kraj koalicije, jer mi smo svaki dan sve jači - rekao je Vrkić, dodavši i kako se spomenik antifašizmu može obilježiti i bez petokrake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:52