OD IZVORA DO MORA

Zadar ove godine ponovno čisti okoliš - nakon otoka Ista, na red stigao Molat

Volonteri kažu kako su ostali zatečeni količinom ambalažnog otpada koji je more donijelo na obalu

Od izvora do mora - Zadar

 Privatna Arhiva/

Ekološkom projektu Od izvora do mora priključio se i grad Zadar. Dvadesetak volontera prepoznalo je koliko je važno da svatko od nas da svoj doprinos očuvanju prirode pa su se, unatoč toplom i sparnom vremenu, odlučili uhvatiti u koštac s ambalažnim otpadom koji se zbog neodgovornih sugrađana našao u prirodi.

Zadar je i prošle godine sudjelovao u velikom ekološkom projektu koji organiziraju Coca Cola, Jutarnji list, Konzum i Udruga gradova. Volonteri su tada plaže na otoku Istu počistili pretežito od plastike, dijelova plastične ambalaže, boca, raznih plastičnih dijelova i ostataka najlonskih vrećica koje je more nanijelo na obalu. Ove godine jednako su entuzijastično akciju čišćenja odradili na drugoj lokaciji.

image

Od izvora do mora - Zadar

Privatna Arhiva/

“Čistili smo plažu Vapojna na otoku Molatu i možemo reći da smo ostali zatečeni količinom plastičnog otpada, prvenstveno ambalažnog (čepovi, boce) koje je more donijelo na obalu, ali i saznanjem što taj ambalažni otpad čini okolišu. Vidjevši plažu mišljenja sam da je potrebno intenzivno raditi na aktivnostima podizanja razine svijesti jer ona nažalost još nije na potrebnoj razini”, istaknula je Ana Bajlo, voditeljica Odsjeka za energetsku učinkovitost.

Upravo su zbog toga, dodala je, ovakve akcije čišćenja dobrodošle jer se određena lokacija čisti od ambalažnog otpada, a ujedno kod građana podiže svijest o važnosti njegovog adekvatnog zbrinjavanja.

image

Od izvora do mora - Zadar

Privatna Arhiva/

“Drago mi je da se Grad Zadar i ove godine uključio u ovu hvalevrijednu akciju čime samo nastavlja sa svojim nastojanjima da grad i ostala naselja i otoke u svojoj nadležnosti učini što čistijima i održivijima”, rekla je Ana Bajlo.

Uz poticanje na primjereno odlaganje ambalažnog otpada, cilj projekta Od izvora do mora je sadnjom drveća u urbanim sredinama smanjiti količinu ugljikova dioksida i sniziti temperature zraka. Ove godine će akcije čišćenja, do sredine lipnja, provesti čak 30 gradova, a do 1. srpnja znat ćemo tko su najbolji mali, srednji i veliki grad. Svaki od njih dobit će po 15 tisuća eura za sadnice novih stabala kojima će uljepšati svoje zelene površine.

Ako pobjedi, Zadar će posaditi ukupno 40 novih stabala na dvije lokacije - u Ulici Nikole Šopa i Ulici Bleiburških žrtava. Istaknuli su kako se posljednjih godina izgradilo mnogo novih zgrada, no investitori tome nisu dodali i nova stabla pa bi kroz ovaj projekt to željeli promijeniti.

image

Od izvora do mora - Zadar

Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 18:58