GRAD JE OŽIVIO

Zagrepčani na Adventu u Dubrovniku: ‘Vino vam je bolje, a dosta ponude upola jeftinije nego u nas‘

Marija Pocrnjić ističe da je nešto je skuplje u odnosu na lani, ali je ponuda raznolikija
 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Razdoblje dubrovačkog Adventa traje od zadnjeg vikenda studenoga, a od otvaranja blagdanskih kućica glavna tema su, dakako, cijene i ponuda. Dubrovčani bi tome pridodali i vremenske prilike i inflaciju, a prodavači uz prognozu i probleme s preskupim energentima i većim troškovima namirnica, piše Dubrovački vjesnik.

Ženski ‘Okusi Slavonije’

Dojmovi su različiti, a Hrvoje Krečak iz kućice ‘Grinč’ kaže: - Ove godine Grinch ipak nije ukrao Božić a na otvorenju je uz Dalmatino bio prepun Stradun. Sve su kućice izvrsno radile, laže tko kaže da nije! Ali, ulogu igra i bura, zahladilo je i manje je ljudi. Brine i kiša jer tad ne bude ni ljudi ni pasa! Nudimo domaće proizvode koje svi mogu ponijeti. Cijene strancima nisu skupe: Francuzi su npr. samo rekli: dajte! No, umirovljenicima je skupo 18 kuna bićerin, skoro ih kolap uhiti! Sezona je bila na tragu rekordne 2019. i mnogi imaju solada, teško je jedino umirovljenicima koje često potratamo. Naša je ponuda drniški domaći pršut i panceta, svinjska koljenica, rebarca i četiri vrste kobasica.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Iz Vinkovaca je stigla Adrijana Ergotić. U kućici ‘Okusi Slavonije’ rade samo žene: - Grad je osigurao lijepe koncerte i samo da nas Bog podari lijepim vremenom. Nakon 2019. i 2021. opet radimo kao nekad. Zbog skuplje nabave poskupile su samo kobasice, ali zbog dvije kune skupljeg brašna ne i prikle i uštipci. U nas su uštipci s kajmakom, domaće slavonske kobasice i sendviči te gin prema našem receptu.

Marija Pocrnjić ističe da je nešto je skuplje u odnosu na lani ali je ponuda raznolikija: - Ima za svakog po nešto, a tu je kućica za najmlađe i ponuda obojanih burgera nazvanih po superjunacima - kaže mlada fizioterapeutkinja, a piše Dubrovački vjesnik.

Rao i Renata Novaković ističu: - Cijene su teško usporedive s lani, ali je važno da se nešto događa, kućice su uvijek pun pogodak. Iako su cijene općenito svugdje puno veće, zbog dobre sezone ljudi imaju što trošiti. Voljeli bi da je tu neretvanska kućica, brudet i žabe, da se uvijek iz prethodne godine prenese ono što se pokazalo kao dobro.

Tople marende najtraženije

Adis Avdić ističe kako svaka kućica mora ponuditi nešto samo svoje, no skuplji energenti vuku sve ostalo. Ivana Penjak Kasavica hvali pristojne cijene dnevnih marendi: - Rekla sam da za marendu ne mogu izdvojiti više od 40 kuna i kolegica mi je preporučila sarmu s pireom. Pristojno je i ukusno, a druga kućica nudi kelj s mesom za 35 kuna- kaže dok Ivan Boras iz jedne od tih kućica zadovoljno dodaje: - Najtraženije su tople marende, sve po 40 kuna: jučer smo imali pašticadu, sutra je grah s kobasicama!

Ljudi su se odučili...

Jelena Sentović Guke priznaje da je već obišla više kućica i kušala ponudu: - Sve najbolje i čestitke svim vlasnicima kućica jer je Grad oživio. Inače, zimi pára mrtav. Sve je ukusno i uočljiv je trud. Otvorenje je bilo divno, ali radnim danom nema nikog jer su se ljudi odučili. Cijene su skoro kao lani, a iako su neki “prozvali” prikle, samo su 20 kuna. Kritikala bih glazbu s razglasa jer je dosadna i bezvezna pa moramo čekati koncert subotpm. Pozornica je dotad prazna a može se prepusti gradskim grupama da se predstave i da nas zabave. Pitam Turističku zajednicu i Festival što rade kad razmišljaju o Zimskom festivalu, gdje putuju i što tamo vide te zašto dopuštaju da je radnim danima sve otužno?

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Ispred ‘Slavonske kuće’ u redu čekaju njemački turisti, a Zagrepčani Dalibor Nikolić, Ivan Janjejčić i Dario Kovačić uspoređuju Advent u Zagrebu i Gradu: - Ovdje su cijene povoljnije nego u Zagrebu gdje su otišle u nebo. Uz lijepi ugođaj i “ljetni Božić”, vino vam je bolje a dosta ponude upola jeftiniji nego u nas: kobasice su 30 do 35 a u Zagrebu ništa ispod 45! Došli smo nešto graditi, lijepo nam je uz prijatelje i kumove - pričaju a uspoređujući lanjski i ovaj Advent Anja Kerec kaže: - Vrijeme je ljepše ali bez navale, željno čekamo nove koncerte. Skuplji su najam, najviše se traže razne vrste kobasica, njih pet, a od pića kuhano vino po 25 te za 35 kuna džin kuhan sa sokom od jabuke i cimetom. Iz posebne ponude za djecu najviše traže američki hot dog u tijestu: dva na štapiću su 40 kuna, a ubrzo uvodimo prikle jer ih malo tko nudi- ističe.

Konavljani Boris Čupić i Antonio Vidak iz “Prekale” je demantiraju: - Nema korone i bolje je no lani i ljudi su željni druženja. Najčešći su kupci djeca i stranci, a cijene smo tek malo korigirali jer je u nabavi sve poskupjelo i ljudi su toga svjesni, ne žale se, a ni mi na promet. Važno da nema ograničenja, a tumačenje naziva churros uglavnom traže naši ljudi.

A da napravimo Disneyland?

Filip Udženija završio je hotelski menagament i “kali” se u kućici ‘Port 22’: - Naša je ponuda specifična: pancerote s kuhanom šunkom, četiri vrste sira i šugom od pomadora za 34 kune, gambori u tempuri za 58, šporki sendvič je spoj tradicije i modernog. Sporo kuhani juneći mišići u lepinji i umaku šporkih makarula uz dimljenu ricotu stoje 58 kuna, bikovi obrazi 68 kuna i primorska kobasica 44 kune. To je i najtraženije,a uz domaće kupci su većinom iz Azije. Imamo i kobasice koje uz chedar sir, port umak i barbicue toć serviramo nafetan na kolutiće za 44 kune. Nema prigovora za cijene, a od pića su najtraženiji travarica i višnjevača te whiskey i kuhano vino, a jedini nudimo kuhani rose “Saint Hill”.

Najkritičniji je glumac Edi Jertec koji za kućice i Zimski festival kaže: - OK su, ali su mi već dosadni. Volim maštovitiju priču: zašto nas već na Pilama ne dočekaju Snjeguljica i sedam patuljaka, načinimo “medvjeđi brlog” uz delikates-ponudu slasne medvjeđe šape, pa nek tako i naplate, a ne da je 90 posto kućica ista priča uz iste kobasice. Ako već ulažemo novac, ajmo napraviti mali Disneyland, kućice Crvenkapice, Trnoružice, Ivice i Marice. U Gradu možemo što hoćemo, zašto svaka kućica ne bi bila tematska i imala posebnu hranu. Eto, nema divljači, izgradimo iglu da priča dobije višu razinu! Dobre su kućice kao Župaho na Pilama i Port na Stradunu, ali je nužan iskorak. Ljudi će sebe zakinut’ za izađu vanka. A cijene su posebna priča: litra Coca Cole u butizi je 11 a ovdje za pola litre traže 25 kuna!

Jesu li cijene (pre)skupe?

Nakon inventure kućica na Stradunu utvrdili smo kako je raspon cijena žestica i likera 18 do 20 kuna, tequila 22, whiskey 24 do 40, vodka 25 do 30 kuna, gin 20 do 30, kuhani gin 35 do 40, kuhano vino 20 do 35, kuhani aperol 35, jäger 25, pivo (točenopoal litre 0,5 litre) 25 do 37 a limenka (0,33) 20, mineralna voda (0,5) 15-20, bezalkoholni napitci (0,5) 18 do 25 kuna, energetska pića (0,25) 20 do 30, gusti sokovi 22 dok je gemišt 20-25 a čaša vina 15-45, a butelja 150-220 kuna. Najjeftiniji napitci su čaj (10) i kava (15) te dječji kokteli (15 kuna).

Raznolik je i raspon bogate ponude hrane: po komadu hrenovke su 18- 20 a razne kobasice (pa i od divljači te sudžukice) 25 do 70 kuna. Palačinke su 35, porcija uštipaka 30, a s kajmakom 35 kuna, dok je porcija prikli 20 do 26, pomfri 18 do 25 (s prilogom 35), batat 25, a sarme su 38 do 40 kuna. Najskuplje su plate 100 do 250, dok su cijene porcija: pancerota 20 do 34, barbecue pileća krilca i pomfri 75 kuna, uštipci s kajmakom 75, slatki uštipci 25, burgeri s pomfrijem 40 do 100, pljeskavice 65, ćevapi 60, krafne 15, muffin 12, šećerna vuna 15 kuna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 11:48