BURNO U SABORU

Zastupnici rešetaju Turudića: ‘Uhićeni HDZ-ovac... Krajnje neuobičajeno. Vama to nije bilo nimalo sumnjivo?‘

Sabor će danas raspraviti Izvješće glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića o radu Državnih odvjetništva RH u 2023. godini

Ivan Turudić
 

 Damjan Tadic/Cropix

NOVO, 11:59 - O EPPO-u: ‘Gdje je kontradikcija u mojim izjavama?‘

Turudić je odgovorio na pitanje Ivane Ribarević Majanović o osnivanju EPPO-a. Pitala ga je o njegovoj izjavi da ‘nije siguran je li Hrvatska trebala osnovati to tijelo te je li netko utjecao na njegovu promjenu stava.

- EPPO postoji i to je politička činjenica. Gdje je kontradikcija u mojim izjavama? EPPO nije imao stolicu kad su počeli raditi. To je bio smisao moje izjave. Mislite da ja nemam pravo misliti je li trebao EPPO? Bitno je što radim, odgovorio je Turudić.


11:50 - ‘Volite prijateljevati s lipotama, radostima...‘

O Josipi Pleslić ga je upitala Sanja Bježančević.

- Nerijetko volite prijateljevati s lipotama, radostima... Kako funkcionirate svakodnevno u svom poslu jer osoba na vašoj funkciji mora biti objektivna i ne biti u sprezi s kriminalnim aktivnostima?

- Postavili ste divno, voajersko pitanje, ako vam to čini zadovoljstvo, samo izvolite... Mislim da aludirate na Jopsipu Pleslić ex Rimac. Znate da sam dugogodišnji njen poznanik. Sad postavljate pitanje o nečemu iz 2016. - deplasirano, rekao je Turudić.


11:47 - ‘Vještačenje o Agrokoru početkom 2025.‘

Turudić je odgovorio na pitanje Mišela Jakšića o Agrokoru.

- Vještačenje je u izradi, ugovorom je mislim predviđeno početkom 2025. godine, nisam siguran je li to drugi ili treći mjesec.


11:46 - ‘Milanović je stavio metu na moja leđa‘

O curenju informacija je govorila i Sandra Benčić .

- Je li se ikada u razgovoru s premijerom ili članom koalicije postavilo pitanje informiranja o uhićenju visokih dužnosnika?

- Ne, nije, odogovorio je Turudić.

Turudić je odgovorio i na pitanje o propucavanju njegovog automobila.

- Nemam nikakve informacije o tome tko je propucao moj auto, iz dijela oporbe je rečeno maltene da sam sam sebi propucao auto, a takve su stvari dolazile od predsjednika Milanovića i mislim da je on svojim ponašanjem stavio metu na moja leđa, doprinio je da se stvori takva atmosfera, odgovorio je Turudić.


11:05 - ‘Deklarirali ste se kao HDZ-ovac!‘

"HDZ je pravomoćno osuđen za kriminal i korupciju. Svaka organizacija ima svog opdvjetnika. Ja sam sigurna da je vama pripala takva odluka jer ste se deklarirali kao HDZ-ovac, vi ste imenovani da čuvate organizaciju i minimalizirate štetu i to smo vidjeli u protekla dva uhićenja", prozvala je saborska zastupnica SDP-a Ivana Marković glavnog državnog odvjetnika.

"Količina vaših uvreda ne doprinosi vašim argumentima, nemate argumenata. Vi ste iznijeli obične uvrede i difamacije. Ja sutra ne moram biti glavni državni odvjetnik, imam svoju karijeru. Nepotrebno je polemizirati s vama i ne želim uzvraćati uvredama", odgovorio je Turudić.


11:00 - Curenje informacija

Marin Živković (Možemo!) pitao je Turudića o slučaju HDZ-ovca Josipa Šarića, njegovoj ostavci i uhićenju. "Krajnje neuobičajeno. Vama to nije nimalo sumnjivo?"

"Vi tražite da GDO procjenjuje glasovanje i dnevni red Sabora? Neobična primjedba s vaše strane. MIP je tada predložio 7 odluka, promjene zaszupnike, skidanje imuniteta... Takvo nešto nisam očekivao od zastupnika", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, javlja N1.

"Kolega je friški i novi pa možda ne zna poslovnik Sabora", dodao je Nikola Mažar. Dobio je opomenu za ovu repliku.

"Ne mogu odgovoriti na pitanje kako komentiram odluku predsjednika Sabora da se glasa. DORH, odnosno USKOK je imao spreman zahtjev MIP-u za skidanje imuniteta protiv njega, on je podnio ostavku i taj zahtjev je postao bespredmetan", odgovorio je Turudić.


10:58 ‘Mislite li i dalje tužiti novinare?‘

- Mislite li i dalje tužiti novinare za sve što vam se ne sviđa? Nedavno je jedna novinarka izjavila da ste je napali jer je i ona znala za uhićenja, pitala je Anita Curiš Krok.

- Ja sam tužio jednom u životu novinara, 2014. godine koji je napisao da sam gori od Šešelja i ta tužba nije dobila pravosudni epilog, otišla je u zastaru. Rekli ste da sam napao novinarku, ona je pitala, ja sam odgovorio, ne znam na koji način sam povrijedio njeno pravo da se bavi novinarskom profesiojom, odgovorio je Turudić.


10:48 - ‘Milanović? Ne želim odgovarati‘

HDZ-ova Majda Burić je rekla da ‘visoki državni dužnosnici poput Milanovića i njegovih apologeta potiču na nepoštivanje Ustava i zakona‘ te upitala Turudića:

- Koliko ta štetočinska politika može negativno utjecati na društvo?

- Mogu se složiti ili ne s vašom konstatacijom, ali pitanje je više sociološko i kulturološko pa ne mogu odgovoriti na njega, odgovorio je.

Milanovića je spomenuo i HDZ-ov Ante Deur, no Turudić nije želio odgovoriti.

- Na pitanja o predsjedniku ne želim odgovarati, ni na jednu riječ koju je izgovorio, ma kako opaka bila, rekao je Turudić, prenosi N1.


image

Ivan Turudić

Damjan Tadic/Cropix

10:35 - ‘Milanović kolovođa‘

Josip Borić je prvi replicirao Turudiću.

- Ovdje će se više govoriti o vašem radu u proteklih nekoliko mjeseci jer je oporba u kampanji htjela nametnuti dvije teze gdje ste vi bili glavna meta. Poruke koje su poslali su pile jasne: USUD ukinuti i smijeniti glavnog državnog odvjetnika. Milanović je bio kolovođa. Je li vam sad jasno zašto ste bili glavna politička meta?, upitao ga je.

Turudić je istaknuo da ne želi sudjelovati u političkim motivima i rekao da mu je teško odgovoriti na to pitanje.


10:26 - Nedostatak kadrova

Izvješće pred zastupnicima predstavlja Ivan Turudić. Istaknuo je nedostatak kadrova.

- Zamjenika ima manje nego sudaca. Mi ćemo, ako se ovaj trend nastavi ili ako se ne zaustavi i krene u drugom pravcu, doći u situaciju da ćemo morati tražiti odgode rasprava jer jednostavno neće biti dovoljno zamjenika državnih odvjetnika.


09:14 - Grmoja Zekanoviću: Znam da je vaš posao destrukcija

Hrvoje Zekanović je upitao što će biti highlight današnje sjednice te je optužio oporbu da je plakala nakon prošle sjednice da nisu imali dovoljno vremena za postaviti sva pitanja, a danas su sva pitanja postavili u nešto više od sat vremena.

Odgovorio mu je Mišel Jakšić koji je rekao da se Zekanović kasno probudio pa je stigao tek na kraj sjednice. "Kao što je govorila reklama za sve ostalo tu je Mastercard, tako će HDZ govoriti za sve ostalo - tu je Zekanović."

"Drugo ime za lijenost je njegovo ime", odgovorio mu je Zekanović.

"Čim ste vi došli, izbili su problemi, znam da je vaš posao destrukcija, ali nemojmo to raditi, imali smo civiliziranu raspravu, nema potrebe za tim", poručio je Grmoja, piše N1.


image


Damjan Tadic/Cropix

09:08 - O sukobu nadležnosti

Na samom kraju Turudić se još kratko obratio zastupnici Orešković. "U cijelosti ostajem kod ovog što sam naveo u rezimeu izvješća i u odgovoru na vaša pitanja."

"Moje zadnje pitanje tiče se odnosa između glavnog državnog odvjetnika, DORH-a i EPPO-a. Koji je vaš stav, ako dođe do inicijative za izmjenom pravila, što ćete kao glavni državni odvjetnik komentirati?", upitala je Orešković.

"Naveli ste niz netočnosti. U uredbi piše da nacionalno tijelo odlučuje o sukobu nadležnosti, kod nas nije bilo nijednog slučaja sukoba nadležnosti, radi se o lažnoj umjetnoj dilemi. Neprikladan je prijeldog da o nadležnosti DORH-a odlučuje Visoki kazneni sud. Što se mene tiče, o sukobu nadležnosti između EPPO-a i domaćih državnih odvjetništva odlučuje glavni državni odjvetnik, odnosno nacionalno tijelo", odgovorio je Turudić.


image

Ivan Turudić

Damjan Tadic/Cropix

08:58 - Slučaj osječkog ginekologa

Miletić se osvrnuo na pitanje odgovornosti u slučaju osječkog ginekologa koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice te jesu li u tom slučaju napravljeni propusti.

"Državni odvjetnik i zamjenik mogu donijeti pogrešnu odluku koja nije dobra, ali ima imunitet od toga... To je zapadnoeuropska stečevina. O konkretnom slučaju ne mogu govoriti, na sreću je dostignut neki zadovoljavajući epilog", odgovorio je Turudić.


image

Ivan Turudić

Damjan Tadic/Cropix

08:55 - Orešković: Ne ulijevate opće povjerenje

Orešković se ponovno osvrnula na vještačenje u slučaju Agrokor. "Ne ulijevate opće povjerenje, imate povjerenje HDZ-a i satelita. Kažete da provodite izvide - koliko to pravosudnih dužnosnika u USKOK-u i DORH-u ima koji su imali doticaja u ovom predmetu?"

"Toliko puno insinuacija... Koristim li situaciju da radim pritisak prema Sani Ljubičić - ne. Da vam odajem pojedinosti, pa to je zakonom zabranjeni, mora biste to znati", odgovorio je Turudić, piše N1.


08:47 - "Želim da budete hrabri kao 90-ih"

"Želim da budete hrabri kao što ste bili devedesetih - bili ste dobrovoljac u ratu - u borbi s korupcijom i da nam pomognete očistiti Hrvatsku od korupcije i da čistite Hrvatsku od mafije i da budete hrabri kao 90-ih", poručio je Marin Miletić.

"Hvala na ovim riječima koje ste mi uputili. Ne želim biti patetičan, ali mogu danas biti državni odvjetnik, a sutra ne moram biti, ni o kome i ni o čemu ne ovisim", odgovorio je Turudić.


image


Damjan Tadic/Cropix
image

Gordan Jandroković, Ivan Turudić

Damjan Tadic/Cropix

08:42 - Lex AP i komunikacija DORH-a

Urša Raukar je upitala Turudića o službi glasnogovornika. "Nisam vidjela podatke o tome. Izglasavanjem lex AP-a se zaprijetilo svima koji bi na bilo koji način dali informacije iz istrage pa je sve govorilo da treba pojačati komunikaciju o pitanjima od javnog interesa. Glasnogovorništvo ne radi ono što treba, a to je informiranje javnosti. što imate reći o toj komunikaciji s javnošću i mediji o velikim koruptivnim predmetima?"

"DORH ima glasnogovornika, koji uredno radi i redovno brifira novinare, nije točan navod da sam zabranio ikakve izjave. Nije točno. Rekli ste. Nisam ništa zabranio, postupam po odredbi, imamo zakonsku prazninu. Odbijam tvrdnju da sam zabranio ikome, uredno na stranicama izvještavamo o svim predmetima", odgovorio je Turudić.

Na redu je Dalija Orešković. "Je li politička korupcija na najvišoj razini, u kojoj su fazi predmeti bivših ministara? Nisam zadovoljna vašim odgovorom oko vještačenja u Agrokoru..."

"Postavili ste pitanja za koja treba sat vremena, a ne minutu i pol koliko mi je dodijelio predsjednik Odbora. Ispitujemo tko je odgovoran da je dano vještačenje kome je dano, nije ni u kakvoj mrtvoj fazi Agrokor", odgovorio je Turudić.


08:33 - Restović: Hvala što se brinete o mom tonu

Tonči Restović je rekao da je zadovoljan što je Turudićev ton komunikacije drugačiji nego na prošloj sjednici.

"Hvala što se brinete o mom tonu, ali o tome ću ja odlučivati, hvala", odgovorio je glavni državni odvjetnik.


08:30 - O vještačenju u slučaju Agrokor

"Plaće i kadrovski deficiti - naravno da imate potporu", rekao je Grmoja.

"Nisam uočio nijedan podatak o poktretanju stegovnih postupaka u DORH-u pa bi netko mogao pomisliti da su svi radili besprijekorno, ali sjetimo se skandala s izborom vještaka u Agrokoru. Hoće li rotiv tih ljudi biti pokrenuti stegovni postupci? Mora postojati odgovornost ako nešto zabrljaš", kazao je Grmoja.

"Vode se stegovni postupci. Što se tiče vještačenja, puno smo napravili, 25. sam stupio na dužnost i nisam bio zadovoljan stanjem. Intenzivno provodimo izvide po kaznenoj prijavi, oni se rade dnevno, puno ljudi je ispitano i nadam se da ćemo do kraja godine imate neke rezultate", odgovorio je Turudić.


08:24 - Turudić predstavlja izvješće

Turudić navodi da je 2023. DORH ostvario dobre rezultate. Kao jedan od problema u DORH-u naveo je izuzetno loše prostorne uvjeti.

"Radimo u jako teškim uvjetima i to je bio jedan od prvih poslova na koje sam prionuo, da se osiguraju novi prostori za DORH i USKOK i pred preseljenjem smo", rekao je Turudić.

"Posebno naglašavam potrebu donošenje novog zakona o Uredu za subijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", rekao je.

U porastu je broj predmeta o obiteljskom nasilju i ilegalnim migracijama, naveo je.

Što se tiče kaznenih djela ratnih zločina, naveo je da ona variraju. "Jedne godine bude 50 optuženih, prošle godine bilo je 23, a dosad imamo 24 ove godine."

"DORH, unatoč poteškoćama, funkcionira", dodao je.

"Teže je postati zamjenik državnog odvjednitka nego liječnik specijalist", naveo je Turudić još jedan problem.

"Smatramo da plaće nisu adekvatne, nastao je velik problem jer je između najniže i najviše plaće u DORH-u je premali razmak. Novim zakonom o plaćama državnog službenika, državni službenici su izuzetno loše tretirani", rekao je Turudić.

Kaže da su sve ovo tamne brojke, pa se osvrnuo i na svijetle brojke. Unatoč štrajku, rezultati su na razini proteklih godina, kazao je.


08:14 - Turudić: Uvrijedili ste me...

"Vi ste me prozvali prije nego što ste mi dali riječ", započeo je Turudić. "Uvrijedili ste me, rekli ste lažete, u množini... To je prošlost. Naravno da poštujem Poslovnik Sabora."

Turudić je nakon toga počeo s predstavljanjem izvješća.

"U cijelosti ostajem kod izvješća, neću bježati od odgovornosti. Izvješće ima skoro 300 stranica. Imam sažetak koje sam pripremio za plenarnu sjednicu, to je otprilike pola sata", rekao je Turudić koji je zatim počeo s predststavljanjem izvješća.


08:08 - Grmoja: Ne možemo biti zadovoljni borbom protiv korupcije

"Ne možemo biti zadovoljni borbom protiv korupcije", započeo je Nikola Grmoja, navodeći da želi da obračun s korupcijom bude stvaran, a "ne ovo što imamo ovo danas".

"Godišnje izgubimo 11 milijardi eura zbog korupcije", dodao je.

"Srljate u novi debakl i zloupotrebljavate svoju poziciju predsjednika Odbora", replicirao je HDZ-ov Nikola Mažar.

"Ne morate biti Zekanović umjesto Zekanovića, ili kako biste rekli Halid umjesto Halida", odgovorio mu je Grmoja.


Hrvatski sabor danas će raspraviti Izvješće glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića o radu Državnih odvjetništva RH u 2023. godini, što će biti još jedna prilika oporbi, kako najavljuju, da pokuša dobiti odgovore na pitanja o curenju informacija iz istraga.

Oporba je, naime, prikupila dovoljan broj potpisa zastupnika kako bi na dnevni red sjednice progurala raspravu o izvješću rada DORH-a za 2023., s ciljem da glavni državni odvjetnik Ivan Turudić što prije dođe u Sabor predstaviti ga, a što bi oporbenim zastupnicima bila prilika za ‘izrešetati’ ga pitanjima i na tu temu.

Prije sjednice, Turudić je jutros došao na Odbor za pravosuđe na čijoj je sjednici na dnevnom redu Izvješće Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske o radu državnih odvjetnišštava u 2023. godini.

Turudić je nedavno bio pozvan i nazočio sjednici saborskog Odbora za pravosuđe o curenju informacija iz izvida i istraga. Inicijativu za održavanje te tematske sjednice pokrenuo je predsjednik Odbora Nikola Grmoja (Most) nakon uhićenja dvojice članova HDZ-a koji su prije toga dali ostavke na svoje dužnosti – Josip Škorić na mjesto predsjednika uprave Hrvatskih cesta i Josip Šarić na mjesto saborskog zastupnika, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 20:25