VELIKA POBUNA

Vrtić upisao 80 djece, trebali krenuti u ponedjeljak, a onda su roditelji dobili obavijest: ‘Ništa od toga, nisam zadovoljan!‘

Iako su upisi bili još na proljeće, vrtić navodno nije gotov zbog "problema sa statikom"

Djeca su u ponedjeljak trebala krenuti na prilagodbu.

 Ranko Suvar/Cropix

Roditelji osamdesetak djece, koja su od rujna trebala krenuti prvo na prilagodbu, pa onda u redovni program u novom vrtićkom objektu u Velikoj Ostrni, šokirali su se nakon što je ovih dana na stranicama vrtića osvanula obavijest da će početak prilagodbe biti odgođen te da će o tome biti obaviješteni putem web-stranice DV Dugo Selo.

Osim šture informacije da se prilagodba odgađa, roditelji djece nisu dobili dodatne informacije o tome kad bi novi objekt trebao početi redovno raditi, kada će početi prilagodba i gdje bi dotad trebali ostavljati svoju djecu. Posebno je čudno to što su upisi djece u novi objekt u Velikoj Ostrni održani u proljeće, kada je vrtić trebao početi raditi.

No, vrata vrtića neće biti otvorena s početkom redovnog programa, a roditelji koji su računali da su upisom riješili pitanje skrbi o djeci, odjednom su shvatili da bi im jesen mogla biti prilično komplicirana.

"Kod nas postoji dvostruki problem jer imamo dvoje djece od kojih je jedno, starije, dobilo mjesto u novom vrtiću u Ostrni, a drugo nije upisano. No, na kraju ni ovo drugo dijete očito neće regularno krenuti u vrtić nakon što smo dobili obavijest da se odgađa početak prilagodbe. Nitko ne zna dokad, a mi smo za oba djeteta već s početkom upisa bili otkazali igraonicu za koju smo mjesečno izdvajali 620 eura jer smo računali na vrtić", rekao nam je roditelj Filip Sičaja.

image

U novi vrtić u Dugom Selu upisano je 70 djece

Ranko Suvar/Cropix

"Nisam zadovoljan"

Gradnjom novog objekta u Velikoj Ostrni aktualna je gradska vlast namjeravala doskočiti kroničnom problemu nedostatka mjesta u gradskim vrtićima te su roditelji, koji su tamo upisali svoju djecu, računali da su riješili problem, da bi samo nekoliko dana prije početka redovnog rada vrtića shvatili da nemaju gdje s djecom.

Službeno nikome od njih, tvrde, nije pojašnjeno koji je razlog zbog kojega vrtić ne može početi s radom, ali je Jutarnji list uspio kontaktirati dugoselskog gradonačelnika Nenada Paniana koji je bio prilično ljut zbog činjenice da ga neki kritiziraju, a nazvao ih je "besposličarima" i "možemovcima".

image

Gradonačelnik Dugog Sela, Nenad Panian

Damir Krajac/Cropix

"Nikakva prilagodba nije odgođena, nego će se obavljati u zamjenskom objektu, a vrtić ne može početi s radom jer nisam odobrio tehnički pregled zbog činjenice da nisam u potpunosti zadovoljan radovima", objasnio je Panian, obraćajući nam se s "dušo".

Na pitanje zašto nije zadovoljan radovima, rekao je kako "izvođač radova odugovlači" te da "objekt ima problema sa statikom", a napomenuo je i kako ne može djecu pustiti u nesiguran objekt te da će tehnički pregled biti obavljen trenutku kad on bude sto posto siguran da je sve u redu.

Uz to, imao je poruku za sve koji ga posljednjih dana prozivaju zbog činjenice da vrtić neće biti otvoren u roku.

Napadaju ga

"Ja sam, nažalost, svima kriv za sve. Napadaju me možemovci, to su besposličari. Umjesto da budu sretni da su napokon dobili novi vrtić, koji prije mene nije sagrađen godinama, oni me napadaju. Ne pada mi napamet da me difamiraju takvi besposleni likovi, ja želim od Dugog Sela napraviti europski grad, ali ne mogu od besposličara. Tako su me htjeli okriviti i zbog činjenice da je u Dugom Selu dijete stradalo pod kamionom. Da ne bi", ljutito je govorio Panian i napomenuo da se epitet "besposličari" odnosi na političare, ne na roditelje djece.

Ipak, činjenica je da mnoge od njih ujesen čeka veliki problem, a neki od roditelja imaju djecu s poteškoćama u razvoju.

image

Roditelji su dobili obavijest da vrtić nije dobio uporabnu dozvolu

Ranko Suvar/Cropix

"Nažalost, među upisanom djecom, kojoj je početak prilagodbe odgođen, nalazi se i dijete s poteškoćama u razvoju, što je velik problem i za roditelje i za socijalizaciju djece. Nažalost, djeca s poteškoćama u razvoju dugi niz godina imaju problema pri upisu u vrtić i nerijetko ostaju bez mjesta, a sada kad je takvo dijete napokon upisano, stiže obavijest da je prilagodba odgođena", rekli su nam iz građanske inicijative roditelja djece s teškoćama u razvoju u Dugom Selu.

Najava gradnje novog vrtića u Velikoj Ostrni, koji će funkcionirati u sklopu Dječjeg vrtića Dugo Selo, najavljena je u kolovozu prošle godine, a Grad je za gradnju bespovratno dobio 726.000 eura u svrhu osiguranja infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta za povećanje dostupnosti predškolskog odgoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:07