ČEKA SE POTVRDA

Vučić dolazi u Dubrovnik? ‘Milanovića nisu zvali, a jesu onoga koji je govorio da Dubrovnik nikad neće biti Hrvatska‘

Na informaciju se osvrnula bivša premijerka Jadranka Kosor

Aleksandar Vučić i Andrej Plenković

 Screenshot/

Dubrovnik se priprema za sutrašnji Summit Ukrajine i zemalja Jugoistočne Europe na koji stiže nekoliko predsjednika država među kojima i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski..

Uz njega u Dubrovnik stiže i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednica Kosova Vjosa Osman te predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Uz domaćina, predsjednika hrvatske Vlade, Andreja Plenkovića bit će tu i premijeri Grčke Kyriakos Mitsotakis, Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, Bugarske Dimitar Glavčevte, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, potpredsjednik Vlade Moldavije Mihail Popsoij kao i ministri vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, Srbije Marko Đurić, te Rumunjske Luminița Odobescu. U radu summita sudjelovat će i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a tajnik OECD-a Mathias Cormann obratit će se videovezom.

Evo što piše u dokumentu koji će potpisati Plenković i Zelenski. Hrvatski premijer ovo nije želio, a za sve je kriv Milanović

Večernji list sada javlja da bi na summit mogao doći i srbijanski predsjednik predsjednik Aleksandar Vučić, no ta informacija još treba biti službeno potvrđena.

Vučić je u nedjelju ovako komentirao summit u Dubrovniku: - U srijedu je zakazan u Dubrovniku format jugoistočne Europe plus Zelenski, ne znam sudjelujemo li ili ne. Vidio sam tekst prijedloga Deklaracije da svi moramo uvesti sankcije, samo čekaju Vučićevo odobrenje. Bit će muka ovaj tjedan i za nas i za njih - rekao je Vučić, a prenio portal B92.

Na summit, kako su ranije javili mediji, ne dolazi hrvatski predsjednik Zoran Milanović kojeg iz Vlade nisu ni pozvali.

Na tu se informaciju na svom X-u osvrnula bivša premijerka Jadranka Kosor.

- Kak’ to mislite da je u Dubrovnik na sastanak s predsjednikom Ukrajine pozvalo i predsjednika susjedne države koji je 1995. u Glini grmio da to nikada neće biti RH, a izabranog predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH nije pozvalo?!, napisala je Kosor.

Dubrovnik ovo ne pamti od 2006.: Na stupićima ‘osvanule‘ čudne oznake, zanimljiv brod ispred Lokruma, otkazana nastava...

Očekuje se potpisivanje deklaracije

Na skupu bi se trebala potpisati zajednička Dubrovačka deklaracija o Ukrajini, na tragu one koja je potpisana u Ateni i Tirani na prethodna dva summita, a kojom bi se osudila ruska agresija i pokušaji aneksije Krima i oblasti Donjeck te pružila podrška ukrajinskom suverenitetu.

Ukrajina bi u Dubrovniku trebala dobiti i podršku zemalja JI Europe za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u kada za to budu stvoreni uvjeti, a Zelenski bi trebao dobiti i potporu njegovu prijedlogu mirovnog plana. Razgovarat će se i o energetskoj sigurnosti u Ukrajini te obnovi države nakon rata, a deklaracija bi trebala sadržavati i sankcije Rusiji o kojima će se razgovarati tijekom bilateralnih razgovara među zemljama sudionicama summita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 21:44