PREKRŠILI PROTOKOLE

Vrtić u kojem je ozlijeđena 15-mjesečna beba prijavljen inspekciji prije 23 dana, dobili smo majku: "Nije htjela ni pogledati Gretu"

Iako je zakonski propisano da u jasličku skupinu u dobi od 1 do 2 godine smije biti uključeno najviše 12-ero djece, DV Tintilinić u jasličku je skupinu upisao njih 30

Beba ozlijeđena u dječjem vrtiću

 /Privatna Arhiva/

Nakon objave majke 15-mjesečne Grete koja se iz Dječjeg vrtića Tintilinić vratila s krvavim podljevima, modricama i ogrebotinama, saznajemo kako je taj isti vrtić u Slavonskom Brodu još ranije ovog mjeseca bio prijavljen prosvjetnoj inspekciji i Ministarstvu zbog prevelikog broja djece u skupini.

Iako je zakonski propisano da u jasličku skupinu u dobi od 1 do 2 godine smije biti uključeno najviše 12-ero djece, vrtić Tintilinić u jasličku je skupinu upisao njih 30 s kojima u smjeni radi samo jedna odgojiteljica, odnosno dvije kroz dan.

- O kršenju Državnog pedagoškog standarda 2. listopada obavijestili smo prosvjetnu inspekciju i kabinet Ministra tražeći hitan nenajavljeni nadzor na poticaj roditelja. Dok se čekalo da inspekcija izađe na teren, dogodilo se zlo - rekla je Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge Sidro koja se bavi zaštitom prava u dječjem vrtiću.

Naime, majka Zrinka Krištof Mihajlović dovela je svoju kći u vrtić u kojem je trebala biti do 11.30 sati jer je u procesu prilagodbe. Kad je došla po 15-mjesečnu bebu, odgojiteljica joj je rekla kako je djevojčica zaspala te da je može ostaviti na spavanju na što je majka pristala.

image

Beba ozlijeđena u dječjem vrtiću

/Privatna Arhiva/

Odgojiteljicu je zamolila da joj javi kad se probudi da je može povesti kući. Poziv je uslijedio oko 12.15, majka se odmah pojavila u vrtiću i preuzela dijete. Šokirala se kad je na desnoj strani glave ugledala veliku ozljedu s krvavim podljevima i modricama s ogrebotinama, a krvavu ogrebotinu imala je i ispod desnog oka.

- Na pitanje o čemu se radi, odgojiteljica je odgovorila da ne zna ništa o tome te da se obratim odgojiteljici iz prve smjene - tvrdi majka djeteta i dodaje da se odgojiteljica nije niti približila Greti da bi vidjela ozljedu izbliza.

Objašnjava kako je od 7.15 do 10.05 u grupi od 20-ero djece jasličke dobi bila prisutna samo jedna odgojiteljica, a u 10.05 joj se pridružila odgojiteljica iz druge skupine koja je došla kao ispomoć zamijeniti kolegicu na bolovanju. Zajedno su u skupini provele sat i pol nakon čega je druga odgojiteljica ostala s djecom.

Uplašena majka odmah se uputila na Hitnu gdje su djevojčicu pregledali kirurzi i neurokirurzi, snimljene su joj kosti glave čime je utvrđeno da nema prijeloma lubanje te je bilo potrebno isključiti moguće krvarenje. O događaju su obavijestili ravnateljicu vrtića Zoranu Butorac, gradonačelnika Mirka Dusparu te policiju.

Majka djevojčice kaže kako su se svi odmah bacili na posao utvrđivanja odgovornosti i propusta, a od gradonačelnika je pristigao dopis u kojem stoji da je dječji vrtić utvrdio sve okolnosti o nastanku događaja i proveo disciplinski postupak te da je do incidenta došlo zbog organizacijskog propusta uprave i nedovoljne pozornosti odgojiteljice.

Navodi se kako djelatnici dječjeg vrtića nisu postupili prema propisanom protokolu, zbog čega ih je uprava dječjeg vrtića disciplinski sankcionirala. Jutros se Gretinoj majci javila jedna od odgojiteljica s pričom koja se ne poklapa s onim što joj je jučer rečeno u vrtiću, no nije htjela ulaziti u detalje jer je istraga u tijeku.

- Nemoguće je da jedna osoba prati što radi 20 beba, moguće je da odgojiteljice nisu vidjele što se točno dogodilo i kako su nastale ozljede. Ozljede se događaju, no nedopustivo je da se nije reagiralo po protokolu - rekla je Zrinka Krištof Mihajlović.

Predsjednica Sidra kaže kako su uvidom u javno dostupnu dokumentaciju primijetili kako DV Tintilinić pohađa gotovo 300 djece više od zakonskih propisa te da su ta djeca očito raspoređena u sve vrtićke skupine. Udruga traži da se kazni ravnateljica vrtića kao i Osnivač zbog svjesnog kršenja zakona i upisivanje više od duplo djece od dozvoljenog u jednu skupinu.

Nadalje, odgovornost je i na odgojiteljicama koje rade u takvom okruženju i šute o uvjetima u kojima rade. Navodi kako je nemoguće da jedna osoba nahrani, obuče, podigne, utješi, presvuče i u svakom trenutku zna što se događa s trideset beba koje su upisane u jednu od jasličkih skupina tog vrtića.

- Je li odgojiteljica kriva što nije pazila ili što radi u uvjetima u kojima nije niti mogla paziti što radi 30 beba? - pita se Turković Gulin.

Plusportal jučer je prenio kako je ravnateljica Zorana Butorac potvrdila kako u vrtiću nije postupano sukladno Pravilniku o radu i protokolu te da su odgojiteljicama izrečene mjere upozorenja zbog teže povrede radnog odnosa.

DV Tintilinić poslali smo upit o tome kako su sankcionirane odgojiteljice koje su radile kad je došlo do Gretinog ozljeđivanja, jesu li bile upoznate s protokolom te radi li se o odgojiteljicama ili nestručnim zamjenama. Također smo ih upitali tko stoji iza odluke upisa većeg broja djece od dozvoljenog i zašto u skupini od 20 ili 30 djece radi tek jedna odgojiteljica. Kad odgovor pristigne, dodat ćemo ga u tekst.

Ako imate iskustva s ovom temom ili želite podijeliti neku drugu zanimljivu temu iz područja roditeljstva, javite se na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 12:13